Följ oss

Nyheter

Kaffepriset föll på överraskande data från USDA

Publicerat

den

Kaffe i kopp
Kaffebönor i säck

Arabica-kaffe föll till en fyra veckors lägsta nivå, pressad av förbättrade utbudsutsikter och en bredare marknadsförsäljning.

USDA, det amerikanska jordbruksdepartementet, ökade på fredagen sin globala produktionsuppskattning för kaffe, mest på grund av bättre produktion i Honduras och Guatemala. Byrån minskade också sin efterfrågeprognos något, vilket gav ett världsöverskott på cirka 2,6 miljoner säckar vilket skall ställas mot en tidigare prognos om ett litet underskott i juni.

Marsterminer föll så mycket som fem procent till 2,231 dollar per pound i New York, den lägsta för ett mest aktivt kontrakt sedan mitten av november. Kaffe handlas fortfarande 75 procent högre än i början av året efter att dåligt väder minskade produktionen hos toppleverantörerna Brasilien och Colombia.

USDA-rapporten var överraskande eftersom vissa analytiker fram till för några månader sedan förutspådde ett mycket större underskott, säger Hernando de la Roche, senior vice president för StoneX Financial i Miami. ”Rapporten visade också att konsumtionen inte har varit lika bra heller. Det här förändrar spelet lite.”

Kaffe kan förbli under press inför den årliga ombalanseringen av råvaruindex i början av januari. Som topppresterande kommer kaffe att se nettoutförsäljning av kontrakt, uppskattar analytiker på ABN AMRO. Fonder har minskat sin hausseartade nettoposition i tre veckor, visade statliga uppgifter.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära