Connect with us

Nyheter

Spanien kan stå inför en oljekris – gällande matolja

Published

on

De spanska konsumenterna har börjat hamstra i spåren av kriget mellan Ryssland och Ukraina. De fasar för risken att ställas inför en oljekris. Det är emellertid inte en upprepning av 1970-talets oljekris denna gång, utan brist på matolja. I Spanien används matolja, till exempel solrosolja, mer frekvent i matlagningen än i Sverige där vi föredrar smör.

Flera spanska tidningar rapporterar att en av konsekvenserna av det dramatiska kriget mellan Ryssland och Ukraina är den psykos som orsakas hos spanska konsumenter. Det finns en fruktansvärd rädsla för att vissa produkter ska ta slut på grund av brist och solrosolja är en av dem som flyger från stormarknadens hyllor. Jämförelsen med toalettpapper när coronapandemin bröt ut är lätt att göra.

Denna situation har fått flera stormarknadskedjor, till exempel DIA, Mercadona, MAS, El Jamón och Hiperdino att besluta sig för att vidta åtgärder och begränsa försäljningen så att ingen kan köpa fler enheter än nödvändigt. Detta är emellertid något som strider mot spansk lagstiftning.

Enligt artikel 9.2 i lag 7/1996, av den 15 januari, om reglering av detaljhandeln, Ordenación del Comercio Minorista , får ingen handlare ”begränsa antalet varor som kan köpas av varje köpare eller fastställa högre priser eller eliminera rabatter eller incitament för köp som överstiger en viss volym.

Konsumentorganisationen Facua har varnat för dessa metoder, som är olagliga, och har redan börjat fördöma dem. På så sätt har konsumentorganisationen fördömt DIA, Mercadona, MAS, El Jamón och Hiperdino för att ha begränsat köpet av solrosolja.

Mercadona och DIA har rapporterats till Generaldirektoratet för handel och konsumtion i gemenskapen Madrid, inför Generaldirektoratet för handel i Generalitat de Catalonia och även inför Andalusiens generaldirektorat för handel, där klagomålen har nått El Jamón och MAS, som endast verkar på andalusiskt territorium. När det gäller Hiperdino har det fördömts i Generaldirektoratet för handel och konsumtion på Kanarieöarna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära