Spanien kan stå inför en oljekris – gällande matolja

De spanska konsumenterna har börjat hamstra i spåren av kriget mellan Ryssland och Ukraina. De fasar för risken att ställas inför en oljekris. Det är emellertid inte en upprepning av 1970-talets oljekris denna gång, utan brist på matolja. I Spanien används matolja, till exempel solrosolja, mer frekvent i matlagningen än i Sverige där vi föredrar smör.

Flera spanska tidningar rapporterar att en av konsekvenserna av det dramatiska kriget mellan Ryssland och Ukraina är den psykos som orsakas hos spanska konsumenter. Det finns en fruktansvärd rädsla för att vissa produkter ska ta slut på grund av brist och solrosolja är en av dem som flyger från stormarknadens hyllor. Jämförelsen med toalettpapper när coronapandemin bröt ut är lätt att göra.

Denna situation har fått flera stormarknadskedjor, till exempel DIA, Mercadona, MAS, El Jamón och Hiperdino att besluta sig för att vidta åtgärder och begränsa försäljningen så att ingen kan köpa fler enheter än nödvändigt. Detta är emellertid något som strider mot spansk lagstiftning.

Enligt artikel 9.2 i lag 7/1996, av den 15 januari, om reglering av detaljhandeln, Ordenación del Comercio Minorista , får ingen handlare ”begränsa antalet varor som kan köpas av varje köpare eller fastställa högre priser eller eliminera rabatter eller incitament för köp som överstiger en viss volym.

Konsumentorganisationen Facua har varnat för dessa metoder, som är olagliga, och har redan börjat fördöma dem. På så sätt har konsumentorganisationen fördömt DIA, Mercadona, MAS, El Jamón och Hiperdino för att ha begränsat köpet av solrosolja.

Mercadona och DIA har rapporterats till Generaldirektoratet för handel och konsumtion i gemenskapen Madrid, inför Generaldirektoratet för handel i Generalitat de Catalonia och även inför Andalusiens generaldirektorat för handel, där klagomålen har nått El Jamón och MAS, som endast verkar på andalusiskt territorium. När det gäller Hiperdino har det fördömts i Generaldirektoratet för handel och konsumtion på Kanarieöarna.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top