Nyheter
Fläsket är hett
Det är bara att gratulera de investerare som valde att gå lång i fläskkött i början av 2014. S&P GSCI Lean Hogs-index visar att detta var den tredje bästa råvaran med en uppgång på 16,3 procent under detta år fram till dess att terminerna rullades vidare.
Även efter det att terminskontrakten rullades har lean hogs utvecklats väl även om vi sett ett visst tapp, i dag är lean hogs den femte bästa råvaran som ingår i S&P GSCI och den råvara som under 2014 har utvecklats bäst inom sitt delsegment, Live Stock.
S&P GSCI Lean Hogs ligger just nu strax under sin all time high-notering som noterades i mars 2011.
Stigande förväntningar om att tillgången på lean hogs kommer att minska dramatiskt inom en snar framtid tillsammans med ökade priser på fläskkött i detaljhandeln stödjer prisuppgången.
Slakterierna har visat sig vara villiga att betala högre priser för att försäkra sig om leveranser för att kunna tillgodose sina omedelbara slaktbehov (så kallad convenience yield), när de försöker komma i kapp med produktionen som legat nere efter spåren av den köldknäpp som drabbade USA i år. En direkt effekt av vädret blev att slakterierna drabbades av utbudsstörningar orsakade av nedstängningar och förseningar. Frontkontraktet på lean hogs har dessutom handlats upp som en följd av att fler och fler bedömare tror att det nyligen upptäckta PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea-viruset, kommer att minska antalet grisar i det amerikanska lantbruket i en högre omfattning än vad som tidigare förutspåtts.
Den genomsnittliga månadsavkastningen under januari/februari 2014 ligger på 7,9 procent, vilket är den högsta siffran för årets första två månader sedan 1999. Vi ser också att den genomsnittliga sommar-backwardationen under 2014 låg på 4,2 procent, den högsta siffran sedan 2011. Historiskt har vi endast sett backwardation i februari under 14 av 40 år. Senaste gången som vi såg detta fenomen uppträda tre år i rad vad 1978 till och med 1980.
Den genomsnittliga avkastningen för lean hogs under sommarmånaderna juni till och med september, när vi såg backwardation i februari, var 117 punkter högre än alla andra år tillsammans. Om detta mönster upprepar sig som en följd av minskade leveranser av lean hogs kan detta vara råvaran som alla jagar under sommaren 2014.
Se i tabellerna nedan de data som visar den historiska genomsnittliga avkastningen samt backwardation och contango.
Nyheter
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.
Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.
”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”
Nyheter
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.
Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.
Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.
– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.
Ordförklaringar:
Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.
Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.
Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.
Nyheter
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys3 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining