Följ oss

Nyheter

Choklad kan bli ännu dyrare om Afrikas kakaoskörd blir en besvikelse

Publicerat

den

Choklad bruten

Kakaoterminerna i New York nådde sin högsta nivå på 22 år i mitten av juli. Choklad riskerar att bli ännu dyrare om Västafrikas nya kakaoskörd slutar i besvikelse.

Kakaopriserna har skjutit i höjden det senaste året på grund av rädsla för att dåligt väder och grödor kommer att skada produktionen i Elfenbenskusten och Ghana, som utgör två tredjedelar av världens utbud. Väderfenomenet El Niño kan göra saken värre. Analytiker förväntar sig ett tredje år med en global brist för den nya säsongen som precis har börjat.

Chokladtillverkare som Hershey och Lindt & Spruengli har redan varnat för eventuella ytterligare prishöjningar, och det finns tecken på att dyrare varor skadar efterfrågan från Europa till den viktigaste tillväxtmarknaden i Asien. Ytterligare prisökningar kan tynga konsumtionen.

Nyckelfrågan för nu är hur stor den största av två årliga skördar, som nyligen startade i Ghana och börjar i Elfenbenskusten, kommer att bli.

Elfenbenskusten prognostiserade i juli produktionen från huvudgrödasäsongen som sträcker sig från 1 oktober till mars för att krympa med nästan en femtedel från förra året. 

Analytiker på Rabobank och Marex förväntar sig att produktionen i Västafrika kommer att minska under säsongen 2023-2024. Marex förutspår det globala underskottet till 279 000 ton, mer än de tidigare två årens underskott tillsammans.

Afrikanska skördar har också kvävts eftersom bönder har ställts inför högre kostnader eller brist på insatsvaror som konstgödsel och bekämpningsmedel. Många lever under fattigdomsgränsen och deras lön bestäms av myndigheterna, vilket innebär att de inte direkt drar nytta av högre terminspriser.

Nyheter

Vattenkraft och milt väder sänker elpriserna

Publicerat

den

Vårflod

Under april har det varit rekordnivåer i vattenmagasinen och den pågående vårfloden bidrar till fortsatt hög fyllnadsgrad. Dessutom är det fortsatt högre temperaturer än vanligt för årstiden. Våren har präglats av återkommande minuspriser och allt sammantaget har lett till de lägsta elpriserna på fyra år. I norra Sverige är elpriserna dock på samma nivå som 2020. 

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för april 37,61 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,68 öre/kWh. Vårfloden, som oftast börjar vid månadsskiftet april – maj har i år pågått under hela våren på grund av kontinuerlig snösmältning. 

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu. Det är dock svårare än någonsin att förutspå vädret som är starkt kopplat även till hur elpriset utvecklas. Under större delen av våren har temperaturerna varit flera grader över det normala, vilket har lett till att vårflodens tillrinning startade tidigare, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning. 

När förhållandena för väderberoende elproduktion är extra gynnsamma kan det bli överskott på el, vilket kan resultera i negativa elpriser eller minuspriser enskilda timmar. Det har varit en ökning av minustimmar i alla elområden där elområde 2, norra Sverige, utmärker sig med en ökning på 237 procent jämfört med i fjol samma period, från 86 minustimmar till 290. 

– Minuspriserna har blivit vanligare de två senaste åren. För att verkligen kunna dra nytta av detta behöver du ett rörligt avtal med timpris och kan styra över din elanvändning till dessa timmar. Om du har ett rörligt avtal där elpriset sätts månadsvis får du sänkt genomsnittspris för månaden, säger Jonas Stenbeck.

Elpriset i april under 2023-2025 i de fyra olika elområdena.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 60 procent av installerad kapacitet. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger högt över normal nivå.           

Efterfrågan på gas har sjunkit och därmed även priset. Men det finns en oro för lågkonjunktur och för konsekvenserna av handelstullarna vilket kan påverka priserna snabbt.

  MedelspotprisApril 2024April 2025
Elområde 1, Norra Sverige     50,47 öre/kWh    14,39 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     50,79 öre/kWh    14,21 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     56,31 öre/kWh    37,61 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,45 öre/kWh    58,35 öre/kWh
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kuwait slår till mot illegal kryptomining som knäcker landets elnät

Publicerat

den

Bitcoin i Kuwait

Konsumtionen av elektricitet i det energirika landet Kuwait har kommit upp på sådana nivåer att det orsaker strömavbrott. Sannolikt kopplar nätbolaget bort stadsdelar och regioner för att rädda landets elnät från att krascha helt.

Inför att den extrema sommarvärmen gör entré som kommer att öka elkonsumtionen ännu mer har myndigheter nu slagit till mot bostäder där det sker illegal mining av kryptovalutor. Reuters rapporterar att det har gett resultat, elkonsumtionen i exempelvis regionen Al-Wafrah minskade med 55 procent efter tillslaget.

Grundproblemet är att elektricitet sedan 1966 har varit subventionerad av staten. Priset är ett av de lägsta i världen. Vi ser lite olika prisuppgifter, men oavsett vilket pris vi tar så ligger vi flera gånger högre i Sverige. Dessutom verkar faktureringen vara ineffektiv varför all konsumtion inte blir betald. Kostnaden för elektricitet uppges vara subventionerad av staten med 95 procent. Förändring närmar sig dock, tidigare i år togs beslut som gör det möjligt att ta bort subventioner.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris

Publicerat

den

Oljeproducent i OPEC

Företrädare för Saudiarabien informerar allierade och branschexperter att landet är ovilligt att göra någonting för att understödja oljepriset. Landet säger sig vara ok med en längre period med låga oljepriser.

Förutom att Saudiarabien inte tänker skära ner produktionen för att understödja priset så spekuleras det kring att landet dessutom kommer att producera mer olja för att öka sina marknadsandelar.

För den globala ekonomin som just nu drabbas av både handelskrig och militära krig så är ett lägre pris välkommet. Men för enskilda bolag och länder kan det också bli mindre roligt.

Oljepriserna har idag gått ner omkring 3,5 procent och WTI-oljan handlas kring 58,3 USD och Brentoljan 61,1 USD.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära