Följ oss

Nyheter

Handeln med ryska metaller fortsätter i det tysta

Publicerat

den

London Metal Exchange

Nästan två år sedan invasionen av Ukraina har gått, men fortfarande pågår handeln med ryska metaller i det tysta. Flera större banker och handelshus har fortsatt att handla med ryska metaller medan andra tar avstånd.

De handlare som arbetat med ryska metaller har kommit att bli experter på att kringgå sanktioner och andra sorters restriktioner mot Ryssland. I en tid då många kämpar för att tjäna pengar på metallhandel, är affärer som involverar ryska metaller ett av de få områden där det är möjligt att göra en solid vinst.

Inga restriktioner från västerländska regeringar

Det finns inga generella restriktioner från västerländska regeringar för handeln med rysk metall, eller några lagar som förbjuder företagen att handla med Ryssland. Inte heller LME har förbjudit handel med metaller från Ryssland. Däremot har statusen för ryska råvaror varit ett problem sedan många köpare uttalat att de inte vill ha med detta lands produktion att göra. De ryska råvarorna kom då att erbjudas – och köpas – i Asien och Fjärran Östern. Samtidigt dominerar till exempel rysk aluminium lagren hos London Metal Exchange.

Handlar ryska metaller utanför Ryssland

En metallhandlare som ville vara anonym berättar att hans företag inte köper rysk metall direkt från Ryssland, men att de är aktiva att handla dessa råvaror utanför Rysslands gränser, precis som många andra företag.

Mycket få banker är villiga att finansiera köpet av ryska metaller direkt från ett ryskt företag, men när rysk metall väl har levererats till London Metal Exchange har vissa banker under de senaste månaderna blivit alltmer villiga att köpa den – med argumentet att det finns en skillnad mellan att finansiera en handel som involverar en rysk enhet och att köpa metall via världens metallbörs.

Ändå intar vissa banker en mer försiktig hållning. Bank of Montreal, till exempel har meddelat att banken inte kommer att finansiera rysk metall alls, enligt en person. Om bankens handlare tilldelas lagerbevis för rysk metall i LMEs avvecklingssystem så säljer de dem omedelbart vidare.

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära