Connect with us

Nyheter

Vetepriset faller när kriget mellan Ryssland och Ukraina visar begränsad global effekt på utbudet

Published

on

Vete i närbild

Vetepriset föll förra veckan efter att det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade om ett större lager än väntat, trots kriget mellan Ryssland och Ukraina som hotade att störa de globala leveranserna.

Enligt den senaste USDA-rapporten var den övergripande effekten från kriget på globala spannmålsförsörjning relativt dämpad, med världens veteslutlager något högre på grund av en större australiensisk skörd än väntat, rapporterar Bloomberg.

Vete i närbild

Efter utbudsuppdateringen backade veteterminerna efter att ha nått ett flerårigt rekord under föregående session. Vetepriserna har fortfarande stigit med över 50 procent sedan början av 2022.

Ändå sänktes prognoserna för export av vete från Ryssland med 3 miljoner ton till 32 miljoner, och Ukrainas veteexport minskades med 4 miljoner ton. Större leveranser från Australien och Indien kan kompensera för de lägre leveranserna från Ryssland och Ukraina.

Vad har hänt med vetet? 

USDAs senaste syn på globala vetetillgångar överträffade också alla uppskattningar före rapportering.

Ryssland indikerade också på tisdagen att landet kunde begränsa handeln med vissa råvaror, men Moskva angav inte vilka. Den ryske premiärministern varnade för att landet borde säkra sina egna veteförsörjningar för att föda sitt eget folk innan Ryssland överväger export.

Rysslands position underblåser också en våg av protektionism över Asien och Europa i kölvattnet av Moskvas invasion mot Ukraina, vilket ytterligare kan öka den globala försörjningsoro. Till exempel förbjöd Moldavien, Ungern och Serbien export av spannmål medan Indonesien kontrollerade sina transporter av matolja. Enligt Associated Press har Ukraina förbjudit viss export för att säkerställa mat.

”Ett enormt spekulativt intresse har strömmat in i vete som kan ha drivit terminer förbi rimliga nivåer,” sa CHS Hedging. ”Exportmarknaden är svår att definiera med många länder som förbjuder export och att anbud ställs in.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *