Connect with us

Nyheter

El Niño har historiskt sett lett till högre livsmedelspriser

Published

on

Karta över väderfenomenet La Niña, motsatsen till El Nino

USA:s statliga prognosmakare förutspår en sannolikhet på mer än 65 procent för att väderfenomenet El Niño kommer att uppträda innan utgången av 2014. Utvecklingen hotar att driva upp priserna på livsmedel och andra basvaror.

Väderfenomenet El Nino påverkar priser på råvarorEl Niño är känt för att utlösa prisuppgångar för så pass olika råvaror som nickel, kaffe och sojabönor, och råvaruinvesterare, handlare och analytiker stärks i sin uppfattning om att det är korrekt att äga råvaror vid en tidpunkt då den globala tillgången på många råvaror redan är begränsad.

De globala livsmedelspriser som i början av 2014 förväntades utvecklas i stort sett oförändrat kan därför komma att klättra femton procent, men kan också komma att nå rekordnivåer, bara tre månader efter det att en El Niño inträffar, säger Världsbanken-ekonomen James Baffes.

Société Générales analytiker säger att det är köparna av nickel, inte bönder, som har mest att oroa sig för. Sedan 1991 har nickelpriset ökat mest, i genomsnitt med 13,9 procent, de år som El Niño uppträtt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *