Följ oss

Nyheter

Virus ger högre pris på gris

Publicerat

den

Lean hogs i vinterlandskap

Lean hogsEtt virus som dödar griskultingar drabbar just nu de amerikanska svinuppfödarna, vilket driver upp priserna på marknaden för lean hogs, vilket i sin tur kan leda till att priset som konsumenterna betalar i butik kan stiga.

Sjukdomen har redan spridits till jordbruk i minst 22 av USAs 50 stater och hotar att minska utbudet på både lång och kort sikt, vilket har lett till handlarna tror att priset på lean hogs kommer att nå en rekordhög nivå under 2014. Terminskontrakten på lean hogs noteras just nu till det högsta priset på sju veckor och handlas sex procent högre än för en månad sedan.

PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea virus som är dess fullständiga namn, upptäcktes i USA för första gången i april 2013 och har sedan dess kostat tusentals griskultingar livet. Viruset gör att dessa både kräks och får diarré. PED-viruset är emellertid inte något som utgör en fara för människor eller matsäkerhet enligt de veterinärer som har kopplats in för att undersöka detta. Den nordamerikanska stammen av viruset är nästan identisk med den version som drabbade den kinesiska svinuppfödningen under 2012.

Spridningen av PED-viruset är oklar eftersom de amerikanska uppfödarna inte måste rapportera olyckor eller dödsfall till myndigheterna. Kinesisktägda Smithfield Foods, världens största fläskproducent, har tillsammans med andra företag i branschen gjort uppskattningen att cirka tio procent av de amerikanska suggorna har smittats med PED-viruset och att detta kan sprida sig till deras avkomma.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Smithfield, som är ett dotterbolag till Shuanghui International Holdings, sade förra månaden att viruset kan komma att resultera i att årets svinproduktion minskar med två eller till och med tre miljoner griskultingar, motsvarande upp till tre procent av den amerikanska produktionen. Hormel Foods, som säljer varumärket SPAM, en typ av förkokt konserverat fläskkött, har nyligen varnat sina aktieägare för att företagets omsättning och resultat kan komma att drabbas av det potentiellt volatila priset på fläskkött under 2014.

I ett försök att bekämpa denna sjukdom har de amerikanska grisbönderna fördubblat säkerhetsåtgärderna och desinficerar både verktyg och de anställdas skodon. Frågan är emellertid om detta räcker, då viruset drabbat såväl Kina som USA finns anledning att oroa sig för att det kommer att få ytterligare spridning globalt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära