SHB Råvarukommentar 6 november 2015

  • Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenFortsatt press på råvaror
  • Stigande oljelager i USA
  • Nya problem för Volkswagen skapar rörelser på ädelmetallerna

Denna vecka är det europeisk makrodata som fått råvarorna på fall. Basmetaller med koppar i spetsen föll kraftigt under torsdagen i en lavin som startade med svagare ekonomisk data när Tyska industriorder kom in på -1,7 procent mot förväntat 1 procent. Pånyttfödd kinaoro och starkare amerikansk dollar efter att Fed-chefen Yellen håller dörren öppen för en räntehöjning i december gör inte aptiten på råvaror speciellt stor. Tyskland är tredje största kopparkonsumenten i världen efter Kina och USA.

Veckans oljedata från USA gav en sur prisreaktion, oljan noterade största fallet på tre veckor och Brent handlas nu några dollar under 50 igen. Av senaste veckans sammanställningar från Q3 rapporterna att döma så är det nu en stark förväntansbild på att skifferproduktion i USA kommer att falla kraftigt framöver, omkring 10 procent fram till april 2016. Med så lågt ställda förväntningar krävs det ganska mycket för att oljan ska vända upp ur sin nuvarande handelskanal USD 45-50. Väl inne i 2016 kan det åter bli dramatik när Irans återkomst ska förverkligas i relation till förväntansbilden.

Ädelmetallerna har dels reagerat på en nya våg av problem för Volkswagenkoncernen. Nu i form av att även bensinmotorer är involverade vilket fick palladiumpriset att falla tillbaka 10% över veckan. Palladium har tidigare gått stark på avgasskandalen då palladium i större utsträckning används i katalysatorn till bensinmotorer medan platina används till dieselmotorer. Guld handlas lågt när marknaden åter fått upp ögonen för en möjlig räntehöjning i USA under detta år. Nu är guldet nere på samma nivåer som inför förra räntemötet i mitten av september.

SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top