Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 19 september 2014

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenRåvaror allmänt: Hektisk vecka

Veckan inleddes med att marknaden absorberade helgens usla makrodata från Kina. Industriproduktionen och investeringar föll båda handlöst likt i våras efter att ha stabiliserat sig under sommaren. Vårens ministimulanser är uppenbarligen slut och utan dem så svajar kinas ekonomi.

Handelsbanken råvarorRedan på måndagskvällen stöttade dock kinesiska ledare upp med en rejäl likviditetsboost till de fem stora bankerna. På detta besked steg sedan råvaror och främst basmetaller ordentligt. Händelsen ska tolkas som att Kina är på väg att missa sitt helårsmål på 7,5 % tillväxt och framöver kan man ana att man ska tolka svag data från Kina som goda nyheter då det ökar sannolikheten för mer stimulanser som främst driver basmetaller uppåt.

På onsdagen kom sedan Feds efterlängtade besked kring penningpolitiken. Inga stora överraskningar, Fed-chef Yellen fortsatt mjuk i tonen men det faktum att räntebanan skruvats upp och att 2 istället för 1 ledamot reserverade sina röster tolkades som ”hökigt” (det vill säga ökad risk för stigande ränta). Guld handlades ner på beskedet men stabiliserades dagen efter. Övriga råvaror hade det dock tungt i bakvattnet av Fed, främst på grund av att dollarn stärktes.

USA fortsätter leverera bra makrodata, i veckan som husbyggnation. I Kina föll däremot fastighetspriserna i 68 av de uppmätta 70 städerna. Marknaden där är i ordentlig gungning men vi tror att stimulanser kommer hjälpa basmetallerna förbi motståndet i Kina och vänta oss vidare draghjälp från USA-data.

SHB rekommenderar investeringar i råvaror

Basmetaller: Svag kinadata kan vara positivt

Basmetallerna har haft en tuff månad där samtliga metaller pressats av ett allt svagare kina. Totalt sett har vårt basmetallindex fallit med 4 % denna månad. Värst drabbad är aluminium och nickel varit som fallit med 5-6 % under september.

Rykten kring exportförbud av oförädlad malm från Filippinerna har tystnat för stunden. Ett eventuellt förbud tar sannolikt 2-5 år att implementera om man jämför med utvecklingen i Indonesien. Kinas lager av nickelmalm tar längre tid att beta av än tidigare prognostiserats, då import har ersatts med Filippinskt, men när lagren börjar sina ser vi nytt stöd för nickelpriset – men det kan dröja några månader. Vi har varit positiva till basmetaller ett tag nu men har överraskats av den svaga utvecklingen i Kina. Nu har situationen vänt och svag kinadata kan vara positivt för metallerna då mer stimulans från ledarna väntas. Vi behåller därför kvar vid vår positiva vy.

Nickel  Import, lager och pris

Ädelmetaller: Neutrala till guldet

Guld och övriga ädelmetaller fortsätter att uppvisa små rörelser, ”caught between a rock and a hard place” i form av Fed:s kommunikation om framtida åtstramningar, vilken ställs emot geopolitisk oro och ”säker-hamn-köp”. Dollarns förstärkning under 2014 har gjort att svenska guldköpare har sett sina innehav stiga med nära 12 procent i år, och fallet från sommarens toppar begränsas till ca 4 procent.

Vi har neutral vy i denna situation, men fortsätter att påminna om de faktorer som man ska hålla koll på; förväntningarna på när Fed stramar åt sin ultralätta räntepolitik (ju förr dess sämre…) ska ställas mot oro över Putin, ISIS och andra mörka geopolitiska moln. Bägge dessa huvudpoler är sannolikt ömsesidigt beroende, skulle Ukraina-spänningarna – och därtill kopplade ekonomiska sanktioner – lätta så skulle sannolikt tillväxtprognoser i Europa (och globalt) justeras upp efter en tid, och därmed skulle en Fed-åtstramning krypa närmare. Och naturligtvis tvärt om.

Ur ett portföljperspektiv ser vi – baserat på ovanstående resonemang – fortfarande bra skäl till att ha en andel guld i portföljen. Skulle spänningarna tillta så är det inte osannolikt att övriga tillgångar tappar i värde. Guldets roll som en geopolitisk ”försäkring” är intakt, och nuvarande nivåer att gå in skrämmer inte värderingsmässigt.

Guldpris

Energi: Oljan fortsatt under 100 USD/fat

Oljepriset håller sig under 100 USD strecket denna vecka och handlas nu strax under 98 USD/fat. Oljan är svag då produktionstillväxten framför allt i USA överstiger efterfrågan. Så vi har tre intressanta frågeställningar som vi ser det.

Första är om OPEC kommer besluta att sänka produktionen vid mötet i november. Saudi drog ned sin produktion redan i augusti (ned 408kbpd och största sedan 2012) men det lär dröja flera månader innan ytterligare neddragningar och ett ökat intresse från Kina får ner lagersiffrorna mot ”normala” nivåer så sannolikt att brentkurvan (spot/aug15) förblir i stark contango (stigande priser) men sedan planar ut. Den andra frågan är angående Libyens produktion. Libyen har överraskat mot slutet av sommaren men frågan är om det är det hållbart. Vi hade ett starkt rally i veckan efter att Libyen stängde Shahara fältet och alltmer tyder på att uppgången i oljeproproduktion/export är temporär och kommer få ett bakslag vilket lär kunna bli en trigger. Den sista frågeställningen är om Rysslands energiexport kommer fortsätta då Ryssland är lika beroende av Europa som Europa är av Ryssland vad gäller olja och gas. Och i så fall till vilket pris? Kan och vill USA i sin strävan att bli självförsörjande fortsatt bidra till ett pressat oljepris och sätta ytterligare press på Ryssland? Summa summarum… potentialen finns på uppsidan trots allt.

Ser vi till elmarknaden har vädret varit den prisdrivande faktorn även denna vecka. Ett kort uppställ på kalla/torra prognoser men där uppgången kom av sig på förväntad nederbörd över normalen och en viss förbättrad energibalans (ca -7 TWh om vi ser till Markedskrafts prognoser) samtidigt som spotnoteringarna kommer in överraskande lågt. Kolpriserna har backat till nya rekordlåga nivåer och ser ut att kunna backa ytterligare på det goda utbudet på exportmarknaden och eftersom även gasen ser ut att visa svaga tendenser ute på kurvan finns det egentligen inte så mycket som talar för ett stigande elpris just nu. Vi bör dock ha diskonterat vädret till viss del redan så neutral till kort position om något.

Brentolja och elpris

Livsmedel: Idealiskt väder har pressat sojan

Priset på soja (sojabönor) har fortsatt ned under veckan med nästan 2 %. Hela växtsäsongen har hittills präglats av nära nog idealiskt väder för den amerikanska sojan och förväntningarna på kommande skörd är fortsatt väldigt hög – hela tiden inkommer rapporter om mycket hög avkastning.

Senaste dagarna har gett varmare väder vilket minskat oro för frost och risken för väderrelaterade bakslag blir allt mindre. Tills ett eventuellt väderproblem dyker upp i Brasilien, där skörden startar efter årsskiftet, är det för tillfället svårt att se varför sojapriser ska vända uppåt. Vi tror snarare att den höga avkastningen kan pressa ned priserna ytterligare något – även om nedsidan nu känns mer begränsad efter så stora fall.

Stigande kakaokonsumtion har gett stöd åt priserna under året men senaste tidens starka dollar har fått både kakao- och kaffepriserna att backa tillbaka. Prognoserna för augusti månads kakaoproduktion justerades upp jämfört från föregående säsong och gynnsamma väderförhållanden väntas i de viktiga kakaoregionerna. Trots lovande prognoser på produktionssidan har kakaopriserna stigit drygt 4 procent under veckan, detta efter oro om Ebolaspridning i Västafrika. Sedan fallet efter starkare dollar har kaffepriserna dansat sidledes efter viss nederbörd. Situationen är långt ifrån stabil, mer regn behövs varför vi tror på svag uppgång den närmaste tiden. Och vad gäller kakao intar vi en neutral vy men följer utvecklingen av spridningen av Ebolaviruset i Afrika.

Prisutveckling på soja och kakao

Handelsbankens råvaruindex (USD)

SHB Råvaruindex

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Alex

    21 september, 2014 vid 16:49

    Hejsan!
    Jag är så besviken på era analytiker. De är helt värdelösa när det gäller ädelmetaller. Jag förstår inte hur ni resonerar när guld och silver håller på att störtdyka och ni föreslår contrarian strategy och en annan gång är guld och silver är så prisvärda i förhållande till varandra. Tur att jag tar era analyser med en nypa salt. Till en början lyssnade jag på vad ni hade att säga men blev så trött på att ni har fel så ofta. Vem är er analytiker? En apa i djungel skulle kunna göra ett bättre jobb. Jag vill önska er all lycka till och hoppas att ni blir bättre på era analyser och prognoser i framtiden. Handelsbanken är en bra bank, förstör inte ert goda rykte med analyser som inte är värda några ören. Med det här mejlet vill jag bara påpeka att sköt er bättre. Tack för er tid!

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Diesel concerns drags Brent lower but OPEC+ will still get the price it wants in Q3

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 2.5% last week on bullish inventories and bullish backdrop. Brent crude gained 2.5% last week with a close of the week of USD 89.5/b which also was the highest close of the week. The bullish drivers were: 1) Commercial crude and product stocks declined 3.8 m b versus a normal seasonal rise of 4.4 m b, 2) Solid gains in front-end Brent crude time-spreads indicating a tight crude market, and 3) A positive backdrop of a 2.7% gain in US S&P 500 index.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent falling back 1% on diesel concerns this morning. But positive backdrop may counter it later. This morning Brent crude is pulling back 0.9% to USD 88.7/b counter to the fact that the general backdrop is positive with a weaker USD, equity gains both in Asia and in European and US futures and not the least also positive gains in industrial metals with copper trading up 0.4% at USD 10 009/ton. This overall positive market backdrop clearly has the potential to reverse the initial bearish start of the week as we get a little further into the Monday trading session.

Diesel concerns at center stage. The bearish angle on oil this morning is weak diesel demand with diesel forward curves in front-end contango and predictions for lower refinery runs in response this down the road. I.e. that the current front-end strength in crude curves (elevated backwardation) reflecting a current tight crude market will dissipate in not too long due to likely lower refinery runs. 

But gasoline cracks have rallied. Diesel weakness is normal this time of year. Overall refining margin still strong. Lots of focus on weakness in diesel demand and cracks. But we need to remember that we saw the same weakness last spring in April and May before the diesel cracks rallied into the rest of the year. Diesel cracks are also very seasonal with natural winter-strength and likewise natural summer weakness. What matters for refineries is of course the overall refining margin reflecting demand for all products. Gasoline cracks have rallied to close to USD 24/b in ARA for the front-month contract. If we compute a proxy ARA refining margin consisting of 40% diesel, 40% gasoline and 20% bunkeroil we get a refining margin of USD 14/b which is way above the 2015-19 average of only USD 6.5/b. This does not take into account the now much higher costs to EU refineries of carbon prices and nat gas prices. So the picture is a little less rosy than what the USD 14/b may look like.

The Russia/Ukraine oil product shock has not yet fully dissipated. What stands out though is that the oil product shock from the Russian war on Ukraine has dissipated significantly, but it is still clearly there. Looking at below graphs on oil product cracks the Russian attack on Ukraine stands out like day and night in February 2022 and oil product markets have still not fully normalized.

Oil market gazing towards OPEC+ meeting in June. OPEC+ will adjust to get the price they want. Oil markets are increasingly gazing towards the OPEC+ meeting in June when the group will decide what to do with production in Q3-24. Our view is that the group will adjust production as needed to gain the oil price it wants which typically is USD 85/b or higher. This is probably also the general view in the market.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data, US EIA

Crude oil time-spreads strengthened last week

Crude oil time-spreads strengthened last week
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ICE gasoil forward curve has shifted from solid backwardation to front-end contango signaling diesel demand weakness. Leading to concerns for lower refinery runs and softer crude oil demand by refineries down the road.

ICE gasoil forward curve
Source: Blbrg

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ARA diesel cracks saw the exact same pattern last year. Dipping low in April and May before rallying into the second half of the year. Diesel cracks have fallen back but are still clearly above normal levels both in spot and on the forward curve. I.e. the ”Russian diesel stress” hasn’t fully dissipated quite yet.

ARA diesel cracks
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Net long specs fell back a little last week.

Net long specs fell back a little last week.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära