Följ oss

Analys

Kinafrossa inför 2018 – Råvaruplanket

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenKina och OPEC-feber 2017

Råvarupriser har stigit markant under 2017, främst är det basmetallkomplexet som handlas omkring 20% högre sedan Kinas ekonomi utvecklats starkt i bakvattnet av 2015 och 16 års stimulanser. Oljepriset har också stigit, dock bara 8% över året men 35% sedan årets botten i juni. För olja har de fallande globala lagernivåerna varit avgörande, marknadens betydande överskott ser ut att var under avveckling och balans närmar sig. OPEC har fått hela äran och förlängningen av OPEC-avtalet hyllades av marknaden.

Råvarucykeln och basmetallerKinafrossa 2018

Vi tror att Kinas pågående produktionsreform kommer vara en mer långsiktig, strukturell förändring i råvarumarknaden än vad som initialt annonserats. Genom att minska på överproduktionen av vissa råvaror kan Kina slå två flugor i en smäll: lönsamheten stiger för de producenter som får vara kvar och luften blir bättre vilket gynnar alla.

Trots det ser första halvåret 2018 kritiskt ut för Kina. Stimulansinjektionen har slutat verka, uppgången i bostadspriserna har stannat av i de stora städerna, investeringarna har minskat både från statliga och privata bolag. Mer stimulanser kommer säkert men först måste det blir sämre, vilket betyder att nästa stimulansvåg är att vänta tidigast andra halvåret 2018. Fram till dess ser vi risk för tillfällig dipp i basmetaller.

Motvind i öknen

Även oljepriset står inför en nedgång när säsongsmönstret för den påbörjade lagernedgången byter rikting och börjar stiga under första kvartalet. Skifferoljan står också inför ökad aktivitet när höstens högre oljepris slår igenom med början i fler riggar till fälten. Vi har ett oljepris på USD 51 för 2018.

Vår syn för Q1-Q2 2018:

Prisprognos första halvåret 2018

Basmetaller

Kinas fastighetspriser och trenderStriktare plan för luftföroreningar

Vi argumenterar för att när regeringen väl lyckats få en del av kapaciteten ur produktion så kommer den inte tillbaka. Det sammanfaller med regeringens långsiktiga mål att få bort olönsam småskalig produktion i miljöbelastande segment samtidigt som det gynnar de producenter som får vara kvar och säljer till högre pris.

Oron för Kina är makrobaserad och utbudsreformerna kommer sannolikt bara delvis hålla emot. Uppgången i fastighetspriserna har bromsat in, initialt kontrollerat, men nu växer oron för att de ska börja falla. Tillväxten i investeringar faller också efter snart två år utan stimulanser. Oron i investerarkollektivet växer då president Xi Jingping inte ”pratat upp” tillväxten, snarare motsatsen genom att säga att Kina prioriterar tillväxt av bättre kvalité.

Aluminium gynnas av produktionsreformer

Aluminium är den basmetall som gynnas mest av omstrukturering i Kinas produktion likt den i stålindustrin. Det skulle innebära mindre produktion från de olönsamma verken under den kommande vintern. Vi har USD 2175 som medelprognos för 2018.

Zinkrallyt har planat ut

Även för zink finns det viss påverkan från nedstängningar i Kina men med zink över USD 3000 ser vi ökad risk från mer produktion till marknaden plus makrorisk från Kina på efterfrågan. Vi har USD 2960 som medelprognos 2018.

Järnmalm och stålNickel – volatil men intressant

Bland metaller som både drabbas av Kinas stängningar och rider på elbilsrevolutionen finns en tydlig stjärna och det är nickel. Metallens höga volatilitet gör dock att det är en nervös exponering. Vi har USD 13000 som medelprognos 2018.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Koppar – stöd i cykeln men makroexponerad

Koppar är den basmetall där de senaste årens låga investeringar börjar göra sig påmind genom en allt tunnare projektpipeline. Tillsammans med en högre påverkan från utbudsstörningar tror vi att koppar, rent cykliskt kan få bättre stöd framöver. På den negativa sidan är koppar fortfarande den metall som har högst Kinaexponering och speciellt mot fastighetsmarknaden. Vi har USD 6325 som medelprognos 2018.

Energi

OPEC och skifferoljaBrent på tvåårshögsta

Sommarens amerikanska ”driving season” blev startskottet på höstens oljeprisuppgång. På grund av att USA är en så stor del av globala lager har även de globala fallit som konsekvens av USA:s driving season och ökade export. Trots det har inte lagernivåerna kommit ner till normala nivåer, som är OPEC:s mål i den nuvarande kampanjen. Dessutom har Venezuelas kaosartade finansiella situation och Kronprins MBS framfart under antikorruptionskampanjen adderat en ordentlig riskpremie i oljepriset.

Skifferoljan är vinnare

I vår modell, som tjänat oss väl sedan oljekollapsen 2014, kommer antalet riggar att öka framöver som effekt av oljepriset vände i juli. Oljepriset leder produktionen med omkring 160 dagar och antalet riggar i oljefälten leder produktionen med omkring 80 dagar. Båda dessa ledande indikatorer talat nu för att produktionen kommer stiga under H1 2018.

OPEC-avtalet en tom gest

Även om OPEC har överraskat både oss och marknaden med bättre genomförande av de avtalade produktionssänkningarna än historiskt så tycker vi allt för mycket av lagernedgången tillskrivs OPEC. Ryssland sänker från rekordhöga nivåer som referenspunkt och mycket av sänkningarna utanför Saudiarabien är mer att betrakta som passiva sänkningar än aktiva. De fallande lagren är också en säsongsfaktor som kommer jobba mot OPEC under första kvartalet och vi tror då att oljan handlas ner mot USD 50 igen.

Slutet på avtalet under 2018

Under nästa år kommer fokus på tiden efter OPEC-avtalet att växa: Ryssland har understrukit att man vill ut ur avtalet så fort marknaden är i balans. Vårt mer negativa makroscenario för Kina kommer också att underminera priset när efterfrågan där inte motsvara förväntningarna. Vårt huvudscenario för nästa år är att USA adderar omkring 10 riggar per vecka under första halvåret, OPEC tar ingen ny riktning vid nästa OPEC-möte den 22a juni. Vid OPEC mötet i nov/dec avslutas avtalet och vi tror Brentoljan handlas på USD 51/fat i medel. Den största risken för vårt scenario ser vi i en finansiell kollaps i Venezuela som spiller över på oljeproduktionen eller mer aktivt motstånd bland saudiske prins MBS rivaler.

Ädelmetaller

Guldpriset och bitcoinGuldet väntar på Italien

Guldpriset har stigit 8% i år och fått en mycket tydligare koppling till risk och oro. Största hickan på senare år kom 2016 under Brexitomröstningen men utan stöd av vidare oro i aktiemarknaden har guld fallit tillbaka igen. Nordkoreas vapenskrammel har också fått guld att stiga men senaste tiden har guld pressats av en allt starkare USD och fortsatt frammarsch med räntehöjningar från Fed. Nästa val i raden är Italien som ska vara klart senast i maj nästa år men konsensusbilden verkar vara att det kommer inträffa i april. Just nu verkar Italiensk politik vara utanför marknadens radar då Italiensk statistik varit relativt bra på senaste tiden. Vi ser dock en tydlig risk att italiensk, EU-fientlig politik blossar upp igen i början av nästa år.

Utkonkurrerad av Bitcoin

Under det senaste året har dock guld fått stark konkurrens av bitcoin som alternativ tillgång och motvikt till det etablerade monetära systemet. Bitcoins har stigit på ett vis som inte går att relatera till traditionella risktillgångar och tilltalar delvis en liknande publik som guldinvesterare.

Fed höjer vidare

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

USA tror vi har mindre betydelse för guld framöver. Fed har genomfört fem höjningar som passerat marknaden utan något problem. Trots Fed:s optimistiska syn på konjunkturen räknar vi med att de finansiella förhållandena försämras framöver. Vår prognos är att Fed slutar höja styrräntan 2018 efter höjning i mars och september, därefter drabbas USA av lågkonjunktur 2019. I det scenariot står guld kvar som en fast tillgång som investerare gillar.

Jordbruk

Vete - Ryssland och EUNeutrala utsikter för vete

Under de senaste två åren har vi argumenterat för att riskerna inför skörd skapar en osäkerhet som driver riskpremien för högt och när skörden väl landat i lagerhusen pyser riskpremien ut igen. Temat upprepade sig och vi handlar nu väldigt nära vårt riktmärke för decemberterminen i intervallet mot 160-165 EUR/ton.

Ryssland fortsätter sätta press

Förra året blev Rysslands höga veteexport ett sänke för MATIF-priserna. Det blev en repris i år. Vi ser också en stor sannolikhet för en repris 2018. USA kommer visserligen minska arealen ytterligare med kanske 2-3% efter att ha minskat den med 8,5% i år. Ryssland kommer å andra sidan odla konstant areal och skicket på höstsådda vetet är bättre än vid samma tid förra året. Australiens avkastning blev i år 40% lägre, 1,69 ton/ha mot 2,5 normalt. Vi tror att den skörden kommer normaliseras och sammantaget talar därför utsikterna för 2018 för en repris där decemberterminen förfaller omkring 160 EUR/ton även 2018.

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Analys

A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crossed the 80-line this morning but quickly fell back assigning limited probability for Iran choosing to close the Strait of Hormuz. Brent traded in a range of USD 70.56 – 79.04/b last week as the market fluctuated between ”Iran wants a deal” and ”US is about to attack Iran”. At the end of the week though, Donald Trump managed to convince markets (and probably also Iran) that he would make a decision within two weeks. I.e. no imminent attack. Previously when when he has talked about ”making a decision within two weeks” he has often ended up doing nothing in the end. The oil market relaxed as a result and the week ended at USD 77.01/b which is just USD 6/b above the year to date average of USD 71/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent jumped to USD 81.4/b this morning, the highest since mid-January, but then quickly fell back to a current price of USD 78.2/b which is only up 1.5% versus the close on Friday. As such the market is pricing a fairly low probability that Iran will actually close the Strait of Hormuz. Probably because it will hurt Iranian oil exports as well as the global oil market.

It was however all smoke and mirrors. Deception. The US attacked Iran on Saturday. The attack involved 125 warplanes, submarines and surface warships and 14 bunker buster bombs were dropped on Iranian nuclear sites including Fordow, Natanz and Isfahan. In response the Iranian Parliament voted in support of closing the Strait of Hormuz where some 17 mb of crude and products is transported to the global market every day plus significant volumes of LNG. This is however merely an advise to the Supreme leader Ayatollah Ali Khamenei and the Supreme National Security Council which sits with the final and actual decision.

No supply of oil is lost yet. It is about the risk of Iran closing the Strait of Hormuz or not. So far not a single drop of oil supply has been lost to the global market. The price at the moment is all about the assessed risk of loss of supply. Will Iran choose to choke of the Strait of Hormuz or not? That is the big question. It would be painful for US consumers, for Donald Trump’s voter base, for the global economy but also for Iran and its population which relies on oil exports and income from selling oil out of that Strait as well. As such it is not a no-brainer choice for Iran to close the Strait for oil exports. And looking at the il price this morning it is clear that the oil market doesn’t assign a very high probability of it happening. It is however probably well within the capability of Iran to close the Strait off with rockets, mines, air-drones and possibly sea-drones. Just look at how Ukraine has been able to control and damage the Russian Black Sea fleet.

What to do about the highly enriched uranium which has gone missing? While the US and Israel can celebrate their destruction of Iranian nuclear facilities they are also scratching their heads over what to do with the lost Iranian nuclear material. Iran had 408 kg of highly enriched uranium (IAEA). Almost weapons grade. Enough for some 10 nuclear warheads. It seems to have been transported out of Fordow before the attack this weekend. 

The market is still on edge. USD 80-something/b seems sensible while we wait. The oil market reaction to this weekend’s events is very muted so far. The market is still on edge awaiting what Iran will do. Because Iran will do something. But what and when? An oil price of 80-something seems like a sensible level until something do happen.

Fortsätt läsa

Analys

Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 12% last week. But closed the week below USD 75/b and it is still there. Very relaxed. Brent crude rallied 12% to USD 78.5/b in the early hours of Friday as Israel attacked Iran. The highest level since 27 January this year. The level didn’t hold and Brent closed the day at USD 74.23/b which was up 5.7% on the day and 11.7% on the week. On Friday it was still very unclear how extensive and lasting this war between Iran and Israel would be. Energy assets in Iran had still not been touched and Iran had not targeted other Middle East countries’ energy assets or US military bases in the region. As such, the Brent crude closed the week comfortably at around USD 75/b. Which one cannot argue is very much of a stressed price level. 

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Israel is targeting Iran’s domestic energy infrastructure. Not its energy export facilities. For now. Over the weekend Israel has widened its targets to include fuel depots in Tehran, refineries supplying Iran domestically and also a processing plant at Iran’s South Pars gas field – the world’s largest. So far it appears that Israel has refrained from hurting Iranian oil and gas export facilities. Maybe adhering to Trump’s whish of low oil prices. Trump has been begging for a lower oil price. Would be very frustrating for him if Israel started to blow up Iran’s export facilities. Focus instead looks to be on Iran’s domestic energy supply and infrastructure. To weaken and disable the operations of Iran as a country while leaving Iran’s energy export facilities intact for now at least. That is probably why Brent crude this morning is only trading at USD 74.9/b with little change from Friday. An incredible relaxed price level given what is going on in the Middle East. 

Israel seems to try to do to Iran what Israel recently did to Lebanon. Israel now seems to have close to total control of the Iranian air space. So called ”Air Supremacy” something which is rarely achieved according to Phillips P. O’Brian (see comment on this below with link). This is giving Israel close to total freedom in the airspace over Iran. Israel now seems to try to do to Iran what Israel recently did to Lebanon. Take out military and political commanders. Take out the air defenses. Then grind the rest of its defensive capacities to the ground over some time.

Continuous pressure. No rest. No letting up for several weeks seems likely. The current situation is a very rare opportunity for Israel to attack Iran with full force. Hamas in Gaza, Hezbollah in Lebanon, Iranian strongholds in Syria, are all severely weakened or disabled. And now also Air Supremacy of the airspace over Iran. It is natural to assume that Israel will not let this opportunity pass. As such it will likely continue with full force over several weeks to come, at least, with Israel grinding down the rest of Iran’s defensive capabilities and domestic energy supply facilities as far as possible. Continuous pressure. No rest. No letting up.

What to do with Fordow? Will Iran jump to weapons grade uranium? The big question is of course Iran’s nuclear facilities. Natanz with 16,000 enrichment centrifuges was destroyed by Israel on Friday. It was only maximum 20 meters below ground. It was where Iran had mass enrichment to low enrichment levels. Fordow is a completely different thing. It is 500 meters deep under a mountain. It is where enrichment towards weapons grade Uranium takes place. Iran today has 408 kg of highly enriched uranium (IAEA) which can be enriched to weapons grade. It is assumed that Iran will only need 2-3 days to make 25 kg of weapons grade uranium and three weeks to make enough for 9 nuclear warheads. How Israel decides to deal with Fordow is the big question. Ground forces? Help from the US?

Also, if Iran is pushed to the end of the line, then it might decide to enrich to weapons grade which again will lead to a cascade of consequences.

Brent is extremely relaxed at USD 75/b. But at times over coming 2-3 weeks the risk barometer will likely move higher with Brent moving into the 80ies or higher. The oil price today is extremely relaxed with the whole thing. Lots of OPEC+ spare capacity allows loss of Iranian oil exports. Israeli focus on Iran’s domestic energy systems rather than on its exports facilities is also soothing the market. But at times over the coming two, three weeks the risk barometer will likely move significantly higher as it might seem like the situation in the Middle East may move out of control. So Brent into the 80ies or higher seems highly likely in the weeks to come. At times at least. And if it all falls apart, the oil price will of course move well above 100.

Phillips P. OBrien on ”Air Supremacy” (embedded link): Air power historian Philip Meilinger: ”Air Superiority is defined as being able to conduct air operations “without prohibitive interference by the opposing force.” Air Supremacy goes further, wherein the opposing air force is incapable of effective interference.”

Thus, air supremacy is an entirely different beast from air superiority. It occurs when one power basically controls the skies over an enemy, and can operate practically anywhere/time that it wants without much fear of enemy interference in its operations.

The US had Air Supremacy over Germany in the second World War, but only at the very end when it was close to over. It only had Air Superiority in the Vietnam war, but not Supremacy. During Desert Storm in 1990-1991 however it did have Supremacy with devastating consequences for the enemy. (last paragraph is a condensed summary).

Fortsätt läsa

Analys

Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent jumping 2.4% as OPEC+ lifts quota by ”only” 411 kb/d in July. Brent crude is jumping 2.4% this morning to USD 64.3/b following the decision by OPEC+ this weekend to lift the production cap of ”Voluntary 8” (V8) by 411 kb/d in July and not more as was feared going into the weekend. The motivation for the triple hikes of 411 kb/d in May and June and now also in July has been a bit unclear: 1) Cheating by Kazakhstan and Iraq, 2) Muhammed bin Salman listening to Donald Trump for more oil and a lower oil price in exchange for weapons deals and political alignments in the Middle East and lastly 3) Higher supply to meet higher demand for oil this summer. The argument that they are taking back market share was already decided in the original plan of unwinding the 2.2 mb/d of V8 voluntary cuts by the end of 2026. The surprise has been the unexpected speed with monthly increases of 3×137 kb/d/mth rather than just 137 kb/d monthly steps.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

No surplus yet. Time-spreads tightened last week. US inventories fell the week before last. In support of point 3) above it is worth noting that the Brent crude oil front-end backwardation strengthened last week (sign of tightness) even when the market was fearing for a production hike of more than 411 kb/d for July. US crude, diesel and gasoline stocks fell the week before last with overall commercial stocks falling 0.7 mb versus a normal rise this time of year of 3-6 mb per week. So surplus is not here yet. And more oil from OPEC+ is welcomed by consumers.

Saudi Arabia calling the shots with Russia objecting. This weekend however we got to know a little bit more. Saudi Arabia was predominantly calling the shots and decided the outcome. Russia together with Oman and Algeria opposed the hike in July and instead argued for zero increase. What this alures to in our view is that it is probably the cheating by Kazakhstan and Iraq which is at the heart of the unexpectedly fast monthly increases. Saudi Arabia cannot allow it to be profitable for the individual members to cheat. And especially so when Kazakhstan explicitly and blatantly rejects its quota obligation stating that they have no plans of cutting production from 1.77 mb/d to 1.47 mb/d. And when not even Russia is able to whip Kazakhstan into line, then the whole V8 project is kind of over.

Is it simply a decision by Saudi Arabia to unwind faster altogether? What is still puzzling though is that despite the three monthly hikes of 411 kb/d, the revival of the 2.2 mb/d of voluntary production cuts is still kind of orderly. Saudi Arabia could have just abandoned the whole V8 project from one month to the next. But we have seen no explicit communication that the plan of reviving the cuts by the end of 2026 has been abandoned. It may be that it is simply a general change of mind by Saudi Arabia where the new view is that production cuts altogether needs to be unwinded sooner rather than later. For Saudi Arabia it means getting its production back up to 10 mb/d. That implies first unwinding the 2.2 mb/d and then the next 1.6 mb/d.

Brent would likely crash with a fast unwind of 2.2 + 1.6 mb/d by year end. If Saudi Arabia has decided on a fast unwind it would meant that the group would lift the quotas by 411 kb/d both in August and in September. It would then basically be done with the 2.2 mb/d revival. Thereafter directly embark on reviving the remaining 1.6 mb/d. That would imply a very sad end of the year for the oil price. It would then probably crash in Q4-25. But it is far from clear that this is where we are heading.

Brent needs to fall to USD 58/b or lower to make it unprofitable for Kazakhstan to cheat. To make it unprofitable for Kazakhstan to cheat. Kazakhstan is currently producing 1.77 mb/d versus its quota which before the hikes stood at 1.47 kb/d. If they had cut back to the quota level they might have gotten USD 70/b or USD 103/day. Instead they choose to keep production at 1.77 mb/d. For Saudi Arabia to make it a loss-making business for Kazakhstan to cheat the oil price needs to fall below USD 58/b ( 103/1.77).

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära