Följ oss

Nyheter

Trender som kan påverka palladiumpriset 2023

Publicerat

den

Palladium noterade en ny all-time high 2022 innan utbredd volatilitet sänkte palladiumpriset med 50 procent i december.

Med priserna som har stigit till en rekordnivå på 3 339 USD per troy ounce och fallit till en lägsta nivå på 1 657 USD, råder det ingen tvekan om att palladiummarknaden präglades av volatilitet 2022.

Ädelmetallen började året på 1 840 USD, men steg i med imponerande 81 procent mellan januari och mars när Rysslands invasion av Ukraina ingjutit osäkerhet på de globala marknaderna. Det är lätt att förstå denna oro eftersom Ryssland är världens näst största palladiumproducent. Enligt en rapport från Johnson Matthey stod landet för 28 procent av all primär och sekundär palladiumtillförsel 2021. 

Denna ädelmetalls pris föll snart tillbaka till 2 200 USD när material från den ledande ryska palladiumproducenten Norilsk Nickel fortsatte att nå marknaden. Men snart dök ett nytt utbudshinder upp.

I april 2022 stängdes flera ryska raffinaderier av från London Platinum and Palladium Market (LPPM) vilket återuppväckte farhågor om tillgänglighet och pressade upp priset till över 2 500 USD.

LPPM-beslutet innebär att det palladium som producerades av ryska raffinaderier efter den 8 april 2023 inte längre kommer att accepteras för ”Good Delivery” på ädelmetallmarknaderna i London och Zürich.

Men som Wilma Swarts, chef för platinagruppmetaller (PGM) på Metals Focus, förklarade, hade leveransproblem från andra regioner en stor inverkan på palladiums prishistoria för 2022. Det ryska kriget mot Ukraina hade en mycket väsentlig inverkan på palladiumpriset, men detta berodde främst på marknadsspekulation snarare än att försvaga det regionala utbudet, palladiumförsörjningen från Ryssland förblev i linje med produktionsriktlinjerna.

Istället pekade en PGM-expert på bilsektorn och produktionshicka i Afrika och Nordamerika. ”Det lägre utbudet berodde mer på den svaga bilåtervinningsmarknaden och operativa utmaningar i den sydafrikanska och nordamerikanska gruvförsörjningen” ”Förseningarna i ombyggnaden av smältverket i Polokwane och översvämningsskadorna i Montana begränsade tillgången till palladiumgruvor”

Tyvärr motverkades medvinden från utbudsstörningar av en svag efterfrågan på bilar. Detta viktiga slutanvändningssegment fortsätter att utstå problem med leveranskedjan och en brist på halvledarchip, vilket tynger produktionen och i sin tur dämpar efterfrågan på palladium.

Centralbankers engagemang för att stoppa den skenande inflationen förtryckte också marknaderna och bidrog till att hålla palladiumvärdena under 2 250 USD från maj till oktober.

Palladiummarknaden går tillbaka till underskott

Även om den årliga produktionen har minskat sedan 2019, gick palladiummarknaden en kort stund i överskott 2021. Efter att ha publicerat sitt första överskott under de senaste 10 åren 2021, kom palladium att gå tillbaka till ett betydande underskott. Precis som med platina beror underskottet på ett svagare utbud snarare än en ökad efterfrågan.

Faktum är att efterfrågan på palladium ännu inte har återhämtat sig till 2019 års pre-pandeminivå på 11,4 miljoner troy ounce. Ihållande höga priser har inte hjälpt situationen, med substitution i bilsektorn som tar hårt på den ädla metallen.

Efterfrågan på palladium från fordonsindustrin, utöver minskningen av produktionen av lätta bensinfordon, påverkades också negativt av övergången till högre platinamängder i bilkatalysatorer på bekostnad av palladium. Inbromsningen inom hemelektronik tyngde också efterfrågan på palladium.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina tvingade biltillverkarna att nedgradera sin produktionsvägledning tidigt på året, och marknaden påverkades ytterligare under andra halvåret, när covid-19-nedstängningarna i Kina påverkade bilproduktionen kraftigt.

Enligt China Association of Automobile Manufacturers, minskade den totala fordonsförsäljningen med 7,9 procent på årsbasis (år/år) i november till 2,33 miljoner enheter, den första nedgången på årsbasis sedan maj.

Efterfrågan på palladiuminvesteringar minskade ytterligare 

Till skillnad från andra ädelmetaller har palladium inte kunnat se uppåtsidan från investeringsefterfrågan den senaste tiden. Efter kontinuerlig likvidation av palladium-ETFer mellan 2015 och 2020 hade det totala innehavet sjunkit från en topp på nästan 3 miljoner uns till mindre än 600 000 uns i början av 2021 noterar Johnson Matthey-rapporten.

Även om metallen steg till nya toppar från 2020 till 2022, har investerare valt att undvika palladiumexponering. Detta beror på en kombination av faktorer, inklusive förhöjda priser och breda spreadar som begränsar uppsidan för investerare, tillsammans med ett brett erkännande av risken som elbilar utgör för framtida palladiumefterfrågan, står det i Johnson Mattheys outlook. Den växande övergången till elfordon har också fungerat som avskräckande för palladiuminvesterare.

Som en investeringsmetall har palladium under en tid tappat sin glans när investerare beaktar övergången till elfordon och framgången med att ersätta ädelmetallen med andra råvaror. År 2022 förväntas detaljhandelsinvesteringarna minska med 11 procent och förväntas minska ytterligare 2023.

Konsumentefterfrågan kommer att vara nyckeln till tillväxt 2023

I december 2022 nådde palladiumpriset 1 657 USD, den lägsta nivån sedan februari 2020. Bilkatalysatormetallen återhämtade sig emellertid snabbt och avslutade 2022 på 1 806 USD, vilket motsvarar en nedgång på 2,06 procent från startpriset i januari.

Även om 2022 var volatil, kommer palladiums utveckling under 2023 till stor del att bero på en faktor.

”Fordonssektorns hälsa kommer att förbli palladiums ledande barometer — trots allt står sektorn för över 80 procent av efterfrågan”, sa Swarts. Metals Focus anser att bilproduktionstillväxten är marginellt positiv för palladiumefterfrågan 2023.

Inflation och dess inverkan på konsumenternas köpkraft är ett annat nyckelområde som kan ha en avsmittande effekt på bilförsörjningskedjan. ”En svagare global ekonomi kan se en svagare konsumtion som negativt påverkar palladiumefterfrågan”, tillade hon.

När det gäller utbudet sa Swarts att spåra utvecklingen i kriget mellan Ryssland och Ukraina kommer att vara nyckeln.

”Medan den ryska produktionen huvudsakligen förblev opåverkad under 2022, kunde utrustningsleverantörernas självsanktionerande åtgärder stävja 2023 års produktion och bör övervakas noggrant”, säger Swarts. ”Under tiden bör tillväxten i bilförsäljningen vi förutspår 2023 leda till ett förbättrat utbud av skrotade fordon på återvinningsmarknaden.”

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftreaktorutvecklaren Blykalla har gjort en kapitalanskaffning på 80 Mkr

Publicerat

den

Närbild på en del av Blykallas kärnkraftsreaktor

Blykalla har genomfört en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor. Rundan leddes av Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital, med deltagande från Earth Venture Capital, Farvatn och flera privata investerare.

Det tillförda kapitalet kommer att vara avgörande för Blykallas industrialisering av sin avancerade kärnreaktor, SEALER (Swedish Advanced Lead-cooled Reactor). SEALER är konstruerad för kommersiell kraftproduktion i ett mycket kompakt format, med unika säkerhetsfunktioner som möjliggörs av ett antal egenutvecklade innovationer.

En av dessa viktiga innovationer är Blykallas korrosionstoleranta stållegeringar, som möjliggör effektiv kylning av reaktorer med flytande bly. Med detta tekniska genombrott säger Blykalla att de kan uppnå effektiv serieproduktion, vilket leder till snabbare driftsättning och lägre kostnader än konventionell kärnkraft. SEALER gör det också möjligt att använda kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen i industriella tillämpningar genom produktion av vätgas, biokol och biobränsle, utöver lokal elproduktion. Slutligen bidrar denna teknik till att förverkliga en cirkulär avfallsmodell. Jämfört med konventionell kärnkraft kan SEALERs bränslecykel utvinna upp till 140 gånger mer energi ur uranmalm, vilket endast ger en bråkdel av avfallet, som behöver lagras under endast 1 % av deponeringstiden.

Rod Adams, Managing partner på Nucleation Capital, säger: ”Vi är mycket glada över att kunna investera i Blykalla, en grupp med unik och mycket konkurrenskraftig korrosionsskyddsteknik för användning i deras relativt mogna blykylda reaktorkonstruktion. Denna teknik kommer att göra det möjligt för dessa reaktorer att överträffa sig själva som en avancerad kärnkraftsdesign, som kan ge tillförlitlig och koldioxidfri kraft till energiköpare runt om i världen.”

Norrsken, som ledde bolagets såddrunda tillsammans med Uniper 2022, säger: ”Blykalla bygger ett team i världsklass för att ta företagets unika IP mot snabb industrialisering. Denna teknik kommer att vara avgörande för den europeiska övergången till grön, säker baskraft som så desperat behövs för att minska koldioxidutsläppen i industrin, säkra nätets tillförlitlighet och leverera på de enorma behoven av att driva AI”, enligt Erik Engellau-Nilsson, partner på Norrsken Launcher.

Tien Nguyen, grundande partner på Earth Venture Capital, kommenterar: ”Vår investering i Blykalla understryker vår fasta tro på deep-tech vid en tidpunkt då Sydostasiens behov av ren, hållbar energi är obestridligt. Med Indonesien, Singapore, Filippinerna och Thailand i spetsen beräknas efterfrågan på SMR-driven energi överstiga 10 GW år 2035. Detta återspeglar ett akut behov av energilösningar som kan driva på den ekonomiska tillväxten och samtidigt säkerställa ett hållbart klimat. Blykallas innovativa tillvägagångssätt är perfekt anpassat för att hantera denna utmaning och erbjuder en skalbar, effektiv energilösning.”

Blykalla är för närvarande i förberedande arbete för att licensiera tekniken i Sverige, en regulatorisk miljö som snabbt anpassas till utvecklingen av ny kärnkraft. Ett viktigt steg för att industrialisera och kvalificera tekniken är att bygga den elektriska testreaktorn i Oskarshamn, som utvecklas tillsammans med OKG (Unipers svenska dotterbolag) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Parallellt för företaget diskussioner med industriella partners för att stödja byggandet av kärnreaktorer för off-grid värme- och elproduktion. Blykalla har hittills mött marknadsintresse från aktörer inom gruv-, stål- och andra energiintensiva industrier.

Jacob Stedman, Blykallas VD, kommenterar: ”Det är fantastiskt att vara en del av denna kärnkraftsrenässans, och att se hur stort intresset för kärnkraft är från företag i takt med att de regulatoriska förutsättningarna faller på plats. SEALERs funktioner, kostnad och effekt gör den perfekt lämpad för industriella användare som vill minska koldioxidutsläppen och bli enda avnämare, eller till och med ägare, av SMR. Det speglar det starka och brådskande behovet från industrin att säkra tillgången till ren och konkurrenskraftig energi. Detta kommer trots allt att vara avgörande för branschens gröna omställning och fortsatta tillväxt.”

Blykalla på 1 minut
Fortsätt läsa

Nyheter

Mexikos sockerproduktion den lägsta på ett decennium

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Mexiko beräknas att producera 4,7 miljoner ton socker i år, den lägsta sockerproduktionen under det senaste decenniet. Sockerproduktionen fortsätter att ligga under de senaste två säsongerna på grund av minskande industriella skördar på grund av långvarig torka.

Både den veckovisa sockerproduktionen och sockerrörskrossen ligger betydligt under de senaste två säsongerna.

Vi har sett en ökning av sockerrörsarealen den här säsongen jämfört med förra året. Hittills ligger ton sockerrör per ha över de senaste två säsongerna.

Mexiko fortsätter att se låga mängder nederbörd. Eftersom Mexiko inte har ordentliga bevattningssystem, beror landets sockerrörsproduktion strikt på nederbörd. Än så länge fortsätter den ackumulerade nederbörden att ligga under de senaste två åren samtidigt som den också ligger under tioårsgenomsnittet.

Med en inhemsk produktion på 4,7 miljoner ton kommer Mexiko att behöva importera socker för att fortsätta exportera socker till USA.

Hur mycket socker kommer Mexiko att importera?

Även med lägre sockerproduktion kommer Mexiko att leta efter socker från sina grannar för att kunna uppfylla så mycket av sin amerikanska kvot som möjligt. För att möta amerikanska exportvolymer bedömer analytikerna att Mexiko kommer att importera cirka 500 000 ton. Hittills har Mexiko importerat cirka 168 000 ton vilket gör att landet över 300 000 ton kvar att importera. Importen kommer sannolikt att komma från Centralamerika och Brasilien.

Eftersom USA inte producerar tillräckligt med socker för att möta den inhemska efterfrågan måste de importera socker. Större delen av USAs importerade socker kommer från Mexiko på grund av deras nära handelsrelation och geografiska närhet.

Fortsätt läsa

Populära