Följ oss

Nyheter

Barclays spår stigande kaffepris

Publicerat

den

Kaffe-bönor av sorten ArabicaBarclays spår en ökning av priset på Arabica-kaffe då banken räknar med en svagare kaffeskörd i Brasilien under 2013. Barclays hade sedan tidigare förutspått svagheten i prissättningen på de arabica-terminer som handlas i New York, och bankens kunder kunde göra en bra affär när priset under november 2012 sjönk under 140 cent per pound för första gången sedan 2010. Nu anser emellertid Barclays att det finns potential för en uppgång i priserna.

Barclays förväntar sig en något lägre global kaffeskörd 2013/2014, 144 miljoner ton, än vad International Coffee Organization gör. Barclays prognoser är likväl en ökning om 6,4 procent vilket skall ställas mot de 146 miljoner ton som International Coffee Organization gör förutspår.

Den beräknade skörden i Colombia, den andra stora arabica-producenten efter Brasilien, spås uppgå till 8,8 miljoner ton, upp från 7,7 ton 2011-12, men långt under landets långsiktiga genomsnitt på 11 miljoner ton.

Short covering kan skapa rally i kaffepriserna

Barclays flaggar också för möjligheten i ett kommande rally i kaffe som bland annat stöds av de blankningspositioner som under lång tid byggts upp av hedgefonder. Enligt de amerikanska myndigheterna fanns det per den 18 december 2012 på 26.137 blankade terminskontrakt kaffe i form av terminer och optioner. Dessa positioner har byggts upp successivt sedan november 2003 vilket gör att kaffepriset kan komma att bli mycket volatilt om och när dessa aktörer bestämmer sig för att stänga sina blankningar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den minskade prognosen för den brasilianska kaffeskörden 2013 innebär ett relativt litet tapp jämfört med de alternerande produktionssiffrorna vi är vana vid att se när det gäller brasilianskt kaffe. Historiskt sett har landets produktion visat upp avvikelser på mellan 15 och 20 procent jämfört med tidigare år varför årets minskning på 5,9 procent är att betrakta som låg.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Alisia

    24 december, 2013 vid 03:34

    Det har inte direkt gått bankens väg vad gäller kaffet.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära