Följ oss

Nyheter

Spanien kan stå inför en oljekris – gällande matolja

Publicerat

den

De spanska konsumenterna har börjat hamstra i spåren av kriget mellan Ryssland och Ukraina. De fasar för risken att ställas inför en oljekris. Det är emellertid inte en upprepning av 1970-talets oljekris denna gång, utan brist på matolja. I Spanien används matolja, till exempel solrosolja, mer frekvent i matlagningen än i Sverige där vi föredrar smör.

Flera spanska tidningar rapporterar att en av konsekvenserna av det dramatiska kriget mellan Ryssland och Ukraina är den psykos som orsakas hos spanska konsumenter. Det finns en fruktansvärd rädsla för att vissa produkter ska ta slut på grund av brist och solrosolja är en av dem som flyger från stormarknadens hyllor. Jämförelsen med toalettpapper när coronapandemin bröt ut är lätt att göra.

Denna situation har fått flera stormarknadskedjor, till exempel DIA, Mercadona, MAS, El Jamón och Hiperdino att besluta sig för att vidta åtgärder och begränsa försäljningen så att ingen kan köpa fler enheter än nödvändigt. Detta är emellertid något som strider mot spansk lagstiftning.

Enligt artikel 9.2 i lag 7/1996, av den 15 januari, om reglering av detaljhandeln, Ordenación del Comercio Minorista , får ingen handlare ”begränsa antalet varor som kan köpas av varje köpare eller fastställa högre priser eller eliminera rabatter eller incitament för köp som överstiger en viss volym.

Konsumentorganisationen Facua har varnat för dessa metoder, som är olagliga, och har redan börjat fördöma dem. På så sätt har konsumentorganisationen fördömt DIA, Mercadona, MAS, El Jamón och Hiperdino för att ha begränsat köpet av solrosolja.

Mercadona och DIA har rapporterats till Generaldirektoratet för handel och konsumtion i gemenskapen Madrid, inför Generaldirektoratet för handel i Generalitat de Catalonia och även inför Andalusiens generaldirektorat för handel, där klagomålen har nått El Jamón och MAS, som endast verkar på andalusiskt territorium. När det gäller Hiperdino har det fördömts i Generaldirektoratet för handel och konsumtion på Kanarieöarna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära