Följ oss

Nyheter

Begränsad tillgång på biogas gör att Fazer satsar på e-metan

Publicerat

den

Lastbil hos Fazer Bageri

Fazer Bageri Finland planerar att frångå fossila bränslen som värmekälla för ugnarna senast 2030. Bolaget har redan ersatt en del av naturgasen med biogas. Den begränsade tillgången på biogas gör dock att bolaget även satsar på den likvärdiga produkten e-metan.

Det nordiska energibolaget Gasum och Fazer Bageri Finland, Finlands ledande aktör inom bageribranschen, har undertecknat en avsiktsförklaring där målet är att skapa en plan för vilken roll förnybar gas kommer att ha när det gäller att minska utsläppen inom Fazers brödtransporter och produktion. Utöver utnyttjande av matsvinn och användning av biogas är målet att samarbeta inom e-metan som framställs med förnybar energi.

Redan idag används allt matsvinn som uppstår i Fazer Bageris produktion, som inte som sådant lämpar sig som mänskoföda, till att framställa biogas i samarbete med Gasum. Den biogas som framställs av matsvinn från produktionen räcker till ungefär en femtedel av den energi som behövs för uppvärmning av ugnarna på bagerierna i Vanda, Lahtis och Villmanstrand.

”Vi arbetar redan nu långsiktigt med att minska matsvinnet och har nått goda resultat”, säger Marko Bergholm, VD för Fazer Bageri Finland. ”Det är dock viktigt att fortsätta arbetet med att minska matsvinnet och att hitta nya sätt att utnyttja det. Det nya e-metanbränslet kommer att kunna användas på Fazers bagerier för uppvärmning av ugnar och som bränsle i lastbilar med släpvagn och distributionsbilar vid vägtransporter av bröd från och med 2026.”

”Gasums strategiska mål är att senast 2027 erbjuda sju terawattimmar förnybar gas om året på marknaden, vilket är upp till fyra gånger så mycket som i dag. En del av detta kommer att vara e-metan. När Gasum uppnår detta mål innebär det att Gasums kunder minskar sina utsläpp med totalt 1,8 miljoner ton koldioxid om året. Samarbetsavtalet med Fazer är ett bra exempel på Gasums mål att vara en partner till sina kunder för att minska utsläppen av växthusgaser, bland annat genom att utveckla marknaden för e-metan”, säger Tommy Mattila, chef för trafik- och industriverksamheten på Gasum.

Gas spelar en viktig roll inom förnybar energi på områden som är svåra att elektrifiera. Till dessa hör bland annat tunga marktransporter och vissa industriella processer. Gas erbjuder också efterfrågeflexibilitet i energisystem där tillgången på el är väderberoende.

Biogas är en form av ren energi som finns tillgänglig redan i dag. Tillgången på biogas är dock begränsad, och e-metan som är en syntetisk och förnybar gas bidrar avsevärt till att minska användningen av fossila bränslen.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära