Följ oss

Nyheter

Bomullsbörsen New York Cotton Exchange

Publicerat

den

Bomull växer på fält

New York Cotton Exchange (NYCE) är en råvarubörs som grundades 1870 av en grupp om hundra bomullsmäklare och handlare vid 1 Hannover Square i New York City. 1998 blev New York Board of Trade (NYBOT) moderbolaget för New York Cotton Exchange, och det ägs nu av IntercontinentalExchange (ICE). Sedan 2003 har dess huvudkontor och handelsanläggning varit beläget i New York Mercantile Exchange Building.

Bomull mot blå himmel

Under våren och sommaren 1870 började en grupp bomullshandlare och mäklare som gjorde affärer i New York planera en förbättring av den ”lösa och informella sammanslutning av personer som var aktiva inom bomullshandeln” och spenderade veckor på att skapa en förening som styrdes enligt regler och ”lika rättvist mot alla” i dess bomullsaffärer. I mitten av augusti 1870 röstade den bildande organisationen fram styrelse och chefer, och börsen organiserades officiellt den 7 september 1870. 

Långt in på 1900-talet var bomull en ledande amerikansk råvara för både export och inhemsk konsumtion. Under den eran fanns andra stora börser i USA. Flera grundades inom några år efter grundandet av New York Cotton Exchange, till exempel New Orleans Cotton Exchange, Mobile Cotton Exchange, Memphis Cotton Exchange och Savannah Cotton Exchange. En annat viktig börs var Liverpool Cotton Exchange i Liverpool, England. New York Cotton Exchange och Memphis Cotton Exchange är de enda organisationerna i den gruppen som fortfarande är aktiva idag.

Börsen diversifierade sin produktlinje genom åren för att även handla med ullterminer och terminskontrakt på apelsinjuice. 1985 började NYCE handla med finansiella terminer och optioner.

Dotterbolag till ICE 

1998 blev New York Board of Trade (NYBOT) moderbolaget för både New York Cotton Exchange och Coffee, Sugar and Cocoa Exchange (grundat 1882). Marknadsplatsen ägs nu av IntercontinentalExchange (ICE). 

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Populära