Connect with us

Nyheter

Bristen på solrosolja kan paralysera den spanska livsmedelsindustrin

Published

on

En del av den spanska livsmedelsindustrin kommer att förlamas om fyra veckor om den inte hittar någon ersättning för solrosolja. Denna råvara som används till bland annat bakverk, konserver, såser och friterad mat. Företrädare för denna sektor varnar för att den nuvarande reserverna inte kommer att räcka mer än en månad. 

Kriget i Ukraina har stoppat verksamheten i de spanska raffinaderierna. Mer än 60 procent av solrosoljan som Spanien tar emot kommer från detta land. Mellan det, och det faktum att fartygen inte passerar genom Bosporen, återstår bara den solrosolja som redan fanns i lager i Spanien.

Priset på solrosolja kommer att överstiga priset på olivolja inom några veckor

Underskottet märks redan i landets stormarknader. Det har redan förekommit rapporter om tomma hyllorna där det brukade finnas solrosolja, begränsningarna av försäljning och prisökningar.

Den spanska livsmedelsindustrin behöver denna produkt för stekning på restauranger medan snacksföretag behöver den för att göra bakverk och för att bearbeta och konservera mat och såser.

Letar efter mer olja

Nu letar företag efter nya källor för solrosolja. Länder som Argentina, Brasilien eller Sydafrika studeras till exempel samtidigt som de spanska företagen försöker utveckla nya formuleringar för sina recept med andra typer av olja.

Ministeriet för jordbruk, boskap och livsmedel (MAPA) framhållit att Spanien har världens största produktion av olivolja och att detta kan mildra situationen med brist på solrosolja. Trots detta är denna typ av olja inte en helt giltig motsvarighet för industrin. Tyvärr fungerar inte olivolja som ersättning då den inte har de idealiska egenskaperna för att ersätta solrosolja, då smaken är mycket starkare och inte är neutral.

Producentföretagen försöker snarare använda andra oljor, som kokosolja, rapsoljaeller palmolja. Specifikt arbetar forsknings- och utvecklingsavdelningarna för företagen med att ta fram nya recept med dessa oljor med idén att uppnå en produkt som är så lik originalet som möjligt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *