Följ oss

Nyheter

Förbud mot handel i sju råvaror i Indien

Publicerat

den

Under förra helgen meddelade regeringen i Indien ett helt nytt förbud mot handel i råvaror. De råvaror som med omedelbar verkan förbjöds att handlas med var paddy (icke-basmati), vete, chana, senapsfrön och dess derivat, sojabönor och dess derivat, palmolja och moong. Antagligen ser du ut som ett frågetecken nu, för de flesta av dessa råvaror har du vare sig hört talas om, än mindre handlat med.

Regeringen i Indien har stoppat terminshandeln med dessa sju råvaror med omedelbar verkan i sitt senaste drag för att tygla den stigande inflationen. Det indiska finansministeriet har avbrutit handeln med terminskontrakt för vissa jordbruksråvaror i ett år för att råda över inflationen. Den indiska regeringen pressas av oppositionen på grund av stigande priser på viktiga råvaror.

Konsumentprisinflationen för november 2021 ökade till en tremånadershögsta på 4,91 % och livsmedelspriserna steg också. Detta trots sänkningar av punktskatter från regeringen och stater som emellertid inte bidrog med några större lättnader för att dämpa inflationen. Analytiker säger att en försvagning av den inhemska valutan också kan bidra till prispressen i detaljhandeln.

Grossistinflationen för november ökade med 14,23 %, en ökning från 12,54 % för en månad sedan. Detta var åtta månader i rad då inflationen har kommit in på en tvåsiffrig nivå.

”Inga nya kontrakt kommer att lanseras förrän ytterligare besked kommer från regeringen. När det gäller löpande kontrakt kommer inga nya kontrakt att tillåtas. Endast uppdelning av position kommer att tillåtas. Dessa anvisningar kommer att implementeras med omedelbar verkan. Ovan nämnda anvisningar är tillämpliga under en period av ett år”, skriver SEBI i ett meddelande.

Överdrivna och icke säsongsbetonade regn i delar av landet under de senaste månaderna ledde till att stående skördar av bland annat tomater och lök förstördes. I vissa områden kom regnet precis när dessa grödor nästan var redo att skördas.

Det ledde till utbudschocker, som sedan skapade förutsättningar för både grossist- och detaljhandelspriserna att stiga. Priserna på dessa båda grönsakerna har sjunkit de senaste dagarna eftersom utbudet förbättrats. Priserna på tomater är vanligtvis mer volatila än de för lök och potatis, till stor del på grund av en kortare hållbarhet.

Regn hade också påverkat flera andra grödor. Till exempel höll sig blomkålspriserna höga under hela november. Prisindex för blomkål var cirka 16 procent högre än för ett år sedan, visar KPI-data. Likaså för rädisor.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära