Connect with us

Nyheter

Efterfrågan på palmolja spås minska när ekonomin rasar

Published

on

Palmolja för mat och bioenergi vs regnskog

Efterfrågan på palmolja förväntas minska i år, eftersom den globala ekonomin spås se en negativ tillväxt i spåren av Coronaviruset. Solvent Extractors Association of India (SEA) höll nyligen ett webbinarium vid vilket Godrej International-direktören Dorab Mistry sade att han trodde att efterfrågan på ätbar olja förväntas sjunka på de stora marknaderna som Kina och Indien, liksom i andra utvecklingsländer.

Palmolja från Feronia Inc

Han noterade att Indiens månatliga import av ätliga oljor förväntas falla med två miljoner ton, främst palmolja. ”Den här kommer att upprepas i större delen av utvecklingsländerna, eftersom konsumenterna blir mer medvetna när det gäller deras utgifter”, sade han. Den kinesiska importen av palmolja förväntas också minska, eftersom landet använder sina reserver av sojabönor.

Han noterade att marknaden prisat in minskad efterfrågan för palmolja på grund av en minskad efterfrågan på biodiesel efter den senaste tidens krasch i råoljepriserna. Han trodde däremot inte att marknaden tagit hänsyn till den ekonomiska nedgång som orsakats av Covid-19-utbrottet över hela världen, vilket kommer att ha en betydande inverkan på konsumentutgifterna. Han tror att detta kommer att minska efterfrågan bland konsumenterna.

En förbättring av palmoljeproduktionen

När det gäller produktion konstaterade Mistry att det kommer att bli en förbättring av palmoljeproduktionen under andra halvåret, eftersom en dramatisk förbättring av nederbörden i Sydostasien under de senaste sex månaderna har bidragit till att bekämpa effekterna av El Niño regionalt.

”Under dessa förhållanden är prisutsikterna för palmolja inte gynnsamma. På björnmarknader tenderar råvarupriserna att röra sig mot produktionskostnaderna” sade han.

TransGraph Consultings verkställande direktör Nagaraj Meda konstaterade att palmoljelagren i Malaysia nu förväntas sjunka till 2,37 miljoner ton, från 2,38 miljoner ton som ursprungligen förutspåddes innan den ekonomiska effekten av Covid-19 eskalerades.

Indisk efterfrågan förväntas falla

Sunvin Groups verkställande direktör Sandeep Bajoria sa att efterfrågan av palmolja har fallit i Indien, medan efterfrågan på soja- och solrosolja förblev jämn, och till och med stigit med tio procent i vissa segment.

Detta är eftersom endast 40 procent av efterfrågan från palmolja kommer från hushåll, medan resten av efterfrågan kommer från restaurang- och konferenssegmentet (HoReCa) och livsmedelsproduktionssegmentet. Detta är sektorer som har påverkats negativt av nedgången i internationella resor och lockdowns som initierats av regeringar över hela världen, såväl som i Indien.

Det finns inte någon priselasticitet mellan oljor bland indiska hushållskonsumenter, eftersom andra vegetabiliska oljor som solrosolja – som upprätthåller en premie mot palmolja – har större efterfrågan. Priselasticitet fungerar i allmänhet bara på HoReCa-nivå, där människor tenderar att växla mellan oljor. Med det sagt kan hushållens efterfrågan på palmolja växa, medan kommersiell kexproduktion, som använder palmolja som fett, förväntas vara stabil.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära