Connect with us

Nyheter

Efterfrågan på palmolja spås minska när ekonomin rasar

Published

on

Palmolja för mat och bioenergi vs regnskog

Efterfrågan på palmolja förväntas minska i år, eftersom den globala ekonomin spås se en negativ tillväxt i spåren av Coronaviruset. Solvent Extractors Association of India (SEA) höll nyligen ett webbinarium vid vilket Godrej International-direktören Dorab Mistry sade att han trodde att efterfrågan på ätbar olja förväntas sjunka på de stora marknaderna som Kina och Indien, liksom i andra utvecklingsländer.

Palmolja från Feronia Inc

Han noterade att Indiens månatliga import av ätliga oljor förväntas falla med två miljoner ton, främst palmolja. ”Den här kommer att upprepas i större delen av utvecklingsländerna, eftersom konsumenterna blir mer medvetna när det gäller deras utgifter”, sade han. Den kinesiska importen av palmolja förväntas också minska, eftersom landet använder sina reserver av sojabönor.

Han noterade att marknaden prisat in minskad efterfrågan för palmolja på grund av en minskad efterfrågan på biodiesel efter den senaste tidens krasch i råoljepriserna. Han trodde däremot inte att marknaden tagit hänsyn till den ekonomiska nedgång som orsakats av Covid-19-utbrottet över hela världen, vilket kommer att ha en betydande inverkan på konsumentutgifterna. Han tror att detta kommer att minska efterfrågan bland konsumenterna.

En förbättring av palmoljeproduktionen

När det gäller produktion konstaterade Mistry att det kommer att bli en förbättring av palmoljeproduktionen under andra halvåret, eftersom en dramatisk förbättring av nederbörden i Sydostasien under de senaste sex månaderna har bidragit till att bekämpa effekterna av El Niño regionalt.

”Under dessa förhållanden är prisutsikterna för palmolja inte gynnsamma. På björnmarknader tenderar råvarupriserna att röra sig mot produktionskostnaderna” sade han.

TransGraph Consultings verkställande direktör Nagaraj Meda konstaterade att palmoljelagren i Malaysia nu förväntas sjunka till 2,37 miljoner ton, från 2,38 miljoner ton som ursprungligen förutspåddes innan den ekonomiska effekten av Covid-19 eskalerades.

Indisk efterfrågan förväntas falla

Sunvin Groups verkställande direktör Sandeep Bajoria sa att efterfrågan av palmolja har fallit i Indien, medan efterfrågan på soja- och solrosolja förblev jämn, och till och med stigit med tio procent i vissa segment.

Detta är eftersom endast 40 procent av efterfrågan från palmolja kommer från hushåll, medan resten av efterfrågan kommer från restaurang- och konferenssegmentet (HoReCa) och livsmedelsproduktionssegmentet. Detta är sektorer som har påverkats negativt av nedgången i internationella resor och lockdowns som initierats av regeringar över hela världen, såväl som i Indien.

Det finns inte någon priselasticitet mellan oljor bland indiska hushållskonsumenter, eftersom andra vegetabiliska oljor som solrosolja – som upprätthåller en premie mot palmolja – har större efterfrågan. Priselasticitet fungerar i allmänhet bara på HoReCa-nivå, där människor tenderar att växla mellan oljor. Med det sagt kan hushållens efterfrågan på palmolja växa, medan kommersiell kexproduktion, som använder palmolja som fett, förväntas vara stabil.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära