Följ oss

Nyheter

Bristen på solrosolja kan paralysera den spanska livsmedelsindustrin

Publicerat

den

Solroser

En del av den spanska livsmedelsindustrin kommer att förlamas om fyra veckor om den inte hittar någon ersättning för solrosolja. Denna råvara som används till bland annat bakverk, konserver, såser och friterad mat. Företrädare för denna sektor varnar för att den nuvarande reserverna inte kommer att räcka mer än en månad. 

Kriget i Ukraina har stoppat verksamheten i de spanska raffinaderierna. Mer än 60 procent av solrosoljan som Spanien tar emot kommer från detta land. Mellan det, och det faktum att fartygen inte passerar genom Bosporen, återstår bara den solrosolja som redan fanns i lager i Spanien.

Priset på solrosolja kommer att överstiga priset på olivolja inom några veckor

Underskottet märks redan i landets stormarknader. Det har redan förekommit rapporter om tomma hyllorna där det brukade finnas solrosolja, begränsningarna av försäljning och prisökningar.

Den spanska livsmedelsindustrin behöver denna produkt för stekning på restauranger medan snacksföretag behöver den för att göra bakverk och för att bearbeta och konservera mat och såser.

Letar efter mer olja

Nu letar företag efter nya källor för solrosolja. Länder som Argentina, Brasilien eller Sydafrika studeras till exempel samtidigt som de spanska företagen försöker utveckla nya formuleringar för sina recept med andra typer av olja.

Ministeriet för jordbruk, boskap och livsmedel (MAPA) framhållit att Spanien har världens största produktion av olivolja och att detta kan mildra situationen med brist på solrosolja. Trots detta är denna typ av olja inte en helt giltig motsvarighet för industrin. Tyvärr fungerar inte olivolja som ersättning då den inte har de idealiska egenskaperna för att ersätta solrosolja, då smaken är mycket starkare och inte är neutral.

Producentföretagen försöker snarare använda andra oljor, som kokosolja, rapsoljaeller palmolja. Specifikt arbetar forsknings- och utvecklingsavdelningarna för företagen med att ta fram nya recept med dessa oljor med idén att uppnå en produkt som är så lik originalet som möjligt.

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära