Följ oss

Nyheter

Har råvarupriserna bottnat?

Publicerat

den

Fyra råvaror

Fyra råvarorUnder de senaste fyra åren har vi sett hur råvarupriserna har fallit, och enligt nyhetsbyrån Bloomberg är råvaror det tillgångsslag som utvecklats sämst under hela 2015, där de mest cykliska råvarorna som olja och basmetaller står för de största prisnedgångarna. Baserat på Bloomberg Commodity Index har råvaror fallit med mer än 50 procent sedan sin toppnotering 2011. Det är därför inte ovanligt att många läsare frågar oss ”Har råvarupriserna bottnat?”.

Råvarupriserna har drabbats hårt flera gånger de senaste åren, bland annat via flera av varanda oberoende utbuds- och efterfrågetrender. Efterfrågan har drabbats svårt av att den globala tillväxten har avtagit, särskilt från mer råvaruintensiva tillväxtmarknader. En långsammare global tillväxt har också satts i samband med en kraftig nedgång i inflationsförväntningarna. Eftersom råvaror, framförallt ädelmetaller, ofta ses som ett skydd mot inflationen, har de minskade inflationsförväntningarna lett till en efterfrågekollaps från investerare världen över. Dessutom har råvaror tvingats brottas med problemen av en starkare dollar, en trend som sannolikt kommer att fortsätta styra långsiktiga globala trender och penningpolitik. I allmänhet brukar dollarens styrka vara i cykler mellan sex och sju år.

Utbudssidan av ekvationen har också varit en utmaning, särskilt för energiråvaror. En minskning av de amerikanska borriggarna med mer än 50 procent har bara precis börjat bromsa upp USAs inhemska oljeproduktionen. Skifferproducenternas förbättrade effektivitet har lett till att produktionen har ökat. Trots att antalet borriggar har minskat med mer än 50 procent producerar enbart USA över 300 000 fat mer per dag än för ett år sedan. Samtidigt, efter den preliminära överenskommelsen med Iran, fortsätter många av oljeproducenterna i Gulfstaterna att öka sin produktion i syfte att behålla sin marknadsandel.

Utbud och efterfrågan kan förändras snabbt

En sak som historien har lärt oss är att utbuds- och efterfrågesituationen kan komma att förändras, något som i alla högsta grad är extra tydligt när vi tittar tillbaka på hur oljepriset har utvecklats. Det framgår också tydligt i skenet av hur lägre råvarupriser har lett till ökad efterfrågan. I skrivande stund är emellertid de flesta bedömarna av samma åsikt, nämligen att de faktorer som satt press på råvarupriserna sannolikt kommer att fortsätta pressa råvarumarknaderna under resten av 2015.

Med detta i åtanke är det inte lätt att föreställa sig vare sig en snabb eller stark återhämtning av råvarupriserna under 2015. Vi har visserligen sett hur oljepriserna börjat plana ut kring nuvarande nivåer men det krävs en betydande minskning av produktionen innan en prisuppgång kan ske.

Nyheter

Förenade Arabemiraten siktar på att bygga ett datacenter på 5 GW, motsvarande fem stora kärnkraftsreaktorer

Publicerat

den

Stad med elektricitet

Förenade Arabemiraten uppges enligt Bloomberg sikta på att bygga ett datacenter på massiva 5 GW. En stor kärnkraftsreaktor är på omkring 1 GW, detta datacenter skulle således motsvara fem stycken stora kärnkraftsreaktorer. Storleken på själva datacentret skulle vara större än hela Monaco.

Datacentrets fokus ska vara AI och ska utvecklas av OpenAI i samarbete med det Abu Dhabi-baserade techkonglomeratet G42.

Ett datacenter kan delvis skruva upp och ner hur mycket elektricitet det använder, men i grund och botten handlar det ändå om att det som önskas är stabil tillgång på elektricitet 24/7. Att bara driva ett datacenter när solen lyser skulle bli makalöst dyrt eftersom de massiva kapitalinvesteringarna då skulle stå oanvända större delen av tiden. Det återstår att se i vilken takt datacentret byggs, men det måste göras i samklang med utbyggnaden av elproduktion.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära