Nyheter
Att tolka volymerna på terminsmarknaden
Trots att många handlare vet hur man använder volymerna när de gör sin tekniska analys på aktier kan det krävas mer på råvarumarknaden. Att tolka volymerna på terminsmarknaden kräver en högre förståelse eftersom det har gjorts betydligt mindre forskning på råvaror än på aktiemarknaden.
Här tar vi en allmän titt på några av de saker du bör veta när du tittar på volymen på terminsmarknaden.
Volymrapporterna
Volymen av varje terminskontrakt (där enskilda kontrakt anger standardleveransmånader) rapporteras allmänt tillsammans med den totala volymen på marknaden eller den totala volymen av alla enskilda kontrakt.
Dessa volymtal rapporteras en dag efter den aktuella handelsdagen, men uppskattningar publiceras regelbundet under handelsdagen. För vissa terminskontrakt kan sådana uppskattningar ske så pass regelbundet som varje timme.
Volym och likviditet
Det mest grundläggande användningsområdet av volymen på terminsmarknaderna är att analysera den i förhållande till likviditeten. Terminshandlare kommer att få den bästa orderexekveringen där den högsta likviditeten finns. I allmänhet finns den största likviditeten i den månad som ligger närmast i tid, ofta kallad frontmånaden.
Ändå, när kontrakt närmar sig sitt slutdatum, flyttar handlarna sina positioner till närmaste leveransmånad, vilket medför en naturlig ökning av volymen i de terminskontrakt som handlas med leverans i kommande månad. Därför minskar volymen när leveransdatumet närmar sig. Om man endast tittar på volymen på leveransmånaden, får man en endimensionell bild av marknadsaktiviteten.
Titta på den totala volymen: Tickvolymen
Handlare måste analysera volymen aggregerat för alla kontrakt för att ge analysen mer än en dimension. Mätningen av den totala volymen kommer att utjämna mönstren för att öka och minska deltagandet baserat på kommande och pågående individuella leveransmånader. På aktiemarknaden skulle man för att få en övergripande bild av marknaden, lägga samman volymen för alla aktier i en liknande grupp, kanske för en viss branschgrupp.
Då de totala volymerna inte alltid är direkt tillgängliga på terminsmarknaderna, inte ens som ett intradagestimat, används ofta tick-volymerna som ett substitut.
Tickvolymen är antalet prisförändringar oavsett volym som uppstår under ett givet tidsintervall. Anledningen till att tickvolymen används som ett substitut till den faktiska volymen är att när marknaderna blir mer aktiva ändras priserna oftare fram och tillbaka.
Till exempel, för ett diagram med 30 minuters volymmönster, kan tickvolymen för varje intervall (antalet tick under 30-minutersperioden) jämföras med de första 30 minuterna på handelsdagen och registreras som en procentandel av den ursprungliga tickvolymen. Detta fastställer en baslinjevolym för dagen till vilken alla efterföljande tick kan relateras.
Början och slutet av dagen
Det bör noteras att volymen är som störst i båda ändarna av handelsdagen. På morgonen lämnas order på marknaden tidigt då handlarna reagerar på nyheter och evenemang som skett sedan handeln stängde och under natten. Slutet på dagen är som mest aktivt på grund av att handlarna försöker jonglera sina position baserat på dagens prisrörelser. Slutkursen är typiskt det mest pålitliga värdet för dagen.
Diagrammönster
Intradagshandelns volym visar typiska diagrammönster, som en rundad bottenformation som visar lägsta volymen direkt efter morgonencallen när handlarna tar sina pauser. Mönstren för enskilda råvaror kan dock skilja sig från dessa mönster. De europeiska valutorna visar till exempel mer hållbar hög volym genom den sena morgonhandeln i USA på grund av förekomsten av europeiska handlare på marknaderna vid den tiden. För att ta hänsyn till sådana mönster, jämför dagens 30-minuters volym under en viss tidsperiod med föregående medelvolym under samma period.
Att tolka volymerna med hjälp av den öppna balansen
Den öppna balansen är summan av alla öppna positioner på en marknad eller ett kontrakt och visar det volymdjup som är möjligt på den marknaden. En marknad med ett lågt antal kontrakt per dag men också en stor öppen balans berättar för en trader att det finns många deltagare som kommer in på marknaden när priset är rätt.
Ett ökat intresse för en marknad skapar nya köpare eller säljare, vilket ökar den öppna balansen. När den öppna balansen ökar med en motsvarande snabb prisökning, kommer fler handlare sannolikt in i långa positioner. Som sagt, för varje ny köpare av ett terminskontrakt måste det finnas en ny säljare, men säljaren kommer sannolikt att leta efter att hålla en position i några timmar eller dagar, i hopp om att dra nytta av priset och rörelsernas uppgångar. Den öppna balansen hänför sig till positionshandlaren, men en sådan aktör är villig att hålla den långa positionen under en mycket längre tid. Om priserna stiger, kommer de långa aktörerna att kunna hålla sin position under en längre tid medan de som har sålt nakna terminskontrakt är mer benägna att tvingas ur sina positioner.
Vissa tumregler för att tolka volymförändringar och öppna balanser på terminsmarknaden är följande:
- En stigande volym och en stigande öppen balans är en bekräftelse på en trend.
- En stigande volym och en minskad öppen balans visar på en positionslikvidation.
- En fallande volym och en stigande öppen balans pekar på en period av långsam ackumulering.
Dessa regler har emellertid undantag, särskilt på dagar eller ibland när volymen förväntas skilja sig från ”normen”. Volymen är till exempel lägre på den första dagen i veckan, dagen före en semester och under hela sommarperioden. Även volymen kan faktiskt vara högre på fredagar och måndagar under en trendmarknad. Likvidation av positioner sker ofta före helgen, där positionerna återinsätts på första dagen i veckan. Slutligen är volymen tyngre på en ”triple-witching” dag då aktieindexterminer, aktieindexoptioner och aktieoptioner förfaller samma dag.
Tänk på detta
Volym och öppen balans är integrerade faktorer för att styra ditt handelsbeslut på terminsmarknaderna. Som alltid bör dessa indikatorer beaktas i förhållande till yttre marknadshändelser. För att få den tydligaste bilden av marknadsförhållandena måste man överväga så många faktorer som möjligt.
Nyheter
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.
Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.
”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”
Nyheter
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.
Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.
Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.
– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.
Ordförklaringar:
Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.
Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.
Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.
Nyheter
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining