Följ oss

Nyheter

Virus ger högre pris på gris

Publicerat

den

Lean hogs i vinterlandskap

Lean hogsEtt virus som dödar griskultingar drabbar just nu de amerikanska svinuppfödarna, vilket driver upp priserna på marknaden för lean hogs, vilket i sin tur kan leda till att priset som konsumenterna betalar i butik kan stiga.

Sjukdomen har redan spridits till jordbruk i minst 22 av USAs 50 stater och hotar att minska utbudet på både lång och kort sikt, vilket har lett till handlarna tror att priset på lean hogs kommer att nå en rekordhög nivå under 2014. Terminskontrakten på lean hogs noteras just nu till det högsta priset på sju veckor och handlas sex procent högre än för en månad sedan.

PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea virus som är dess fullständiga namn, upptäcktes i USA för första gången i april 2013 och har sedan dess kostat tusentals griskultingar livet. Viruset gör att dessa både kräks och får diarré. PED-viruset är emellertid inte något som utgör en fara för människor eller matsäkerhet enligt de veterinärer som har kopplats in för att undersöka detta. Den nordamerikanska stammen av viruset är nästan identisk med den version som drabbade den kinesiska svinuppfödningen under 2012.

Spridningen av PED-viruset är oklar eftersom de amerikanska uppfödarna inte måste rapportera olyckor eller dödsfall till myndigheterna. Kinesisktägda Smithfield Foods, världens största fläskproducent, har tillsammans med andra företag i branschen gjort uppskattningen att cirka tio procent av de amerikanska suggorna har smittats med PED-viruset och att detta kan sprida sig till deras avkomma.

Smithfield, som är ett dotterbolag till Shuanghui International Holdings, sade förra månaden att viruset kan komma att resultera i att årets svinproduktion minskar med två eller till och med tre miljoner griskultingar, motsvarande upp till tre procent av den amerikanska produktionen. Hormel Foods, som säljer varumärket SPAM, en typ av förkokt konserverat fläskkött, har nyligen varnat sina aktieägare för att företagets omsättning och resultat kan komma att drabbas av det potentiellt volatila priset på fläskkött under 2014.

I ett försök att bekämpa denna sjukdom har de amerikanska grisbönderna fördubblat säkerhetsåtgärderna och desinficerar både verktyg och de anställdas skodon. Frågan är emellertid om detta räcker, då viruset drabbat såväl Kina som USA finns anledning att oroa sig för att det kommer att få ytterligare spridning globalt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära