Följ oss

Nyheter

Chicago Mercantile Exchange, synonymt med råvaruhandel

Publicerat

den

Handel på börsgolvet hos Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile Exchange, börsen för råvarorChicago Mercantile Exchange, ofta kallat Chicago Merc eller bara ”the Merc”, är en av de fem börserna som ingår i CME Group. CME Group driver i dag fem råvarubörser i USA, men erbjuder även elektronisk handel som pågår nästan dygnet runt på den egna plattformen Globex. Moderbolaget CME Group äger också CME Clearing Services, fem procent av BM&F Bovespa som driver börsen i São Paulo samt 90 procent av Dow Jones Indexes. Sedan 2006 är också Swapstream, en Londonbaserad elektronisk plattform för handel med ränteswappar, en del av CME Group.

Historik

CME Group som bedriver derivathandel i finansiella instrument och råvaror är baserad på 20 S. Wacker Drive i Chicago. Chicago Board of Trade (CBOT), som ägs av moderbolaget CME Group och från vilken Chicago Mercantile Exchange en gång knoppades av, grundades redan 1848, vilket gör att det är världens äldsta termins- och optionsbörs. I dag handlas options- och terminskontrakt på mer än 50 underliggande råvaror och index av mer än 3.600 medlemmar, dels genom golvhandeln och dels genom den elektroniska handeln.

En oro bland amerikanska handelsmän och ett behov av att säkerställa att det fanns både köpare och säljare av råvaror ledde till utvecklingen av terminskontrakt. Principen var emellertid inte ny, den har fungerat världen över under århundraden. Fortfarande var kreditrisken ett stort problem och utvecklandet av CBOT ledde till en central plats där köpare och säljare kunde mötas för att förhandla och formalisera terminskontrakten. 1864 lanserade CBOT det första standardiserade terminskontraktet som kunde handlas på en börs. Terminskontrakt på engelska hade hittills kallats för forwards, men de nya terminerna med standardiserade började kallas för futures.

CME grundades 1898 som The Chicago Butter and Egg Board, en börs som uteslutande ägnade sig åt råvaruhandel. The Chicago Butter and Egg Board var en spin-off från Chicago Board of Trade. 1919 omorganiserades The Chicago Butter and Egg Board och erbjöd medlemmarna att handla terminskontrakt på råvaror. I samband med detta byttes namnet till Chicago Mercantile Exchange.

Efter att länge ha varit en icke-vinstdrivande organisation omorganiserades Chicago Mercantile Exchange till ett bolag i november 2000. Två år senare, december 2002, listades aktierna på Nasdaq.

Den 19 oktober 2005 börsintroducerades CBOT på New York Stock Exchange under kortnamnet BOT, efter en försäljning av 3.191.489 CBOT-aktier till ett värde om 54 USD per styck. Aktien stängde på 80,50 USD den första dagen.

Den 12 juli 2007 gick Chicago Mercantile Exchange samman med CBOT, Chicago Board of Trade, och bildade CME Group. Den 17 mars 2008 accepterade styrelsen för New York Mercantile Exchange, NYMEX, ett erbjudande från CME Group i vilket CME Group köpte NYMEX för 8,9 miljarder USD i kontanter och CME Group-aktier. Affären avslutades 22 augusti 2008 och NYMEX integrerades in i CME den 30 september 2009. CME Group kom därmed att driva fyra av USAs största råvarubörser under samma tak. De olika börserna CBOT, CME, NYMEX, COMEX och Kansas City Board of Trade (KCBT) fungerar som designerade marknader specialiserade på en eller flera råvaror.

Den 10 februari 2010 meddelade CME Group att bolaget hade köpt 90 procent av Dow Jones Indexes, som äger indexet Dow Jones Industrial Average.

I oktober 2012 meddelade CME Group att bolaget förvärvat Kansas City Board of Trade vilket ökade på företagets verksamhet inom jordbrukssektorn ytterligare.

I dag handlas CME Group på Nasdaq under akronymen CME. CME Group erbjuder genom sina börser handel i en rad olika finansiella instrument, räntor, aktieindex, valutor och råvaror. Det finns även möjlighet att handla alternativa investeringar som derivat på väder och fastigheter. Det finns ingen annan terminsbörs som har lika många öppna kontrakt som börserna som ingår i CME Group vilket gör det till världens mest likvida marknad.

Handel

Handel på börsgolvet hos Chicago Mercantile ExchangeHandeln på Chicago Mercantile Exchange sker på två sätt, dels golvhandel vilket ofta benämns open out cry, dels genom den elektroniska handelsplattformen CME Globex som i dag svarar för närmare 80 procent av all handel.

Open Outcry

Under ordinarie handel, på engelska regular trading hours eller RTH, sker handel på börsgolvet där mäklare och handlare står i en åttkantig så kallad ”pit” eller grop som närmast kan liknas vid en mindre amfiteater, och ropar ut priser och kvantiteter på specifika råvaror. Olika färger på jackorna identifierar bärarens funktion, om denne är en handlare, löpare eller anställd av CME. Ofta görs affärerna upp med olika handsignaler som kom att tas i bruk redan på 1970-talet.

För en utomstående kan systemet framstå som kaotiskt och förvirrande, men i praktiken är det ett välbeprövat handelssystem som ger en öppen och genomlyst prisbild. Även om den elektroniska handeln har en större andel av alla affär så fungerar dessa sida vid sida. Groparna anses av många vara det bästa stället att genomföra avslut på komplexa optionsaffärer.

Elektronisk handel

CME Globex, det elektroniska handelssystem som föreslogs av börsens ledning redan 1987, är CME Groups virtuella hjärta där handeln pågår i princip dygnet runt. När systemet lanserades 1992 var CME Globex den första globala elektroniska plattformen för handel med terminskontrakt. Detta system gör det möjligt för aktörer att handla dels från börsgolvet, dels från platser tusentals mil bort.

Den 19 oktober 2004 kunde ledningen för CME Group meddela att det hade genomförts en miljard transaktioner i systemet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika

Publicerat

den

Karta över Lobito-korridoren

En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.

Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.

Clara My Lernborg kommenterar Lobitokorridoren
Fortsätt läsa

Nyheter

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara

Publicerat

den

Talga-flagga

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.

Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.

”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.

En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.

Fortsätt läsa

Nyheter

ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer

Publicerat

den

ABB och Blykalla skriver avtal

ABB och det svenska kärnkraftsbolaget Blykalla har undertecknat ett samförståndsavtal om att utveckla teknik för avancerade kärnkraftsreaktorer, i syfte att stötta Sveriges satsning på ren och tillförlitlig baskraftenergi. Samarbetet kommer i ett första steg att fokusera på att bygga en prototypanläggning för koncepttestning i närheten av Oskarshamn innan man utvidgar till fler framtida anläggningar.

Enligt samförståndsavtalet ska ABB utforska hur dess lösningar för automation, elektrifiering och digitalisering kan stötta Blykallas SMR-prototyp SEALER-E, en elektrisk blykyld testreaktor. Det innefattar även ramverk för cybersäkerhet för att säkerställa att regelverket för kärnsäkerhet efterlevs.

SEALER-reaktor från Blykalla
Blykallas SEALER-reaktor

ABB:s tekniska expertis inom kraftdistribution, styrning och automation kommer, tillsammans med systemintegration, att lägga grunden för en framgångsrik driftsättning av avancerad kärnteknik som en del i samarbetet.

”Vi är glada att välkomna ABB som partner och dra nytta av deras djupa expertis i det här SMR-projektet”, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla. ”Vi ser en stark utveckling i Sverige för kärnkraft generellt, och SMR-reaktorer i synnerhet. Därför ser vi fram emot att föra ut den här tekniken på marknaden som en del av omställningen till en nettonollframtid.”

Kärnkraftsreaktorer tillhandahåller ungefär 30 procent av elektriciteten i Sverige. I november 2023 lanserade regeringen en plan för att utöka kärnkraften med en kapacitet som motsvarar två storskaliga reaktorer (2 500 MW) per 2035 och upp till 10 000 MW år 2045, vilket också kan innefatta SMR-reaktorer.

”Energiomställningen är en av de största utmaningarna — men också möjligheterna — vi står inför och vi på ABB är positiva till alla fossilfria energikällor, inklusive kärnkraft”, säger Per Erik Holsten, global divisionschef för ABB Energy Industries. ”Vi är stolta över att få bygga upp ett samarbete med Blykalla och använda våra kunskaper inom automation och elektrifiering till att stötta den roll SMR-reaktorer har vad gäller att producera ren elektricitet och minska koldioxidutsläppen.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära