Connect with us

Nyheter

Vad har elpris och väderleksrapporten gemensamt?

Published

on

Stora regn kan ge ett lägre elpris, men också skapa problemEn stor del av den el som förbrukas i Norden kommer från vattenkraft, vilket betyder att ju bättre tillflöden det är i vattenmagasinen, desto mer vatten kan rinna genom turbinerna i kraftstationerna. I korthet betyder det att ju mer regn desto bättre tillflöden.

Ett vattenmagasin är en reservoar där vatten lagras i väntan på att användas, i just ett vattenkraftverk eller kanske ledas till ett vattenreningsverk för att hamna i vattenkranen. En stor del av elen i Sverige kommer från vattenkraft och det är därför tidningarna ofta skriver om vattenmagasin, vårflod och regn på ”rätt” eller ”fel” ställe. Allt detta påverkar elpriset.

Dåligt fyllda vattenmagasin innebär att vattenkraftverken får gå på halvfart, något som leder till högre elpriser. Det är därför viktigt för elleverantörerna att hålla reda på väderprognoserna när de handlar in den el som de säljer till sina slutkunder. En bra elhandlare har inte bara ögonen på elpriserna, nederbörd och klimat, men också sådana faktorer i omvärlden som kan komma att påverka elpriser, prissättningspolitik, beslut från myndigheter, priset på råolja och naturgas och den framtida konjunkturen.

Elföretagen hämtar med andra ord in och analyserar betydande mängder med information – varje dag. Råvarumarknaden.se kan nu erbjuda våra läsare att ta del av betydligt bättre information om energimarknaden än vad någon annan kan genom vårt nyligen inledda samarbete med energihandelsföretaget Modity. Vi kan nu varje vecka erbjuda en översiktlig syn på energimarknaden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *