Följ oss

Nyheter

Hur priset på råvaror påverkas av dollarkursen

Publicerat

den

Det finns en stark negativ korrelation mellan priset på råvaror och priset på amerikanska dollar. När exempelvis priset på dollar går upp, då går priset på olja ner. En viktig faktor för denna relation är att råvaror ofta prissätts i dollar. För köpare utanför USA innebär det exempelvis att när priset på dollar går ner, då kan de tänka sig att betala fler dollar per uns guld, eftersom de får fler dollar för sina pengar. Det är en viktig korrelation att hålla koll på oavsett om du är en trader, långsiktig investerare eller industriell inköpare.

Jodie Gunzberg, Global Head of Commodities på S&P Dow Jones Indices, har tittat närmare på korrelationen. Det första diagrammet visar spotpriset på dollar och råvaruprisindexet S&P GSCI TR från januari 1970 till juni 2013. Där syns den negativa korrelationen tydligt.

Dollar index spot och S&P GSCI TR

När hon bryter ner indexet till de enskilda råvarorna framträder en mer nyanserad bild. Ungnöt och feeder cattle har en mycket låg korrelation, medan bly har en mycket hög.

Råvaruprisers korrelation med amerikanska dollarn

När hon sedan begränsar historiken till de senaste 10 åren ändrar sig bilden ytterligare. Den mycket tydliga skillnaden är att den negativa korrelationen mellan råvarupriserna och dollarn är mycket kraftigare. Råolja, bensin och andra petroleumprodukter har nu en kraftig negativ korrelation med dollarn. Men även när vi flyttar oss långt till höger i diagrammet så är de korrelationerna i nivå med de högsta korrelationerna i det föregående diagrammet.

Korrelation mellan pris på råvaror och USD

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära