Connect with us

Nyheter

Tyskland överväger att stoppa utfasningen av kol

Published

on

Kol
Kol

Tyskland har under en längre tid arbetat för att fasa ut kärnkraft och kol som energislag i landet och i stället satsa på naturgas från Ryssland. Med Rysslands stora krig i Ukraina så har hela strategin nu kastats in i en total omvärdering. Det är tveksamt om kärnkraften går att rädda, utan det Tyskland nu funderar på är att stoppa utfasningen av kol. De kolkraftverk som skulle stänga ner 2028 kan nu komma att få fortsätta producera elektricitet längre. Vidare finns det kolkraftverk som idag inte används men som fortfarande underhålls, dessa kan få starta upp igen och det skulle kunna gå relativt snabbt, det ska i stort sett bara anställas personal.

Tyskland har haft den sämsta strategin av alla. Landet har inte fått bort koldioxiden från sin energiproduktion, samtidigt som landet gjort sig beroende av energi från en enskild diktatur.

När det gäller den mer akuta situationen att Tyskland är beroende av Ryssland för naturgas så verkar det gå att hantera. För produktionen av elektricitet kan LNG till stor del ersätta rysk naturgas. Tyskland har dock även en stor kemiindustri och där är det svårare att ersätta naturgasen från Ryssland, så den industrin skulle möjligtvis få dra ner något på sin aktivitet. Med tiden kommer dock Tysklands förmåga att importera LNG att öka, nästan samma dag som Ryssland kraftigt utökade sitt krig i Ukraina så bestämde sig Tyskland för att bygga två importterminaler för LNG.

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära