Nyheter
Det äldsta amerikanska råvaruindexet noterar all time high
Commodity Research Bureau Raw Industrials Index, USA:s äldsta råvaruindex, är 87 år gammalt, men några av dess komponenter kunde ha plockats direkt från en marknad under medeltiden. CRB Raw Industrials-indexet är en sammansättning av råvaror som säckväv, kohud och talg.
CRB Raw Index, som det är känt, inkluderar talg, det tillverkade animaliska fettet som används i tvål och ljus men också i industriella smörjmedel. Den innehåller säckväv, det hårda växtfibermaterialet som används för att tillverka säckar och hipstertygpåsar. Det innehåller kolofonium, en stelnat tallsaft som används av tryck- och läkemedelsindustrin, samt av violinister för att ge textur åt de fina hårstråna på deras rosetter. Den innehåller bomull, tenn, kohud, ull och ett halvt dussin andra tillgångar. Alla 13 av dem är den typ av produkter som ett kloster kan ha fyllt på inför vintern för sexhundra år sedan.
På torsdagen den 14 oktober nådde CRB Raw-indexet den högsta noteringen i sin historia, ett bevis på att det de stigande priserna i USAs ekonomi påverkar även viktiga saker från förr som konsumenter idag inte ofta har anledning att tänka på.
Indexet är en del av en grupp mätvärden som sammanställts av Barchart, ett företag som tillhandahåller aktie- och råvaruinformation. ”Pristrycket på insatsvaror fortsätter att vara utbredd inom industrikomplexet”, säger Keith Petersen, Barcharts strategichef. ”Vi ser alltmer en vilja från producenterna att vidarebefordra dessa priser till konsumenten, och Barchart förväntar sig att konsumentprishöjningarna kommer att fortsätta under de kommande två kvartalen.”
Stiger råvarupriserna?
Den första versionen av CRB Raw-indexet fastställdes 1934 av Bureau of Labor Statistics efter att finansdepartementet hade bett presidiet att spåra spotpriserna på känsliga varor. År 1940 offentliggjordes indexet för första gången med 28 råvaror; ett decennium senare, minskade det antalet till 22. När tiden gick underkategoriserades indexen; ister och majs, till exempel, gick in i ett separat index för livsmedel. Barchart förvärvade alla dessa index 2001.
Som med andra råvaruindex anger Barchart specifikationer för beståndsdelarna i CRB Raw-index:
- Talg: Packers prime, oätliga, per lb., pris bestämt i Chicago
- Säckväv: 10 oz., 40 ″, ex-dock eller ex-lager, betald tull, per yd., Pris bestämt i New York
- Hudar: Ko, lätt infödda, packare 30/53 lbs., Köttig, packare till garver, återförsäljare eller exportör per lb., f.o.b. leveranspunkt, pris bestämt i Chicago
Eftersom indexet är ett sammansatt index har inte var och en av de 13 råvarorna som ingår i detta noterat rekordpriser. Vera Dordick, som driver Hidenet, ett företag som publicerar rapporter om läder- och skinnmarknaden, kommer ihåg att kohud slog sina historiska höjdpunkter för ungefär sju år sedan, när en Toxhud i Texas, som vägde cirka 30 kg, kostade 106-107 dollar.
Omkring slutet av 2019 kostade ett liknande skinn cirka 27 dollar, men då förstörde pandemin branschen, sade Dordick från sidan av Leather and Hide Council års årsmöte i Chicago. ”Alla åt mycket nötkött förra året, men ingen köpte skinnet, så du kunde ha köpt motsvarande hud för 14 eller 15 dollar”, sa hon. I juli i år studsade priserna upp till cirka 56 USD, sade Dordick. Men nu, medan priserna handlas kring 36 USD högre slår pre-pandemiska nivåer-hindrar leveranskedjekrisen att de når högre nivåer.
”Vi diskuterade detta långt i går vid mötet,” sa hon. ”Dessa stackars säljare har containers med skinn som står på kajerna i 30 eller 60 dagar innan de kan ta sig upp på ett fartyg. Sedan kommer de till Vietnam, och de kan inte komma till skofabrikerna, som är stängda på grund av covid. Vissa skinn används för billäder, men efterfrågan på det är låg eftersom tillverkarna inte tillverkar bilar eftersom de inte kan få halvledare. Allt hänger ihop – det är en stor skål med spagetti. ”
Å andra sidan är bomullspriserna skyhöga; den 8 oktober berörde de 1,16 dollar per pound, den högsta kursen sedan juli 2011. Då minns Chip Bergh, VD för Levi Strauss, i kvartalsrapportmöte den 6 oktober, prisuppgången var så plötslig att ”vi behövde ett bönemöte. ” Men i år, ”det är en helt annan situation … Vi prissatte före några av dessa inflationstryck som drabbar oss.” Priset på tenn har på samma sätt exploderat sedan början av året, vilket utgjorde en del av drivkraften för CRB Raw-indexets eskalering under de senaste månaderna.
Och det slutar inte snart, sa Petersen. ”Vår uppfattning är att nuvarande inflationsavläsningar sannolikt inte kommer att vara övergående.” Det finns fler toppar att notera ännu för Amerikas äldsta råvaruindex.
Nyheter
Tuffa tider för stål i Europa
Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.
Nyheter
LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa
LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.
– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.
Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.
– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.
Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.
– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.
Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.
Fakta om LKAB och kritiska mineral
- LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
- Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
- Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
- EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
- Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
- Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
- LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Nyheter
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
Better Energy, den stora danska aktören som bygger solcellsparker, har havererat. Nu inleds en rekonstruktion där investerarna förlorar miljarderna de har satsat. Sydbank meddelade exempevis idag att de kan förlora upp till 4,5 miljarder kronor och den danska pensionsfonden ATP sa tidigare i veckan att de förlorar 3,6 miljarder kronor.
Det grundläggande problemet är så grundläggande det kan bli. När solen skiner producerar solcellsparkerna så mycket elektricitet att priserna blir låga, ofta negativa. Kalkylen går helt enkelt inte ihop, det går inte att investera miljarder och sedan producera något som ingen vill betala för.
De flesta regioner och länder som installerar stora mängder solceller får problem. När solen skiner blir det ett överskott på elektricitet och när solen går ner blir det ett underskott. På kontinenter som Asien och Nordamerika är det också ett problem, men något mindre, då man där bygger stora mängder kraftverk som använder olja, kol och gas, vilka delvis kan matcha produktionskurvan från solceller.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys2 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter4 veckor sedan
Ytterligare tolv stora industriföretag ansluter till Industrikraft för bygga ny elproduktion i Sverige