Följ oss

Nyheter

Efterfrågan på palmolja spås minska när ekonomin rasar

Publicerat

den

Palmolja för mat och bioenergi vs regnskog

Efterfrågan på palmolja förväntas minska i år, eftersom den globala ekonomin spås se en negativ tillväxt i spåren av Coronaviruset. Solvent Extractors Association of India (SEA) höll nyligen ett webbinarium vid vilket Godrej International-direktören Dorab Mistry sade att han trodde att efterfrågan på ätbar olja förväntas sjunka på de stora marknaderna som Kina och Indien, liksom i andra utvecklingsländer.

Palmolja från Feronia Inc

Han noterade att Indiens månatliga import av ätliga oljor förväntas falla med två miljoner ton, främst palmolja. ”Den här kommer att upprepas i större delen av utvecklingsländerna, eftersom konsumenterna blir mer medvetna när det gäller deras utgifter”, sade han. Den kinesiska importen av palmolja förväntas också minska, eftersom landet använder sina reserver av sojabönor.

Han noterade att marknaden prisat in minskad efterfrågan för palmolja på grund av en minskad efterfrågan på biodiesel efter den senaste tidens krasch i råoljepriserna. Han trodde däremot inte att marknaden tagit hänsyn till den ekonomiska nedgång som orsakats av Covid-19-utbrottet över hela världen, vilket kommer att ha en betydande inverkan på konsumentutgifterna. Han tror att detta kommer att minska efterfrågan bland konsumenterna.

En förbättring av palmoljeproduktionen

När det gäller produktion konstaterade Mistry att det kommer att bli en förbättring av palmoljeproduktionen under andra halvåret, eftersom en dramatisk förbättring av nederbörden i Sydostasien under de senaste sex månaderna har bidragit till att bekämpa effekterna av El Niño regionalt.

”Under dessa förhållanden är prisutsikterna för palmolja inte gynnsamma. På björnmarknader tenderar råvarupriserna att röra sig mot produktionskostnaderna” sade han.

TransGraph Consultings verkställande direktör Nagaraj Meda konstaterade att palmoljelagren i Malaysia nu förväntas sjunka till 2,37 miljoner ton, från 2,38 miljoner ton som ursprungligen förutspåddes innan den ekonomiska effekten av Covid-19 eskalerades.

Indisk efterfrågan förväntas falla

Sunvin Groups verkställande direktör Sandeep Bajoria sa att efterfrågan av palmolja har fallit i Indien, medan efterfrågan på soja- och solrosolja förblev jämn, och till och med stigit med tio procent i vissa segment.

Detta är eftersom endast 40 procent av efterfrågan från palmolja kommer från hushåll, medan resten av efterfrågan kommer från restaurang- och konferenssegmentet (HoReCa) och livsmedelsproduktionssegmentet. Detta är sektorer som har påverkats negativt av nedgången i internationella resor och lockdowns som initierats av regeringar över hela världen, såväl som i Indien.

Det finns inte någon priselasticitet mellan oljor bland indiska hushållskonsumenter, eftersom andra vegetabiliska oljor som solrosolja – som upprätthåller en premie mot palmolja – har större efterfrågan. Priselasticitet fungerar i allmänhet bara på HoReCa-nivå, där människor tenderar att växla mellan oljor. Med det sagt kan hushållens efterfrågan på palmolja växa, medan kommersiell kexproduktion, som använder palmolja som fett, förväntas vara stabil.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära