Följ oss

Nyheter

De skulle köpa guld men missade i marknadsföringen

Publicerat

den

Köpa och sälja skrotguld, i detta fall gamla smyckenEtt allt högre guldpris, som dessutom uppmärksammats i media, har lett till etableringen av allt fler företag som erbjuder sig att köpa så kallat skrotguld, det vill säga allt från gamla guldsmycken till tandguld. Under de senaste åren med stigande ädelmetallpriser har intresset för ädelmetaller, främst guld, ökat markant hos privatpersoner. Detta har medfört att allt fler fått vetskapen om att de kan omvandla sitt gamla guld och silver till pengar, att de sitter på betydande mängder kapital i form av gamla smycken, tandguld och annat. Historiskt har det varit möjligt att sälja detta, om än till stora kostnader och besvär för konsumenten, men det har blivit både vanligare och enklare under de senaste åren.

För bara några år sedan förekom uppköp av guld nästan uteslutande i form av guldsmeder som tog emot gamla smycken när de skulle göra nya ringar eller halsband på beställning. I dag går det knappt att undvika att komma i kontakt med alla de företag som erbjuder sig att köpa gammalt guld, annonser förekommer på Internet, i dagspress, på TV och även i tunnelbanan. Vi har till och med sett hur en kemtvätt på Södermalm i Stockholm skickar med sina kunder erbjudanden om att köpa deras guld när de hämtar ut sin tvätt.

Det är inte helt ovanligt att dessa företag försöker ge sken av det är de som erbjuder marknadens allra högsta priser och är förmånligast för den som vill sälja sitt guld. Ibland går det emellertid en smula snabbt när marknadsföringskampanjerna sätts samman.

En av de kampanjer som vi uppmärksammats på av en av våra vakna läsare är den som Guldbrev just nu genomför hos Stockholms Lokaltrafik, SL. Vi har tagit en bild på denna, men är det så att du själv inte ser vilka två misstag detta företag gjorde i sin reklamkampanj då de erbjöd sig att köpa guld så förtydligar vi det under bilden.

Guldsax - Guldbrev köper gammalt guld

Guldbrev har fotograferat ett antal olika föremål i guld som de har beskrivit och berättat vad de betalat för detta guld. En av dessa föremål är en Eiffeltornssax i empirstil i 24 karats guld som kan beskådas ovan. Saxen skall enligt beskrivningen vara från 1815, det vill säga vara nästan 200 år gammal.

Den som gjorde reklamkampanjen sov emellertid antagligen på ett antal historielektioner för här kommer den första missen. Det franska Eiffeltornet som är beläget i Paris uppfördes nämligen först 1887 till 1889, för att bli den pampiga entrén till världsutställningen Exposition Universelle som anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileumet av den franska revolutionen.

Att saxen påstås vara i 24 karat är en annan sak som vi reagerar över, guld är som alla vet väldigt mjukt i ren form, och 24 karat betyder att det är just rent guld vi talar om. Att använda en sax i rent guld att klippa med är därför i praktiken totalt ogörligt.

Empirstil däremot, det verkar vara rätt. Namnet har denna stil fått från ordet empire det vill säga kejsardöme, och den kallas även för kejsarstil eller Napoleonstil eftersom det var den stil som var förhärskande under Napoleon I kejsartid 1804 till 1815.

Nu betyder inte detta att Guldbrev som missat en del i sin marknadsföringskampanj inte ger bra priser när de köper guld från allmänheten, men vi råder alltid våra läsare att jämföra de olika företagen med varandra. Du hittar några av marknadens företag som köper guld i vår Handla-guide.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära