Analys
SHB Råvarubrevet 3 maj 2013
Råvaror allmänt
Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv
Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland annat inköpschefsindex för april månad från USA och Kina. Till skillnad från tidigare veckor under mars och april så ser vi nu tydliga tecken på att råvarorna rekylerar kraftigt dagen efter att de blivit nersålda till tonerna av sämre makrodata. Realekonomin har trots allt inte försämrats så dramatiskt även om indikatorer har fallit ut sämre än förväntansbilden.
Ett skäl att vara mer positiv är att både FED och ECB denna vecka sagt eller indikerat att riskerna i ekonomin fortfarande är på nedsidan varför osäkerheten om att centralbankerna skulle minska sitt stöd till marknaden har minskat. ECB sänkte räntan under veckan enligt förväntansbild och kan sänka depositräntan till under 0 % redan i sommar. I takt med att förväntansbilden nu håller på att justeras ner så kommer också makrodata framöver att te sig bättre. Veckans positiva vindar kom i form av bättre än väntad jobbdata från USA både i torsdagens jobbless claims och i fredagens nonfarm payrolls.
Basmetallerna
Både ner och upp under veckan
Basmetallerna föll kraftigt inledningsvis under veckan som konsekvens av sämre inköpschefsindex i Kina och USA. Kinas metallhandlare hade dessutom ledigt vilket fick västerländska aktörer fria händer att handla ner metallerna, som alla föll ca 5 %. När kineserna kom tillbaka under fredagen studsade metallerna åter upp, vilket tyder på att kinesiska köpintresse är starka på dessa nivåer. Starka sysselsättningssiffror från USA gav ytterligare skjuts och basmetallarna steg på bred front under fredag eftermiddag.
Nickel har haft ytterligare ett ras under veckan men är nu väldigt billigt jämfört med produktionskostnaden som ligger uppe på 16-17 000, jämfört med dagens pris på strax över 15 000 USD/ton. Just nu är det dock ont om dem som vågar köpa på sig basmetaller trots att de ser riktigt billiga ut.
Vi tror att metallerna kommer fortsätta att ha det motigt i den rådande svaga makromiljön men har stor potential inför hösten från dagens låga nivåer.
Trots fortsatt svag makromiljö och fortsatt risk på nedsidan ser vi ändå basmetaller som köpvärda på dessa nivåer. Vi tror på: LONG BASMET H
Ädelmetaller
Vi håller fast vid vår vy – guldet ska ner
En vecka med mjuka makrosiffror och en räntesänkning från ECB, tätt inpå det kraftiga guldras vi såg nyligen borde ha skickat guldpriset rejält uppåt. Detta har dock inte hänt, de högsta nivåerna denna vecka har varit exakt desamma som de högsta nivåerna förra veckan.
När nu denna vecka går mot sitt slut och vi kröner den med något starkare arbetslöshetssiffror från USA får vi ett bra test på guldets eventuella svaghet eller styrka. Ett initialt fall från 1480 dollar per uns ner till 1460 är det enda vi sett ännu, och intressant blir det först om vi antingen tar nya highs för veckan över 1500 dollar, alternativt nya lows under 1440 dollar.
Vår vy är vid detta laget väl känd, vi tror inte på annat än kortsiktig uppsida, och den känsliga sidan är alltjämt nedsidan.
Trots det största raset på 30 år tror vi att förtroendet för guld håller på urholkas och att trenden nedåt fortsätter. Vi tror på: SHRT GULD H
Energi
Förbättrad energibalans!
Elpriset föll under veckan med nästan 3 % (Q3 13) och vi förväntar oss fallande kurser de närmaste dagarna med någon euro eller två för Q313. Bränslekomplexet och kol i synnerhet är fortsatt under press då utbudet av energikol på exportmarknaden överträffar förväntningarna. Detta beror främst på en god tillgång på gas som i sin tur ger USA tillgång till billig el och mindre behov av den lokala kolen. Ser man till kostnaden för att bryta kol, dvs diesel och arbete, ger den dock stöd för kol på dessa lägre nivåer och dessa faktorer lär inte heller ge vika på lite längre sikt. Väderprognoserna pekar däremot återigen mot en våt avslutning och energibalansen ser nu ut att förbättras till -14.35 TWh från -24 TWh där vi var för två veckor sedan.
Ser vi till utsläppsrätterna steg priset under fredagen med dryga 16 % efter uttalande från Merkel om att backloadningplanen är nödvändig för att utvecklingen inte ska gå åt fel håll. Marknaden har även fått stöd under veckan då sista köparna täcker sina behov för att klara sina leveransåtaganden och undvika en straffavgift om 100 euro per ton. Vi förväntar oss att utsläppsrätterna handlas vidare på dessa låga nivåer i väntan på ett eventuellt försök från EU Kommissionen att återuppliva EU ETS (eller i alla fall hoppet om EU ETS framtid).
Oljan (brent) har följt med makrodata under veckan, ner under 100 efter PMI siffror för att senare stärkas efter positiv jobbdata och handlas nu över 104 USD/fat. Ryssland ökar sin produktion under april med 1,5 % y-o-y till 10,47 miljoner fat per dag och president Putin kräver att produktionen ska upprätthållas över 10 miljoner fat per dag. Vi behåller vår positiva vy för denna sektor.
OPEC har tidigare aktivt och framgångsrikt försvarat prismålet 100-110 USD och vi väntar oss handling snarare än besked från kartellen inom kort. Konfliken mellan Israel och Iran är nästa skäl att förvänta sig högre oljepriser under H2. Vi tror på: LONG OLJA H
Livsmedel
Ännu ingen panik för majssådden
Priserna på majs i Chicago har gått upp kraftigt under veckan (vilket även drog upp vetepriset) det främst som följd av fortsatt fördröjning för den amerikanska majssådden. Resterande del av veckan ser ut att vara kall och även innehålla ytterligare lite nederbörd. Nästa vecka ser dock, i alla fall för tillfället, ut att bjuda på både varmare och torrare väder. Den 10:e maj benämns ofta som ett viktigt datum för den amerikanska majssådden, sådd efter det brukar innebära lägre avkastningspotential med omkring 1 bushel per acre för varje dag. I kommande måndags rapport från USDA bör inte sådden ha nått så mycket mer än 20 procent avklarat – med få dagar kvar till 10:e maj. Förbättrat väder kan dock förändra situationen snabbt, år 2001 sådde t.ex. den viktiga delstaten Indiana 50 procent av majsarealen på bara en vecka. Än tycker vi därför att paniken kan vänta ett tag till – genomsnittliga avkastningen för åren 2007-2011 är 154 bushels per acre, vi bör således ännu vara väldigt långt ifrån att inte få en kraftig produktionsökning jämfört med förra årets låga 123 bushels per acre.
Höstvetet i USA upplever nu ett ganska kallt och nederbördsrikt väder, vilket inte gynnar de redan hårt ansträngda grödorna. Liknande situation råder i de amerikanska vårveteregionerna, vilket inte underlättar för pågående sådd. Helgen och nästa vecka ser dock ut att kunna ge både varmare och torrare väder, till de amerikanska lantbrukarnas glädje. I EU är vädret ganska varierande, de centrala och södra delarna har fått en hel del nederbörd medan de norra och nordöstra områdena är torra. Grödorna i EU är generellt sett efter i utvecklingen men än finns chans att komma ikapp. Kommande prisutveckling är väldigt beroende av vädret den närmsta tiden, inte minst för pågående och försenade majssådd i USA. I dagsläget upplevs dock större problem enbart för de amerikanska grödorna, gällande väderprognos för kommande vecka inger dock visst hopp om förbättring. Mycket kan hända innan skörd men i dagsläget är vi kvar i vår tro om större skördar och ökade lagernivåer med lägre priser längre fram på året som följd. Vi behåller dock neutral vy för sektorn livsmedel på kort sikt.
Då priserna har på de stora jordbruksråvarorna soja, majs och vete har fallit tillbaka till nivåer före torkan i USA, tror vi att en nedsida är begränsad på kort sikt och därför är vi neutrala till utvecklingen för denna sektor.
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
Brent crude prices have risen by USD 2.8 per barrel as of yesterday and this morning, currently trading at USD 71.8 per barrel. This is despite U.S. inventory data showing a notable build in both commercial crude and product inventories, typically a bearish signal for the market (details below).
The recent price recovery is unlikely driven by these inventory figures. Instead, it appears to be a response to OPEC+ signaling its intention to intervene if Brent crude prices fall below USD 75 per barrel (take time for the market to fully react). This was made clear last week when the group adjusted its production plans, delaying increases. Such action offers substantial downside protection, limiting further declines.
Over the past few weeks, Brent crude experienced a sharp sell-off, hitting a low of USD 67.7 per barrel on Tuesday. This decline was largely driven by demand concerns stemming from weak economic data in both China and the U.S.
While macroeconomic data for both nations remains sluggish, U.S. consumer spending has held up. For instance, the U.S. ISM non-manufacturing PMI for August showed the services sector expanding for a second consecutive month, recording 51.5 versus the expected 51.3. Although the U.S. economy is clearly decelerating – contributing to bearish market sentiment – the most recent jobs report saw the unemployment rate fall back to 4.2%. As a result, the anticipated Federal Reserve rate cut next week is expected to be 25 basis points, rather than the widely discussed 50 basis points.
Fundamental concerns persist. A ”soft landing” for the U.S. economy seems increasingly plausible, and China’s oil imports appear to be rising as current price levels attract more buying interest. This is reflected in higher VLCC freight rates from the Middle East to China.
As such, there are supporting factors that may limit further price declines, with the potential for prices to recover from here. For more details, read yesterday’s crude oil comment.
U.S. commercial crude oil inventories (excluding the Strategic Petroleum Reserve) increased by 0.8 million barrels last week, bringing the total to 419.1 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year. This build occurred despite U.S. refineries processing 16.8 million barrels per day (bpd), a decrease of 141,000 bpd from the prior week. Refineries were operating at 92.8% capacity.
In addition, U.S. crude oil imports averaged 6.9 million bpd, an increase of 1.1 million bpd compared to the previous week. However, over the last four weeks, imports averaged 6.5 million bpd, down 7.3% from the same period last year.
For refined products, motor gasoline inventories increased by 2.3 million barrels, although they remain 1% below the five-year average. Distillate (diesel) fuel inventories also rose by 2.3 million barrels but are still 8% below the five-year average.
Overall, total commercial petroleum inventories increased by 9.0 million barrels last week.
On the demand side, total products supplied over the last four weeks averaged 20.5 million bpd, representing a 2.2% decrease compared to the same period last year. Motor gasoline product supplied averaged 9.0 million bpd, up 0.9% year-over-year, while distillate fuel product supplied averaged 3.7 million bpd, down 0.2%. Jet fuel demand fell by 2.3% compared to the same period last year.
Despite the increase in U.S. inventories, overall levels remain relatively low, which could become a key factor in shifting market sentiment and driving prices higher.
Analys
Crude oil – It’s a (hybrid) market share war
Rebound after a very bearish day as US inventories declines further. Last week Brent crude broke down below USD 75/b. And it didn’t take long before the heralded production increase was shifted out two months to instead start in December. This however, was far from enough to halt the oil price sell-off where Brent crude traded down to USD 68.68/b (-4.4%) before closing the day at USD 69.19/b (-3.7%). The market was gripped with bearish demand fears and there were hardly any bullish voices to be heard. This morning Brent is rebounding 1.5% to USD 70.25/b. US inventories likely continued to decline last week by around 3 mb according to indics by API in an extension of steady declines since mid-June. Russia and other OPEC+ members complied better to quota targets in August.
A (hybrid) market share war. A fight over market share between OPEC+ and non-OPEC+ is indeed a key element of the latest turmoil in the oil market. And not the least unclarity over how exactly the group is going to execute its long heralded production increase. But the group partially showed its cards last week when it modified its plan to hike production almost immediately after Brent crude fell below USD 75/b last week.
This is very different from 2014/15. OPEC+ is clearly set to return volumes to the market. But this looks very different from 2014/15 when OPEC simply flooded the market with oil and crashed the price. This time around the group is behaving more like a central bank. In June they laid out and communicated to the market their plan to return 2.2 m b/d of voluntary cuts to the market. Gradually lifting production from Q4-2024 to Q3-2025. They communicated this long time in advance of when the actual production increase is supposed to take place. At first it shocked the market and Saudi Arabia was forced to soften the message with ifs and buts. Saying that the plan will be adaptable to market circumstances once we actually get to Q4-2024. Though without being too specific about it. And now we are very, very close to Q4. The market is hit by China weakness as well as a bit of unclarity over the ”new” strategy of OPEC+. The oil price tanks.
They will lift production by 2.2 mb/d but it will take longer time. We do believe that OPEC+ will indeed lift production by 2.2 m b/d as stated but that they will spend more time doing it and also that they will have to accept a somewhat lower price to get it done. If nothing else they need to lift production back towards more normal levels in order to be in a position to cut again when the next crisis occur. Just like central banks needs to lift interest rates in order to be positioned to cut the yet again.
Not all bearish. Here are some bullish elements. Amid all the bearish concerns which is gripping the market currently here is a list of supportive elements.
1) OPEC+ modified its production increase plan the moment Brent fell below USD 75/b. More modifications to come if needed in our view.
2) Better compliance by OPEC+ members in August with Russia now very close to production quota-target.
3) US oil inventories have fallen steadily and counter seasonally since mid-June and likely fell another 3 mb last week (crude and products) according to indic. by API. Global floating crude oil stocks have declined by close to 50 mb since a peak in mid-June.
4) VLCC freight rates from the Middle East to China are ticking higher. Probably a sign of increased appetite for oil imports.
5) US EIA yesterday reduced its US crude oil production forecast marginally lower along with a slightly lower price forecast.
Deep rooted market concerns at the moment are about fear for coming surplus with predictions that the market will flip to surplus some time in November and December. Thus no surplus as of yet. Though Chinese weakness is apparent to be seen.
An oil price of USD 75/b in 2025 will likely give OPEC+ what it wants. A somewhat lower oil price (SEB 2024 Brent average forecast is USD 75/b) will be very positive for the global economy, lower inflation, lower interest rates, higher oil demand growth down the road and also further dampening of US shale oil production growth. A WTI crude oil price of around USD 70/b will likely also stimulated the US government to buy more oil to refill its Strategic Petroleum Reserves (SPR) which were heavily depleted in 2022/23. All good things for OPEC+ and its ability to place 2.2 mb/d of oil back into the market.
Analys
Anticipated demand weakness sends chills
Brent crude stabilized around USD 73 per barrel yesterday and this morning, following U.S. inventory data that showed significant draws for yet another week, along with OPEC’s decision to delay output hikes for two months. However, the shift in OPEC+ strategy wasn’t enough to offset the sharp losses in crude prices witnessed over the past few weeks, with Brent falling by USD 8.5 per barrel (10.3%) since late August. This recent decline has largely been driven by concerns over fragile demand.
Looking ahead, despite the bullish U.S. inventory report (detailed below), the market’s focus remains on the anticipated weakness in crude and product demand, which is overshadowing positive signals. Deep concerns persist, especially regarding China, which typically accounts for roughly 40% of annual global demand growth.
Moreover, the current change in OPEC+ strategy does not guarantee stability moving forward. There is still uncertainty around how OPEC+ will proceed: whether it will continue to delay production or release more volumes to the market. Historically, OPEC+ has maintained a ”price floor” at USD 80+ per barrel, stepping in to support prices. However, this floor may now be shifting. Lastly, the Russia-Ukraine diesel shock has mostly dissipated, leading to a decline in the diesel crack and global diesel prices, which in turn is reducing stress on crude markets.
U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day last week, reflecting a slight increase from the prior week, with refineries operating at 93.3% capacity. U.S. commercial crude inventories dropped by 6.9 million barrels, bringing the total to 418.3 million barrels—about 5% below the five-year average for this time of year, signaling a clear tightness in supply.
Since June, U.S. crude inventories have consistently shown substantial draws (see page 12), underscoring strong implied demand (see page 15) and slower-than-expected production growth. U.S. crude production appears to have plateaued, and its trajectory for the rest of the year will be crucial to monitor.
Gasoline inventories rose by 0.8 million barrels but remained 2% below the five-year average, while distillate (diesel) inventories fell by 0.4 million barrels, standing a significant 10% below their historical average.
On the import side, U.S. crude oil imports averaged 5.8 million barrels per day last week, down by 768,000 barrels from the previous week, further contributing to the supply draw. With China’s weakening economy now a focal point for commodities markets, pushing industrial commodities lower, the energy sector remains vulnerable but resilient for now.
Gasoline production reached 9.7 million barrels per day, and diesel production hit 5.2 million barrels per day, both reflecting steady output. Additionally, overall petroleum inventories fell by 8.0 million barrels (see page 14).
Earlier this week, we released our updated Oil and Gas Price Outlook, which provides detailed projections and insights into market trends through 2027. In the report, we forecast lower oil prices in 2025 as the market shifts to surplus, driven by tepid demand growth – particularly from China – and rising production both within and outside of OPEC+. We expect OPEC+ to tolerate some price declines in exchange for higher volumes, which could lead to increased price volatility. Yet, a market deficit is likely to return in 2026, setting the stage for a price rebound. In the natural gas market, tight LNG supply conditions are expected to sustain upward price pressure through 2024 and 2025, despite high EU inventories, with relief coming in late 2026 as new production capacity becomes available.
-
Nyheter6 dagar sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD