Följ oss

Nyheter

Varmt väder spås öka efterfrågan på palmolja

Publicerat

den

Odling av palmolja

Efterfrågan på malaysisk palmolja förväntas öka på grund av det varma vädret, vilket pressar upp priset till mellan 3 800 till 4 000 RM per ton säger Malaysian Palm Oil Board. Dess generaldirektör tror att de malaysiska odlarna kommer att kunna producera 19 miljoner ton palmolja i år, vilket är en ökning från de 18 miljoner ton som producerades förra året. 

Landets oljepalmodling förväntas påverkas av El Niño nästa år, vilket spås minska produktionen av palmolja med upp till 10 procent. Det varma vädret skulle kunna komma att påverka större delen av odlingsområdet för oljepalm i Sabah och Sarawak. Den höga temperaturen skulle även kunna påverka viveln som krävs för att pollinera palmerna.

2016 sjönk produktionen av palmolja (CPO) med 20 procent på grund av El Niño.

Samma dag gick emellertid BMI, ett dotterbolag till analysföretaget Fitch Solutions, ut med sin egen prognos kring priset på palmolja. BMI spår att priserna på palmolja kommer att pressas av en fortsatt svag importefterfrågan från Kina och Indien. 

I BMIs analys går det att läsa att företaget tror att priset på palmolja sannolikt kommer att falla som en följd av lägre efterfrågan. BMI nämner även att lägre priser på sojabönor och solrosolja sätter en press på tropisk olja. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

På onsdagen slutade benchmarkkontraktet för palmolja med leverans i augusti på Bursa Malaysia Derivatives Exchange på 3 393 malaysiska ringgit (MYR) per ton. I början av året handlades palmolja till över 4 200 MYR

Efter att ha sjunkit med över 20 procent hittills under 2023, kommer palmoljepriserna sannolikt att sjunka mer på svag efterfrågan innan en partiell återhämtning sker under andra halvåret, säger handlare och analytiker.

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära