Följ oss

Nyheter

Chicago Mercantile Exchange, synonymt med råvaruhandel

Publicerat

den

Handel på börsgolvet hos Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile Exchange, börsen för råvarorChicago Mercantile Exchange, ofta kallat Chicago Merc eller bara ”the Merc”, är en av de fem börserna som ingår i CME Group. CME Group driver i dag fem råvarubörser i USA, men erbjuder även elektronisk handel som pågår nästan dygnet runt på den egna plattformen Globex. Moderbolaget CME Group äger också CME Clearing Services, fem procent av BM&F Bovespa som driver börsen i São Paulo samt 90 procent av Dow Jones Indexes. Sedan 2006 är också Swapstream, en Londonbaserad elektronisk plattform för handel med ränteswappar, en del av CME Group.

Historik

CME Group som bedriver derivathandel i finansiella instrument och råvaror är baserad på 20 S. Wacker Drive i Chicago. Chicago Board of Trade (CBOT), som ägs av moderbolaget CME Group och från vilken Chicago Mercantile Exchange en gång knoppades av, grundades redan 1848, vilket gör att det är världens äldsta termins- och optionsbörs. I dag handlas options- och terminskontrakt på mer än 50 underliggande råvaror och index av mer än 3.600 medlemmar, dels genom golvhandeln och dels genom den elektroniska handeln.

En oro bland amerikanska handelsmän och ett behov av att säkerställa att det fanns både köpare och säljare av råvaror ledde till utvecklingen av terminskontrakt. Principen var emellertid inte ny, den har fungerat världen över under århundraden. Fortfarande var kreditrisken ett stort problem och utvecklandet av CBOT ledde till en central plats där köpare och säljare kunde mötas för att förhandla och formalisera terminskontrakten. 1864 lanserade CBOT det första standardiserade terminskontraktet som kunde handlas på en börs. Terminskontrakt på engelska hade hittills kallats för forwards, men de nya terminerna med standardiserade började kallas för futures.

CME grundades 1898 som The Chicago Butter and Egg Board, en börs som uteslutande ägnade sig åt råvaruhandel. The Chicago Butter and Egg Board var en spin-off från Chicago Board of Trade. 1919 omorganiserades The Chicago Butter and Egg Board och erbjöd medlemmarna att handla terminskontrakt på råvaror. I samband med detta byttes namnet till Chicago Mercantile Exchange.

Efter att länge ha varit en icke-vinstdrivande organisation omorganiserades Chicago Mercantile Exchange till ett bolag i november 2000. Två år senare, december 2002, listades aktierna på Nasdaq.

Den 19 oktober 2005 börsintroducerades CBOT på New York Stock Exchange under kortnamnet BOT, efter en försäljning av 3.191.489 CBOT-aktier till ett värde om 54 USD per styck. Aktien stängde på 80,50 USD den första dagen.

Den 12 juli 2007 gick Chicago Mercantile Exchange samman med CBOT, Chicago Board of Trade, och bildade CME Group. Den 17 mars 2008 accepterade styrelsen för New York Mercantile Exchange, NYMEX, ett erbjudande från CME Group i vilket CME Group köpte NYMEX för 8,9 miljarder USD i kontanter och CME Group-aktier. Affären avslutades 22 augusti 2008 och NYMEX integrerades in i CME den 30 september 2009. CME Group kom därmed att driva fyra av USAs största råvarubörser under samma tak. De olika börserna CBOT, CME, NYMEX, COMEX och Kansas City Board of Trade (KCBT) fungerar som designerade marknader specialiserade på en eller flera råvaror.

Den 10 februari 2010 meddelade CME Group att bolaget hade köpt 90 procent av Dow Jones Indexes, som äger indexet Dow Jones Industrial Average.

I oktober 2012 meddelade CME Group att bolaget förvärvat Kansas City Board of Trade vilket ökade på företagets verksamhet inom jordbrukssektorn ytterligare.

I dag handlas CME Group på Nasdaq under akronymen CME. CME Group erbjuder genom sina börser handel i en rad olika finansiella instrument, räntor, aktieindex, valutor och råvaror. Det finns även möjlighet att handla alternativa investeringar som derivat på väder och fastigheter. Det finns ingen annan terminsbörs som har lika många öppna kontrakt som börserna som ingår i CME Group vilket gör det till världens mest likvida marknad.

Handel

Handel på börsgolvet hos Chicago Mercantile ExchangeHandeln på Chicago Mercantile Exchange sker på två sätt, dels golvhandel vilket ofta benämns open out cry, dels genom den elektroniska handelsplattformen CME Globex som i dag svarar för närmare 80 procent av all handel.

Open Outcry

Under ordinarie handel, på engelska regular trading hours eller RTH, sker handel på börsgolvet där mäklare och handlare står i en åttkantig så kallad ”pit” eller grop som närmast kan liknas vid en mindre amfiteater, och ropar ut priser och kvantiteter på specifika råvaror. Olika färger på jackorna identifierar bärarens funktion, om denne är en handlare, löpare eller anställd av CME. Ofta görs affärerna upp med olika handsignaler som kom att tas i bruk redan på 1970-talet.

För en utomstående kan systemet framstå som kaotiskt och förvirrande, men i praktiken är det ett välbeprövat handelssystem som ger en öppen och genomlyst prisbild. Även om den elektroniska handeln har en större andel av alla affär så fungerar dessa sida vid sida. Groparna anses av många vara det bästa stället att genomföra avslut på komplexa optionsaffärer.

Elektronisk handel

CME Globex, det elektroniska handelssystem som föreslogs av börsens ledning redan 1987, är CME Groups virtuella hjärta där handeln pågår i princip dygnet runt. När systemet lanserades 1992 var CME Globex den första globala elektroniska plattformen för handel med terminskontrakt. Detta system gör det möjligt för aktörer att handla dels från börsgolvet, dels från platser tusentals mil bort.

Den 19 oktober 2004 kunde ledningen för CME Group meddela att det hade genomförts en miljard transaktioner i systemet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära