Connect with us

Nyheter

Storbritannien siktar på en massiv nybyggnation av kärnkraft

Published

on

Storbritanniens flagga

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har gjort klart för kärnkraftsindustrin att han vill se en massiv nybyggnation av kärnkraft i Storbritannien, både i form av stora och små kärnkraftverk. Han säger att regeringen vill att Storbritannien får 25 % av sin elektricitet från kärnkraft. Det kanske inte låter som jättemycket men det innebär en enorm nybyggnation. Idag får Storbritannien 16 % av sin elektricitet från kärnkraft, men flera kärnkraftverk står inför avveckling. Det krävs alltså en stor nybyggnation bara för att producera lika mycket som idag och då vill man dessutom öka kraftigt från dagens nivå. Men det slutar självklart inte där, för samhället kräver allt mer elektricitet, så för att uppnå procenten krävs en ännu större nybyggnation. Jämför med Sverige, vi planerar att öka vår konsumtion av elektricitet med 100 % och den siffran är under en överskådlig framtid, det mesta tyder på att ökningen kommer bli ännu högre.

Internationella kärnkraftsbolag och pensionsförvaltare samlade

The Guardian skriver att Boris Johnson under måndagen träffade chefer för internationella företag inom kärnteknik, så som Storbritanniens Rolls-Royce, franska EDF samt Westinghouse och Bechtel från USA. Samtalet handlade om att hitta vägar för att snabba upp processen att bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Eftersom stora kärnkraftverk kräver stora summor kapital så var även chefer från stora pensionsfonder och livförsäkringsbolag med, så som Aviva, Legal & General, Rothesay Life, Macquarie och Canada Pension Plan Investment Board.

Ny försäkringsmodell övervägs

Pensionsfonder och livförsäkringsbolag kräver inte hög avkastning på sitt kapital, deras fokus ligger oftast mer på stabil och säker avkastning. Vi kan bland annat se det inom vindkraft och solkraft, de investerar inte i riskfyllda teknikprojekt utan gör massiva investeringar i vindkraftsparker och solcellsfält. Därför överväger Storbritannien att ändra försäkringsreglerna, från Solvency II som landet kopierat från EU till att gå över till en ”regulated asset base”-modell. Det gör att staten och således skattebetalarna skulle ta en del av risken, men ett samhälle med brist på energi skulle de flesta hävda är en ännu större risk.

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära