Nyheter
H2 Green Steel säkrar 48 miljarder i lånefinansiering till världens första storskaliga gröna stålverk

H2 Green Steel har undertecknat avtal om slutlig skuldfinansiering på 48 miljarder kronor i så kallad projektfinansiering. Samtidigt tillkommer ytterligare 3,4 miljarder kronor från investerare vilket gör att det totala aktiekapitalet i bolaget nu uppgår till 24 miljarder kronor. Bolaget har också tilldelats runt 3 miljarder kronor från EU:s Innovationsfond. H2 Green Steel har därmed säkrat finansiering om totalt närmare 75 miljarder kronor till världens första storskaliga gröna stålverk som håller på att byggas i Boden.
H2 Green Steel driver ett av världens största klimatpåverkansprojekt. Bolaget grundades 2020 med syftet att påskynda klimatomställningen i branscher som är svåra att ställa om. Bolaget börjar med stål som kommer att produceras med upp till 95 procent lägre klimatpåverkan än stål från masugnar. Bygget av det gröna flaggskeppsstålverket i Boden med integrerad vätgas- och grön järnproduktion, är på god väg. Leveransavtalen för vätgas-, järn- och strålutrustning är på plats. En betydande del av den nödvändiga elen är säkrad i långsiktiga avtal. Hälften av den årliga produktionen av 2,5 miljoner ton grönt stål har sålts i bindande fem till sjuåriga avtal.
I dag meddelar H2 Green Steel en stor milstolpe på vägen mot att fossilbefria stålindustrin, som är en av världens smutsigaste. Bolaget har tecknat avtal för skuldfinansiering på 48 miljarder kronor, tagit in ytterligare 3,4 miljarder kronor från investerarare och tilldelats runt 3 miljarder från Innovationsfonden. Total finansiering uppgår till cirka 75 miljarder kronor.
H2 Green Steel har tecknat avtal om slutlig skuldfinansiering på över 40 miljarder kronor i senior skuld och en junior lånefacilitet på upp till 7 miljarder kronor:
- I linje med så kallad projektfinansiering kommer de internationella banker som står för den seniora skulden att låna ut med deltäckning av en grön kreditgaranti från Riksgälden och en exportkredit från Euler Hermes på drygt 13,5 miljarder kronor vardera. Garantierna täcker 80% respektive 95% av lånesumman och de ställs ut till marknadsmässiga priser.
- En grupp bestående av fler än 20 långivare omfattar Svensk Exportkredit (SEK) och Europeiska Investeringsbanken, tillsammans med kommersiella banker som leds av BNP Paribas, ING, KfW IPEX-Bank, Societe Generale och UniCredit.
- Konsortiet för den juniora lånefaciliteten leds av AIP Management och omfattar europeiska och internationella investeringsbanker och fonder.
H2 Green Steel har också rest ytterligare nära 3,4 miljarder kronor från investerare vilket gör att aktiekapitalet i projektet nu uppgår till total 24 miljarder kronor. Nya aktieägare är bland andra Microsoft Climate Innovation Fund, Mubea och Siemens Financial Services. Dessutom är IMAS Foundation och Just Climate några av de befintliga aktieägare som ökar sina investeringar i H2 Green Steel.
I september 2023 meddelade bolaget att det hade rest 18 miljarder från investerare vilket var den största privata kapitalresningen i Europa 2023. Innan dess avslutades Serie A-rundan på 946 miljoner kronor i maj 2021 och Serie B1-rundan på drygt 3 miljarder kronor i oktober 2022.
H2 Green Steel har också tilldelats runt 3 miljarder kronor från Innovationsfonden genom European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Innovationsfonden finansieras med intäkter från EU:s handel med utsläppsrätter och stöttar innovativa projekt som vill påskynda utsläppsminskningen i europeisk industri och snabba på en grön omställning.
– Ingen har granskat vår verksamhet mer noggrant än de som finansierar vårt projekt. Det enorma stödet från våra långivare, investerare och EU:s Innovationsfond är en sann kvalitetsstämpel för H2 Green Steel som bolag. Finansieringen är också en stor vinst för klimatet och vi hoppas att vår modell för projektfinansiering kommer att inspirera andra initiativ inom klimatomställningen av branscher som är svåra att ställa om, säger Henrik Henriksson, VD för H2 Green Steel.
– Vi har gått igenom denna process i nära samarbete med många olika intressenter. Vi har jobbat som ett stort team, brutit ny mark och hittat innovativa lösningar i strukturer och arbetssätt som brukar vara stela. Resultatet är denna historiska milstolpe i ett av världens största projekt för klimatomställning, säger Otto Gernandt, finanschef för H2 Green Steel.
– H2 Green Steel är ett utmärkt exempel av den typ av banbrytande projekt som EU:s Innovationsfond stöttar. EU är stolt över att stötta lösningar som fossilbefriar den europeiska stålindustrin och ser till att den är konkurrenskraftig i en utmanande global miljö. Vi gratulerar H2 Green Steel-teamet för deras engagemang och hårda arbete och ser fram emot att stötta liknande initiativ i Europa, säger Kurt Vandeberghe, chef för EU-kommissionens generaldirektorat för klimatpolitik, DG CLIMA.
Kommentarer från långivare:
– Att jobba sida vid sida med H2 Green Steel, inklusive dess svenska och internationella intressenter, har varit både en lång och spännande resa. Tillsammans har vi nu nått ett väldigt viktigt delmål i framtidens utfasning av fossila bränslen i tung industri. Under vårt samarbete har vi banat ny väg och utvecklat fantastiska relationer; nu ser vi fram emot att fortsätta dra vårt strå till stacken i klimatomställningen, säger Magnus Montan, VD för SEK.
– Vi är extremt stolta över att ha varit en del av denna historiska transaktion. Som tyskt exportkreditinstitut har vi starkt fokus på att stötta tysk industri i energiomställningen och detta projekt visar att tyska bolag som SMS och TK Nucera kan förse den teknik i framkant som är avgörande för att ställa om till fossilfria lösningar i branscher som stålindustrin. Stort grattis till alla på H2 Green Steel för det fantastiska arbetet med att det här äventyret blir verklighet, säger Ulrich Schulte Lünzum, chef för projektfinansiering på Euler Hermes.
– Stålindustrin är en strategisk sektor i hjärtat av EU:s ekonomi. Vårt engagemang för att nå netto noll till 2050 kräver att denna sektor genomgår transformativa förändringar. Det är viktigt att EIB som EU:s klimatbank stöttar H2 Green Steels banbrytande utveckling mot att producera primärt plattstål med låga utsläpp. Projektet banar väg för utvecklingen av miljövänligt stål, något som är avgörande för dekarboniseringen av de sektorer som är svåra att ställa om, där stål är en viktig sådan, säger Thomas Östros, vicepresident på Europeiska Investeringsbanken.
– Vi har haft ett nära samarbete med det exceptionella teamet på H2 Green Steel sedan projektets start under 2021. Därför är vi oerhört stolta över att ha bidragit till bolagets vägledande finansieringsmodell. Den här transaktionen visar mycket väl hur industriell innovation kan finansieras för att möjliggöra förändring. En stor milstolpe för en europeisk stålindustri med låga utsläpp, säger Christophe Hadjal, Managing Director, Regional Head for Europe Mining, Metals and Industries Finance, Societe Generale.
– Användandet av grön vätgas som reduktionsmedel för järnmalm i ståltillverkning är ett av de mest meriterade användningsfallen för grön vätgas som vi har identifierat. Det har varit en resa över de senaste två och ett halvt åren och vi ser fram emot att arbeta med teamet på H2 Green Steel även bortom Boden, säger Greg Falzon, Partner, Co-head of Investments på AIP.
Nyheter
USA ska införa 50 procent tull på koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.
USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.
När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.
Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.
Nyheter
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.
Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.
Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.
Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.
Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.
Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.
Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.
Nyheter
Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.
-
Nyheter4 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter4 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter2 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras
-
Analys4 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Analys3 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do
-
Nyheter2 veckor sedan
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering