Connect with us

Nyheter

Järnmalmspriset sjunker under 100 dollar när Kina ökar miljökraven

Published

on

Järngaller

Järnmalmspriset sjönk under 100 dollar per ton på fredagen för första gången sedan juli 2020, då Kinas åtgärder för att städa upp sin tungt förorenande industrisektor ledde till en snabb och brutal kollaps.

Hur järnmalm ser ut

Ekologi- och miljöministeriet sade i ett utkast på torsdagen att det planerade att involvera 64 regioner under nyckelövervakning under vinterföroreningskampanjen. Regulatorn sa att stålverk i dessa regioner skulle uppmanas att minska produktionen baserat på deras utsläppsnivåer under kampanjen från oktober till slutet av mars.

”Stränga produktionskontroller har drivit marknadspriserna på senare tid och de pessimistiska utsikterna för efterfrågan har intensifierats”, skriver analytiker från SinoSteel Futures.

Priserna har mer än halverats sedan toppnoteringen i maj då världens största ståltillverkare kommunicerade mål med lägre volymer i år. Efterfrågan har samtidigt påverkats negativt av en kraftig nedgång i Kinas fastighetssektor.

Järnmalm har varit en av de bäst presterande stora råvarorna och en anmärkningsvärd outlier i en bredare högkonjunktur som har sett att aluminium stiga till en 13-årig topp, gaspriserna rusa och kolterminerna stiga till oöverträffade nivåer.

Järnmalmsterminerna sjönk mer än 20 % under förra veckan och handlades på 99,55 dollar per ton fredag morgon i New York.

Nedgången ”har spelat ut snabbare än väntat”, säger UBS. UBS förutspår att priserna kommer att bli i genomsnitt 89 dollar nästa år, en minskning med 12 procent från sin tidigare prognos. Järnmalmsproducenterna Rio Tinto Group, BHP Group, Vale och Fortescue Metals Group har fått se sina aktiekurser falla.

Det finns fortfarande ett stort utbud eftersom Kinas efterfrågan minskar betydligt snabbare än vad tillgången minskar, enligt Citigroup.

Spotpriset på armeringsjärn är nära sin högsta nivå sedan maj, om än 12 % under den månadens högsta, och rikstäckande lager har krympt i åtta veckor.

Kina har upprepade gånger uppmanat stålverk att minska produktionen i år för att begränsa koldioxidutsläppen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära