Följ oss

Nyheter

Efterfrågan på palmolja spås minska när ekonomin rasar

Publicerat

den

Palmolja för mat och bioenergi vs regnskog

Efterfrågan på palmolja förväntas minska i år, eftersom den globala ekonomin spås se en negativ tillväxt i spåren av Coronaviruset. Solvent Extractors Association of India (SEA) höll nyligen ett webbinarium vid vilket Godrej International-direktören Dorab Mistry sade att han trodde att efterfrågan på ätbar olja förväntas sjunka på de stora marknaderna som Kina och Indien, liksom i andra utvecklingsländer.

Palmolja från Feronia Inc

Han noterade att Indiens månatliga import av ätliga oljor förväntas falla med två miljoner ton, främst palmolja. ”Den här kommer att upprepas i större delen av utvecklingsländerna, eftersom konsumenterna blir mer medvetna när det gäller deras utgifter”, sade han. Den kinesiska importen av palmolja förväntas också minska, eftersom landet använder sina reserver av sojabönor.

Han noterade att marknaden prisat in minskad efterfrågan för palmolja på grund av en minskad efterfrågan på biodiesel efter den senaste tidens krasch i råoljepriserna. Han trodde däremot inte att marknaden tagit hänsyn till den ekonomiska nedgång som orsakats av Covid-19-utbrottet över hela världen, vilket kommer att ha en betydande inverkan på konsumentutgifterna. Han tror att detta kommer att minska efterfrågan bland konsumenterna.

En förbättring av palmoljeproduktionen

När det gäller produktion konstaterade Mistry att det kommer att bli en förbättring av palmoljeproduktionen under andra halvåret, eftersom en dramatisk förbättring av nederbörden i Sydostasien under de senaste sex månaderna har bidragit till att bekämpa effekterna av El Niño regionalt.

”Under dessa förhållanden är prisutsikterna för palmolja inte gynnsamma. På björnmarknader tenderar råvarupriserna att röra sig mot produktionskostnaderna” sade han.

TransGraph Consultings verkställande direktör Nagaraj Meda konstaterade att palmoljelagren i Malaysia nu förväntas sjunka till 2,37 miljoner ton, från 2,38 miljoner ton som ursprungligen förutspåddes innan den ekonomiska effekten av Covid-19 eskalerades.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Indisk efterfrågan förväntas falla

Sunvin Groups verkställande direktör Sandeep Bajoria sa att efterfrågan av palmolja har fallit i Indien, medan efterfrågan på soja- och solrosolja förblev jämn, och till och med stigit med tio procent i vissa segment.

Detta är eftersom endast 40 procent av efterfrågan från palmolja kommer från hushåll, medan resten av efterfrågan kommer från restaurang- och konferenssegmentet (HoReCa) och livsmedelsproduktionssegmentet. Detta är sektorer som har påverkats negativt av nedgången i internationella resor och lockdowns som initierats av regeringar över hela världen, såväl som i Indien.

Det finns inte någon priselasticitet mellan oljor bland indiska hushållskonsumenter, eftersom andra vegetabiliska oljor som solrosolja – som upprätthåller en premie mot palmolja – har större efterfrågan. Priselasticitet fungerar i allmänhet bara på HoReCa-nivå, där människor tenderar att växla mellan oljor. Med det sagt kan hushållens efterfrågan på palmolja växa, medan kommersiell kexproduktion, som använder palmolja som fett, förväntas vara stabil.

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära