Connect with us

Analys

Guld en säker hamn vid politisk oro

Published

on

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenGuldpriset steg något förra veckan efter att amerikanska sysselsättningsdata rapporterades sämre än väntat. Trots det är förväntningarna på en räntehöjning solida från Federal Reserve den 14 juni. Feds räntehöjningar har setts som händelser som ska pressa guldet men vi anser att Feds räntehöjningar numera är så väl annonserade att de inte bidrar med någon överraskning. Istället finns nu risk för mer överraskningar i Europa.

I en oväntad manöver föreslår det italienska regeringspartiets ledare, Matteo Renzi att man ska tidigarelägga det italienska valet till i höst och dessutom ändra valsystemet till proportionellt. Anledningen är förmodligen att hotet från den eurofientliga Femstjärnerörelsen gör att man vill underlätta för en koalitionsregering mellan det Demokratiska partiet och Forza Italia. Förutsättningarna för att hinna få allt på plats till hösten finns, men det är bråttom.

Om det lyckas kastas vi åter in i ett val där landets framtid inom euron står på spel. Ytterligare ett land som vill bort från europasamarbetet kan skapa stor turbulens och då tror vi investerare åter söker sig till guld som en säker hamn.

 

Prisutveckling på guld

 

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *