Följ oss

Nyheter

Det äldsta amerikanska råvaruindexet noterar all time high

Publicerat

den

Containers

Commodity Research Bureau Raw Industrials Index, USA:s äldsta råvaruindex, är 87 år gammalt, men några av dess komponenter kunde ha plockats direkt från en marknad under medeltiden. CRB Raw Industrials-indexet är en sammansättning av råvaror som säckväv, kohud och talg.

Containers

CRB Raw Index, som det är känt, inkluderar talg, det tillverkade animaliska fettet som används i tvål och ljus men också i industriella smörjmedel. Den innehåller säckväv, det hårda växtfibermaterialet som används för att tillverka säckar och hipstertygpåsar. Det innehåller kolofonium, en stelnat tallsaft som används av tryck- och läkemedelsindustrin, samt av violinister för att ge textur åt de fina hårstråna på deras rosetter. Den innehåller bomull, tenn, kohud, ull och ett halvt dussin andra tillgångar. Alla 13 av dem är den typ av produkter som ett kloster kan ha fyllt på inför vintern för sexhundra år sedan.

På torsdagen den 14 oktober nådde CRB Raw-indexet den högsta noteringen i sin historia, ett bevis på att det de stigande priserna i USAs ekonomi påverkar även viktiga saker från förr som konsumenter idag inte ofta har anledning att tänka på.

Indexet är en del av en grupp mätvärden som sammanställts av Barchart, ett företag som tillhandahåller aktie- och råvaruinformation. ”Pristrycket på insatsvaror fortsätter att vara utbredd inom industrikomplexet”, säger Keith Petersen, Barcharts strategichef. ”Vi ser alltmer en vilja från producenterna att vidarebefordra dessa priser till konsumenten, och Barchart förväntar sig att konsumentprishöjningarna kommer att fortsätta under de kommande två kvartalen.”

Stiger råvarupriserna?

Den första versionen av CRB Raw-indexet fastställdes 1934 av Bureau of Labor Statistics efter att finansdepartementet hade bett presidiet att spåra spotpriserna på känsliga varor. År 1940 offentliggjordes indexet för första gången med 28 råvaror; ett decennium senare, minskade det antalet till 22. När tiden gick underkategoriserades indexen; ister och majs, till exempel, gick in i ett separat index för livsmedel. Barchart förvärvade alla dessa index 2001.

Som med andra råvaruindex anger Barchart specifikationer för beståndsdelarna i CRB Raw-index:

  • Talg: Packers prime, oätliga, per lb., pris bestämt i Chicago
  • Säckväv: 10 oz., 40 ″, ex-dock eller ex-lager, betald tull, per yd., Pris bestämt i New York
  • Hudar: Ko, lätt infödda, packare 30/53 lbs., Köttig, packare till garver, återförsäljare eller exportör per lb., f.o.b. leveranspunkt, pris bestämt i Chicago

Eftersom indexet är ett sammansatt index har inte var och en av de 13 råvarorna som ingår i detta noterat rekordpriser. Vera Dordick, som driver Hidenet, ett företag som publicerar rapporter om läder- och skinnmarknaden, kommer ihåg att kohud slog sina historiska höjdpunkter för ungefär sju år sedan, när en Toxhud i Texas, som vägde cirka 30 kg, kostade 106-107 dollar.

Omkring slutet av 2019 kostade ett liknande skinn cirka 27 dollar, men då förstörde pandemin branschen, sade Dordick från sidan av Leather and Hide Council års årsmöte i Chicago. ”Alla åt mycket nötkött förra året, men ingen köpte skinnet, så du kunde ha köpt motsvarande hud för 14 eller 15 dollar”, sa hon. I juli i år studsade priserna upp till cirka 56 USD, sade Dordick. Men nu, medan priserna handlas kring 36 USD högre slår pre-pandemiska nivåer-hindrar leveranskedjekrisen att de når högre nivåer.

”Vi diskuterade detta långt i går vid mötet,” sa hon. ”Dessa stackars säljare har containers med skinn som står på kajerna i 30 eller 60 dagar innan de kan ta sig upp på ett fartyg. Sedan kommer de till Vietnam, och de kan inte komma till skofabrikerna, som är stängda på grund av covid. Vissa skinn används för billäder, men efterfrågan på det är låg eftersom tillverkarna inte tillverkar bilar eftersom de inte kan få halvledare. Allt hänger ihop – det är en stor skål med spagetti. ”

Å andra sidan är bomullspriserna skyhöga; den 8 oktober berörde de 1,16 dollar per pound, den högsta kursen sedan juli 2011. Då minns Chip Bergh, VD för Levi Strauss, i kvartalsrapportmöte den 6 oktober, prisuppgången var så plötslig att ”vi behövde ett bönemöte. ” Men i år, ”det är en helt annan situation … Vi prissatte före några av dessa inflationstryck som drabbar oss.” Priset på tenn har på samma sätt exploderat sedan början av året, vilket utgjorde en del av drivkraften för CRB Raw-indexets eskalering under de senaste månaderna.

Och det slutar inte snart, sa Petersen. ”Vår uppfattning är att nuvarande inflationsavläsningar sannolikt inte kommer att vara övergående.” Det finns fler toppar att notera ännu för Amerikas äldsta råvaruindex.

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025

Publicerat

den

Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.

”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.

Guldpriset har haft en mycket stark utveckling de senaste fem åren. Pris i USD per uns.
Guldpriset det senaste året har utvecklats starkt, men har kommit ner något från sin topp de senaste veckorna. Pris i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära