Svagare olja när USA borrar mer

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenOljepriset har fallit de senaste handelsdagarna efter högre produktion i krishärden Libyen och ökad aktivitet i USA:s skifferoljefält. Dagarna efter att antalet riggar i USA stigit för 15e veckan i rad föll priset på olja (Brent) med 2 procentenheter. Det finns nu 697 aktiva skifferoljeriggar i USA och antalet har mer än fördubblats sedan botten i juni förra året.

Libyens oljeproduktion återhämtade sig till över 700 000 fat per dag från omkring 300 000 under förra året sedan de två största fälten verkar vara i produktion. Libyens oljeproduktion är dock betydligt lägre än jämfört med de 1,8 miljoner fat per dag som producerades fram till 2011 då Gaddafi störtades.

Kopparpriset har handlats upp till den högsta noteringen på tre veckor sedan världens näst största koppargruva, Grasberg i Indonesien, drabbats av att 8 000 av gruvans totalt 30 000 arbetare tagits ut i strejk. Åtgärden är en protest mot indragna arbetstillfällen och kan påverka produktionen. Den amerikanska ägaren Freeport ligger i fejd med den indonesiska staten om villkoren för att driva gruvan. En knäckfråga för gruvbolaget är ett krav att sälja av en majoritetspost till en lokal ägare.

Oljeproduktion och oljeriggar i USA

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top