Nyheter

Har råvarupriserna bottnat?

Publicerat

den

Under de senaste fyra åren har vi sett hur råvarupriserna har fallit, och enligt nyhetsbyrån Bloomberg är råvaror det tillgångsslag som utvecklats sämst under hela 2015, där de mest cykliska råvarorna som olja och basmetaller står för de största prisnedgångarna. Baserat på Bloomberg Commodity Index har råvaror fallit med mer än 50 procent sedan sin toppnotering 2011. Det är därför inte ovanligt att många läsare frågar oss ”Har råvarupriserna bottnat?”.

Råvarupriserna har drabbats hårt flera gånger de senaste åren, bland annat via flera av varanda oberoende utbuds- och efterfrågetrender. Efterfrågan har drabbats svårt av att den globala tillväxten har avtagit, särskilt från mer råvaruintensiva tillväxtmarknader. En långsammare global tillväxt har också satts i samband med en kraftig nedgång i inflationsförväntningarna. Eftersom råvaror, framförallt ädelmetaller, ofta ses som ett skydd mot inflationen, har de minskade inflationsförväntningarna lett till en efterfrågekollaps från investerare världen över. Dessutom har råvaror tvingats brottas med problemen av en starkare dollar, en trend som sannolikt kommer att fortsätta styra långsiktiga globala trender och penningpolitik. I allmänhet brukar dollarens styrka vara i cykler mellan sex och sju år.

Utbudssidan av ekvationen har också varit en utmaning, särskilt för energiråvaror. En minskning av de amerikanska borriggarna med mer än 50 procent har bara precis börjat bromsa upp USAs inhemska oljeproduktionen. Skifferproducenternas förbättrade effektivitet har lett till att produktionen har ökat. Trots att antalet borriggar har minskat med mer än 50 procent producerar enbart USA över 300 000 fat mer per dag än för ett år sedan. Samtidigt, efter den preliminära överenskommelsen med Iran, fortsätter många av oljeproducenterna i Gulfstaterna att öka sin produktion i syfte att behålla sin marknadsandel.

Utbud och efterfrågan kan förändras snabbt

En sak som historien har lärt oss är att utbuds- och efterfrågesituationen kan komma att förändras, något som i alla högsta grad är extra tydligt när vi tittar tillbaka på hur oljepriset har utvecklats. Det framgår också tydligt i skenet av hur lägre råvarupriser har lett till ökad efterfrågan. I skrivande stund är emellertid de flesta bedömarna av samma åsikt, nämligen att de faktorer som satt press på råvarupriserna sannolikt kommer att fortsätta pressa råvarumarknaderna under resten av 2015.

Med detta i åtanke är det inte lätt att föreställa sig vare sig en snabb eller stark återhämtning av råvarupriserna under 2015. Vi har visserligen sett hur oljepriserna börjat plana ut kring nuvarande nivåer men det krävs en betydande minskning av produktionen innan en prisuppgång kan ske.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version