Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 4 april 2014

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Råvaror allmänt: Dataintensiv vecka bekräftar global motvind

Handelsbanken rekommenderar råvarorEfter en viktig och tung datavecka står det klart att nedgången i början av året i USA inte enbart kan härledas till den kalla vintern. En lägre aktivitet än under slutet av förra året ska nu prisas in. I Kina fortsätter data att försämras.

Inköpschefsindex var visserligen snäppet bättre än under februari men ska normalt vara mycket starkare under mars och april som sparkar igång årets mest intensiva period i Kinesisk industri. Tar man hänsyn till det så fortsätter nedgången i den kinesiska dataströmmen.

Oljemarknaden tog till sig den svaga amerikanska inköpschefssiffran och föll snabbt 2 dollar under tisdagen. Under onsdagen gick sedan oljan till årslägst och under 105 USD efter att rebellerna i Libyen var nära en överrenskommelse om att öppna hamnarna för oljeexport igen. Vi har argumenterat för att oljan står inför sin svagaste period på året och att återkomsten av Iraq och Libyen kan göra årets svacka djupare än vanligt. Annars har råvarumarknaden inte reagerat nämnvärt på svag makrodata från Kina. Vi tror att förklaringen är att investerare redan är korta kinarelaterade råvaror vilket minskar rörelserna på nedsidan och förstärker rekyler uppåt. Marknaden har spekulerat tungt i att det ska komma stimulanser från kinesiska ledare, i veckan kom ministimulanser som inte är någon ”game changer”. Vi tror att det är inprisat en spänning i kinarelaterade råvaror, speciellt koppar, där eventuellt uteblivna stimulanser kan komma att leda till ytterligare en nedgång.

Amerikanska sysselsättningssiffror – vilka marknaden väntat på med spänning – kom in i linje med förväntningarna (192 000 nya jobb), En något högre arbetslöshet gjorde dock att räntorna kom ned en del, och marknaden ser för sig en längre period av QE. En mix som borde gynna riskaptiten!

Handelsbanken-produkter

Basmetaller: Nickel fortsätter att imponera

Under veckan har vi konkretiserat vår vy på nickel Trading Case på nickel. Nickel har under veckan stigit ytterligare 5 % och hittills i år har metallen stigit 18 %. Vi tror nickel kommer befinna sig i en stigande trend under hela året och bedömer den största risken som utgången av valet i Indonesien. Presidentval hålls i juli men vi tror att oavsett utgång av valet kommer Indonesien behålla exportförbudet fram till raffinaderierna är utbyggda under första halvåret 2015. Läs hela caset här.

Koppar har klarat sig någorlunda bra denna vecka efter ett tungt första kvartal. Data visar att investerar nu är rekordkorta koppar vilket gör att marknaden känslig för short covering (när investerare köper tillbaka sålda kontrakt). Vi är fortsatt något negativa till utvecklingen för metallen men bättre makrodata från USA, (lite) stimulans från Kina och korta investerare ger stöd till priset.

Till sist meddelades i förra veckan att den regelförändringen som LME skulle införa den 1 april i år, för att korta leveranstiderna från börsens lager, blir lagd på is.

Grafer över nickel- och kopparpriser

Ädelmetaller: Guldet laddar för Fed-möte

Två veckor har gått sedan förra brevet då vi beskrev reaktionerna på Federal Reserves något mer hökaktiga kommunikation som väldigt viktiga för guldpriset. Sedan Janet Yellen började tala om räntehöjningar har guldet tappat drygt 2,5 %, men hela veckan har priset legat stilla. Vi handlar ganska nära topparna, men den senast tidens inflöden i ETF-marknaden har avstannat.

Sammantaget befinner sig guldet i ett ganska känsligt läge, och nästa Fed-möte är drygt tre veckor bort. Amerikanska räntor, vilka steg rejält efter Fed-mötet ligger kvar på sina högsta-nivåer, vilket indikerar att marknaden är rädd för ytterligare hökaktiga besked. Vi behåller vår positiva syn på guld, men anser fortfarande att man bör ”dansa nära nödutgången”, och vara ödmjuk om priset börjar falla igen. Konsensus-synen på guld är fortfarande negativ, vilket gör att man kan spela ”motvalls” genom att ligga lång eller köpa guld, och skulle Fed visa sig vara mindre hökaktig vid nästa möte (29-30 april) borde vi kunna ta ny fart uppåt igen. Rörelserna fram till dess kommer att ge mer signaler på hur marknaden positionerar sig.

Vi noterar att både platina (+/- 0) och palladium (+3 %) har klarat Fed-retoriken avsevärt bättre än guldet, delvis med stöd av oron över Ryssland-Ukraina. Ryssland är världens största producent av palladium.

Mot bakgrund av risken för utbudsstörningar från Ryssland, och guldets större räntekänslighet, sätter vi nu palladium som en av våra favoriter, då vi fortfarande är positiva till ädelmetaller generellt.

Global produktion av palladium

Energi: Elpriset ser svagt ut

Elmarknaden faller med närmare 7 procent under veckan och vi står fast vid vy att det kan finnas ytterligare några euro kvar på nedsidan för kvartalet Q3 2014 (nedan i rött indexerat ett år tillbaka). Det finns egentligen ingen faktor som pekar uppåt sett till energibalansen som bör landa på svagt plus under den kommande veckan, utsläppsrätter som förra veckan föll över 20 procent på utsläppsrapporten för 2013 (vilken påtvingade en del stoppar, se nedan i grönt) samt kol som faller med ytterligare en dollar.

Lägg därtill en ganska svag tysk marknaden och fortsatt press på gaspriset. Det enda som egentligen kan störa bilden något är Ringhals 1 som förväntas vara igång den 11e juni igen där det verkar finnas ovanligt stor risk för försening men i övrigt pekar det mesta ned. Med detta som grund har vi valt SHORT EL H som en annan av våra favoriter just nu.

Kolpris, elpris och pris på utsläppsrätter

Livsmedel: Vete väntas falla ytterligare

Med regnet tillbaka i Brasilien har kaffeterminerna fallit tillbaka från två-årshögsta och handlas sedan två veckor tillbaka inom intervallet 1.70-1.80 dollar/Ib. Vi bibehåller vår neutrala vy då situationen i de kaffeproducerande regionerna ser ut att ha stabiliserats. Dock kvarstår spekulationer om storleken på bortfallet för årets skörd, vilket vi följer med spänning. Efter en kortare mognadsperiod på grund av torkan under utblomningsperioden, väntas nu skörden starta tidigare än normalt.

Extrem torka i området kring Elfenbenskusten låg bakom förra årets höga kakaopriser. I år väntas goda skördar efter hittills gynnsamt väder i viktiga kakaoregioner med visst undantag för Indonesien där väder och svampangrepp varit en utmaning. På sikt ser vi dock risk på uppsidan då varmare och torrare klimat över normalen väntas i samband med El Niño. En studie från ICCO visar på vilka effekter som El Niño haft på den globala kakaoproduktionen de senaste 60 åren, där framförallt Indonesien och Ecuador tagit mest stryk.

Priset på vete har gått ned 2,2 % under veckan, inte minst till följd av att det amerikanska höstvetet äntligen fått lite mer regn, mer önskas men helt klart har situationen lindrats. Dessutom ser det ut att komma mer regn under nästa vecka. Ukraina har nu fått en del skurar, vilket bara gynnar då det i vissa områden varit lite torrt. Höstvetet i Ukraina uppges vara i gott skick och vårsådden är i stort sett avklarad utan problem. Ryssland ser nästa vecka ut att få lite varmare väder – vilket gynnar både höstvetet och snabbar på starten av vårsådden. I Australien har det kommit en del regn, främst i landets östra delar, vilket tar bort en del av oron inför kommande sådd. Generellt sett är de höstsådda grödorna alltså i ett gott skick på det norra halvklotet, det största problemet har varit torkan för det amerikanska höstvetet – vilket dock fortfarande oroar men i alla fall lindrats. Problemen i Ukraina lever än men vetesådden har inte drabbats och än så länge inte heller majssådden och priserna ligger kvar på en klart högre nivå jämfört med innan konflikten startade. Givet att inget mer allvarligt sker i Ukraina/Ryssland kommer marknaden nu fokusera mer på väder och utsikter för ny skörd – vilket än så länge ser lovande ut. Vi placerar SHORT VETE H som en av våra favoriter just nu.

Vete-termin maj 2014

Handelsbankens råvaruindex (USD)

Handelsbankens råvaruindex 4 april 2014

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära