Följ oss

Nyheter

Chicago Mercantile Exchange, synonymt med råvaruhandel

Publicerat

den

Handel på börsgolvet hos Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile Exchange, börsen för råvarorChicago Mercantile Exchange, ofta kallat Chicago Merc eller bara ”the Merc”, är en av de fem börserna som ingår i CME Group. CME Group driver i dag fem råvarubörser i USA, men erbjuder även elektronisk handel som pågår nästan dygnet runt på den egna plattformen Globex. Moderbolaget CME Group äger också CME Clearing Services, fem procent av BM&F Bovespa som driver börsen i São Paulo samt 90 procent av Dow Jones Indexes. Sedan 2006 är också Swapstream, en Londonbaserad elektronisk plattform för handel med ränteswappar, en del av CME Group.

Historik

CME Group som bedriver derivathandel i finansiella instrument och råvaror är baserad på 20 S. Wacker Drive i Chicago. Chicago Board of Trade (CBOT), som ägs av moderbolaget CME Group och från vilken Chicago Mercantile Exchange en gång knoppades av, grundades redan 1848, vilket gör att det är världens äldsta termins- och optionsbörs. I dag handlas options- och terminskontrakt på mer än 50 underliggande råvaror och index av mer än 3.600 medlemmar, dels genom golvhandeln och dels genom den elektroniska handeln.

En oro bland amerikanska handelsmän och ett behov av att säkerställa att det fanns både köpare och säljare av råvaror ledde till utvecklingen av terminskontrakt. Principen var emellertid inte ny, den har fungerat världen över under århundraden. Fortfarande var kreditrisken ett stort problem och utvecklandet av CBOT ledde till en central plats där köpare och säljare kunde mötas för att förhandla och formalisera terminskontrakten. 1864 lanserade CBOT det första standardiserade terminskontraktet som kunde handlas på en börs. Terminskontrakt på engelska hade hittills kallats för forwards, men de nya terminerna med standardiserade började kallas för futures.

CME grundades 1898 som The Chicago Butter and Egg Board, en börs som uteslutande ägnade sig åt råvaruhandel. The Chicago Butter and Egg Board var en spin-off från Chicago Board of Trade. 1919 omorganiserades The Chicago Butter and Egg Board och erbjöd medlemmarna att handla terminskontrakt på råvaror. I samband med detta byttes namnet till Chicago Mercantile Exchange.

Efter att länge ha varit en icke-vinstdrivande organisation omorganiserades Chicago Mercantile Exchange till ett bolag i november 2000. Två år senare, december 2002, listades aktierna på Nasdaq.

Den 19 oktober 2005 börsintroducerades CBOT på New York Stock Exchange under kortnamnet BOT, efter en försäljning av 3.191.489 CBOT-aktier till ett värde om 54 USD per styck. Aktien stängde på 80,50 USD den första dagen.

Den 12 juli 2007 gick Chicago Mercantile Exchange samman med CBOT, Chicago Board of Trade, och bildade CME Group. Den 17 mars 2008 accepterade styrelsen för New York Mercantile Exchange, NYMEX, ett erbjudande från CME Group i vilket CME Group köpte NYMEX för 8,9 miljarder USD i kontanter och CME Group-aktier. Affären avslutades 22 augusti 2008 och NYMEX integrerades in i CME den 30 september 2009. CME Group kom därmed att driva fyra av USAs största råvarubörser under samma tak. De olika börserna CBOT, CME, NYMEX, COMEX och Kansas City Board of Trade (KCBT) fungerar som designerade marknader specialiserade på en eller flera råvaror.

Den 10 februari 2010 meddelade CME Group att bolaget hade köpt 90 procent av Dow Jones Indexes, som äger indexet Dow Jones Industrial Average.

I oktober 2012 meddelade CME Group att bolaget förvärvat Kansas City Board of Trade vilket ökade på företagets verksamhet inom jordbrukssektorn ytterligare.

I dag handlas CME Group på Nasdaq under akronymen CME. CME Group erbjuder genom sina börser handel i en rad olika finansiella instrument, räntor, aktieindex, valutor och råvaror. Det finns även möjlighet att handla alternativa investeringar som derivat på väder och fastigheter. Det finns ingen annan terminsbörs som har lika många öppna kontrakt som börserna som ingår i CME Group vilket gör det till världens mest likvida marknad.

Handel

Handel på börsgolvet hos Chicago Mercantile ExchangeHandeln på Chicago Mercantile Exchange sker på två sätt, dels golvhandel vilket ofta benämns open out cry, dels genom den elektroniska handelsplattformen CME Globex som i dag svarar för närmare 80 procent av all handel.

Open Outcry

Under ordinarie handel, på engelska regular trading hours eller RTH, sker handel på börsgolvet där mäklare och handlare står i en åttkantig så kallad ”pit” eller grop som närmast kan liknas vid en mindre amfiteater, och ropar ut priser och kvantiteter på specifika råvaror. Olika färger på jackorna identifierar bärarens funktion, om denne är en handlare, löpare eller anställd av CME. Ofta görs affärerna upp med olika handsignaler som kom att tas i bruk redan på 1970-talet.

För en utomstående kan systemet framstå som kaotiskt och förvirrande, men i praktiken är det ett välbeprövat handelssystem som ger en öppen och genomlyst prisbild. Även om den elektroniska handeln har en större andel av alla affär så fungerar dessa sida vid sida. Groparna anses av många vara det bästa stället att genomföra avslut på komplexa optionsaffärer.

Elektronisk handel

CME Globex, det elektroniska handelssystem som föreslogs av börsens ledning redan 1987, är CME Groups virtuella hjärta där handeln pågår i princip dygnet runt. När systemet lanserades 1992 var CME Globex den första globala elektroniska plattformen för handel med terminskontrakt. Detta system gör det möjligt för aktörer att handla dels från börsgolvet, dels från platser tusentals mil bort.

Den 19 oktober 2004 kunde ledningen för CME Group meddela att det hade genomförts en miljard transaktioner i systemet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Väderfenomenet El Niño som har stor påverkan på jordbruket är minst 250 miljoner år gammalt

Publicerat

den

Vågor på strand

Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.

El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärfenomenet Southern Oscillation återkommer i de östra delarna av Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De båda företeelserna är kopplade till varandra med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño – Southern Oscillation). Företeelsen pågår vanligtvis i nio till tolv månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).

Fenomenet påverkar temperaturen, hastigheten och styrkan hos havsströmmarna. El Niño lämnar även avtryck på lokala och regionala väderförhållanden. Extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder påverkar miljontals människor i Sydamerika och Australien.

Det har hittills varit oklart hur långt tillbaka i tiden klimatfenomenet sträcker sig. Men i en ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan ett internationellt forskarlag slå fast att El Niño och Southern Oscillation har en historia på minst 250 miljoner år.

– Genom klimatsimuleringar fann vi att ENSO har varit ett ledande klimatfenomen långt före mänsklighetens historia. Det var en stor upptäckt för oss, säger Zhengyao Lu, naturgeografiforskare vid Lunds universitet som medverkat i studien.

El Niño var ännu starkare tidigare under historien

Med hjälp av en global klimatmodell, samt beräkningar av atmosfäriska och oceaniska processer lyckades forskarna kartlägga ENSO:s historia i intervaller om tio miljoner år. Det visade sig, något förvånande, att fenomenet varit betydligt starkare under flera historiska perioder jämfört med idag. Studien ger forskarna viktiga nycklar till att förstå hur fenomenet samverkar med de klimatförändringar som vi ser idag.

– En bättre förståelse för ENSO:s historia kan ge oss nya insikter om hur fenomenet kan komma att förändras i framtiden. Resultaten antyder att ENSO kommer att fortsätta vara den mest betydande källan till årliga variationer i klimatet globalt, säger Zhengyao Lu.

Den nya studien hjälper forskarna att utveckla mer realistiska klimatmodeller när det kommer till topografi, växthusgasnivåer, solstrålning och batymetri. Zhengyao Lu berättar att forskningen kommer att kunna ge viktiga upplysningar till framtida klimatprognoser.

– De senaste och kommande extrema El Niño-händelser kan i första hand drivas av antropogena klimatförändringar. Men på en tidsskala på 250 miljoner år har naturlig variation och andra faktorer lett till större förändringar. Det är hursomhelst av yttersta vikt att vi kan förstå hur det här klimatfenomenet beter sig i en allt varmare värld, säger Zhengyao Lu.

Studien – som letts från Duke University och Peking University – publiceras i PNAS: ”Persistently active El Niño-Southern Oscillation since the Mesozoic”

Fortsätt läsa

Nyheter

Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld

Publicerat

den

Olika råvaror

Darwei Kung, förvaltare för råvaror på DWS i New York, delar sina tankar om olika råvaror inför 2025. Här är en sammanfattning av vad han säger om de olika sektorerna:

Guld och andra ädelmetaller

  • Guld förväntas ha en fortsatt uppgång, även om prisökningarna inte blir lika skarpa som 2024. Starka faktorer inkluderar:
    • Fortsatt centralbanksuppköp.
    • Geopolitiska osäkerheter som driver behovet av hedging.
    • Ökad global penningmängd, särskilt från Kina, vilket kan stödja guldpriset.
  • Silver har potential tack vare dess dubbla roll som industriell och ädelmetall. Ökade investeringar i elektrifiering och alternativ energi kan gynna silver.
  • PGM-metaller (platina, palladium) har sett ökad efterfrågan kopplat till förnyat intresse för konventionella förbränningsmotorer.

Olja

  • Första halvåret 2025: Möjligt prisuppsving på grund av striktare sanktionspolitik från USA gentemot Iran.
  • Andra halvåret 2025: Risk för nedgång om ökat utbud från OPEC+ möter efterfrågan. En eventuell ekonomisk stimulans från Kina kan dock ge ett oväntat lyft för efterfrågan.

Industrimetaller

  • Koppar och järnmalm kan få stöd om Kinas regering ökar sina infrastruktursatsningar. Koppar ses som särskilt intressant på grund av begränsat utbud och störningar i produktionen globalt.

Jordbruksprodukter

  • Kaffe har nått rekordpriser på grund av torka i Brasilien och Vietnam. Förbättrade förhållanden i Brasilien kan dock lätta prispressen något.
  • Kakao påverkas av torka i stora producentländer i Afrika, vilket driver upp priserna.
  • Jordbruksråvaror kan bidra till inflation om priser på mat och energi stiger samtidigt.

Naturgas

  • I Europa är naturgas en betydande inflationsdrivare, särskilt på vintern. Om det blir kallare vintrar globalt kan konkurrensen om LNG (flytande naturgas) öka priserna.

Sammanfattningsvis ser DWS guld som den mest lovande råvaran för 2025, men även koppar och olja kan överraska beroende på utvecklingen i Kina och globala förhållanden.

råvaruförvaltaren Darwei Kung vid DWS i New York ger sin syn på olika råvaror.
Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver

Publicerat

den

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer går igenom det aktuella läget för råvarorna olja, koppar, guld och silver. Han ger även sin prognos för vad som kan hända under 2025.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära