Följ oss

Nyheter

Multinationella kakaoköpare vägrar att betala nuvarande marknadspriser

Publicerat

den

Kakao i närbild

Elfenbenskustens kakaoregulator har sagt att det kämpar för att sälja exportkontrakt för kakao för säsongen 2024/2025. De stora med multinationella kakaoköpande företagen kräver emellertid lägre priser än nuvarande marknadspriser på kakao orsakade av den rådande utbudspressen, rapporterade Reuters.

Elfenbenskusten är världens främsta producent av kakao, huvudingrediensen i choklad. Tillsammans med grannlandet Ghana producerar Elfenbenskusten ungefär två tredjedelar av världens utbud.

Elfenbenskusten förväntar sig en minskning av produktionen med 25 procent jämfört med förra året för den nuvarande huvudgrödan från oktober till mars på grund av dåliga väderförhållanden, säger Yves Brahima Kone, generaldirektör för Coffee and Cocoa Council (CCC).

Branschkällor hade tidigare sagt till nyhetsbyrån Reuters att de förväntade sig en tjugoprocentig nedgång i produktionen för säsongen 2023/2024.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Coffee and Cocoa Council (CCC) har börjat sälja exportkontrakt för säsongen 2024/2025, men försäljningen går långsamt, med många företag som inte är villiga att betala den aktuella kursen, sa Kone.

”Vi startade försäljningen av exportkontrakt för säsongen 2024/25 förra veckan till det aktuella marknadspriset men de multinationella företagen kontaktade oss för att kräva en minskning”, säger Kone.

Fem kakaoköpande företag som pratade med Reuters sa att de inte hade råd att köpa kontrakt för nästa säsong till nuvarande priser.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära