Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 3 maj 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror allmänt

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv

Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland annat inköpschefsindex för april månad från USA och Kina. Till skillnad från tidigare veckor under mars och april så ser vi nu tydliga tecken på att råvarorna rekylerar kraftigt dagen efter att de blivit nersålda till tonerna av sämre makrodata. Realekonomin har trots allt inte försämrats så dramatiskt även om indikatorer har fallit ut sämre än förväntansbilden.

Ett skäl att vara mer positiv är att både FED och ECB denna vecka sagt eller indikerat att riskerna i ekonomin fortfarande är på nedsidan varför osäkerheten om att centralbankerna skulle minska sitt stöd till marknaden har minskat. ECB sänkte räntan under veckan enligt förväntansbild och kan sänka depositräntan till under 0 % redan i sommar. I takt med att förväntansbilden nu håller på att justeras ner så kommer också makrodata framöver att te sig bättre. Veckans positiva vindar kom i form av bättre än väntad jobbdata från USA både i torsdagens jobbless claims och i fredagens nonfarm payrolls.

Handelsbankens råvaruindex - 3 maj 2013

Basmetallerna

Både ner och upp under veckan

Basmetallerna föll kraftigt inledningsvis under veckan som konsekvens av sämre inköpschefsindex i Kina och USA. Kinas metallhandlare hade dessutom ledigt vilket fick västerländska aktörer fria händer att handla ner metallerna, som alla föll ca 5 %. När kineserna kom tillbaka under fredagen studsade metallerna åter upp, vilket tyder på att kinesiska köpintresse är starka på dessa nivåer. Starka sysselsättningssiffror från USA gav ytterligare skjuts och basmetallarna steg på bred front under fredag eftermiddag.

Nickel har haft ytterligare ett ras under veckan men är nu väldigt billigt jämfört med produktionskostnaden som ligger uppe på 16-17 000, jämfört med dagens pris på strax över 15 000 USD/ton. Just nu är det dock ont om dem som vågar köpa på sig basmetaller trots att de ser riktigt billiga ut.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vi tror att metallerna kommer fortsätta att ha det motigt i den rådande svaga makromiljön men har stor potential inför hösten från dagens låga nivåer.

Handelsbanken - Pris på koppar och nickel 3 maj 2013

Trots fortsatt svag makromiljö och fortsatt risk på nedsidan ser vi ändå basmetaller som köpvärda på dessa nivåer. Vi tror på: LONG BASMET H

Ädelmetaller

Vi håller fast vid vår vy – guldet ska ner

En vecka med mjuka makrosiffror och en räntesänkning från ECB, tätt inpå det kraftiga guldras vi såg nyligen borde ha skickat guldpriset rejält uppåt. Detta har dock inte hänt, de högsta nivåerna denna vecka har varit exakt desamma som de högsta nivåerna förra veckan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

När nu denna vecka går mot sitt slut och vi kröner den med något starkare arbetslöshetssiffror från USA får vi ett bra test på guldets eventuella svaghet eller styrka. Ett initialt fall från 1480 dollar per uns ner till 1460 är det enda vi sett ännu, och intressant blir det först om vi antingen tar nya highs för veckan över 1500 dollar, alternativt nya lows under 1440 dollar.

Vår vy är vid detta laget väl känd, vi tror inte på annat än kortsiktig uppsida, och den känsliga sidan är alltjämt nedsidan.

Handelsbanken - Pris på guld och silver på Comex

Trots det största raset på 30 år tror vi att förtroendet för guld håller på urholkas och att trenden nedåt fortsätter. Vi tror på: SHRT GULD H

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Energi

Förbättrad energibalans!

Elpriset föll under veckan med nästan 3 % (Q3 13) och vi förväntar oss fallande kurser de närmaste dagarna med någon euro eller två för Q313. Bränslekomplexet och kol i synnerhet är fortsatt under press då utbudet av energikol på exportmarknaden överträffar förväntningarna. Detta beror främst på en god tillgång på gas som i sin tur ger USA tillgång till billig el och mindre behov av den lokala kolen. Ser man till kostnaden för att bryta kol, dvs diesel och arbete, ger den dock stöd för kol på dessa lägre nivåer och dessa faktorer lär inte heller ge vika på lite längre sikt. Väderprognoserna pekar däremot återigen mot en våt avslutning och energibalansen ser nu ut att förbättras till -14.35 TWh från -24 TWh där vi var för två veckor sedan.

Ser vi till utsläppsrätterna steg priset under fredagen med dryga 16 % efter uttalande från Merkel om att backloadningplanen är nödvändig för att utvecklingen inte ska gå åt fel håll. Marknaden har även fått stöd under veckan då sista köparna täcker sina behov för att klara sina leveransåtaganden och undvika en straffavgift om 100 euro per ton. Vi förväntar oss att utsläppsrätterna handlas vidare på dessa låga nivåer i väntan på ett eventuellt försök från EU Kommissionen att återuppliva EU ETS (eller i alla fall hoppet om EU ETS framtid).

Oljan (brent) har följt med makrodata under veckan, ner under 100 efter PMI siffror för att senare stärkas efter positiv jobbdata och handlas nu över 104 USD/fat. Ryssland ökar sin produktion under april med 1,5 % y-o-y till 10,47 miljoner fat per dag och president Putin kräver att produktionen ska upprätthållas över 10 miljoner fat per dag. Vi behåller vår positiva vy för denna sektor.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Handelsbanken - Pris på brent-olja 3 maj 2013

OPEC har tidigare aktivt och framgångsrikt försvarat prismålet 100-110 USD och vi väntar oss handling snarare än besked från kartellen inom kort. Konfliken mellan Israel och Iran är nästa skäl att förvänta sig högre oljepriser under H2. Vi tror på: LONG OLJA H

Livsmedel

Ännu ingen panik för majssådden

Priserna på majs i Chicago har gått upp kraftigt under veckan (vilket även drog upp vetepriset) det främst som följd av fortsatt fördröjning för den amerikanska majssådden. Resterande del av veckan ser ut att vara kall och även innehålla ytterligare lite nederbörd. Nästa vecka ser dock, i alla fall för tillfället, ut att bjuda på både varmare och torrare väder. Den 10:e maj benämns ofta som ett viktigt datum för den amerikanska majssådden, sådd efter det brukar innebära lägre avkastningspotential med omkring 1 bushel per acre för varje dag. I kommande måndags rapport från USDA bör inte sådden ha nått så mycket mer än 20 procent avklarat – med få dagar kvar till 10:e maj. Förbättrat väder kan dock förändra situationen snabbt, år 2001 sådde t.ex. den viktiga delstaten Indiana 50 procent av majsarealen på bara en vecka. Än tycker vi därför att paniken kan vänta ett tag till – genomsnittliga avkastningen för åren 2007-2011 är 154 bushels per acre, vi bör således ännu vara väldigt långt ifrån att inte få en kraftig produktionsökning jämfört med förra årets låga 123 bushels per acre.

Höstvetet i USA upplever nu ett ganska kallt och nederbördsrikt väder, vilket inte gynnar de redan hårt ansträngda grödorna. Liknande situation råder i de amerikanska vårveteregionerna, vilket inte underlättar för pågående sådd. Helgen och nästa vecka ser dock ut att kunna ge både varmare och torrare väder, till de amerikanska lantbrukarnas glädje. I EU är vädret ganska varierande, de centrala och södra delarna har fått en hel del nederbörd medan de norra och nordöstra områdena är torra. Grödorna i EU är generellt sett efter i utvecklingen men än finns chans att komma ikapp. Kommande prisutveckling är väldigt beroende av vädret den närmsta tiden, inte minst för pågående och försenade majssådd i USA. I dagsläget upplevs dock större problem enbart för de amerikanska grödorna, gällande väderprognos för kommande vecka inger dock visst hopp om förbättring. Mycket kan hända innan skörd men i dagsläget är vi kvar i vår tro om större skördar och ökade lagernivåer med lägre priser längre fram på året som följd. Vi behåller dock neutral vy för sektorn livsmedel på kort sikt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Handelsbanken - Prisutveckling på vete-termin

Då priserna har på de stora jordbruksråvarorna soja, majs och vete har fallit tillbaka till nivåer före torkan i USA, tror vi att en nedsida är begränsad på kort sikt och därför är vi neutrala till utvecklingen för denna sektor.

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbanken råvaruindex 3 maj 2013

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

 1. Juha Huusko

  4 maj, 2013 vid 12:27

  Kan ni berätta varför är el priset högre i Norge än i Sverige eller Finland eller Danmark?

  • Redaktionen

   14 maj, 2013 vid 17:40

   Vi förmedlade frågan vidare till Handelsbanken och fick följande svar:

   Det verkar som norska vattenproducenter bestämt sig för att bevara prisnivån (efter att vårfloden efter v 16 kulminerat och tillrinningen nu är på nivåer under normalt igen). Norrmännen har en stor reglerkraft just nu och en stor kontroll över priset.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Crude oil comment: Lack of clear direction

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent crude prices have declined by USD 2.3 per barrel (2.8%) since Monday’s opening, driven by fundamental market factors. The current price is near its weekly low at USD 81.8 per barrel, down from Monday’s high of USD 84.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The price has fallen by nearly USD 1 per barrel since yesterday afternoon. This week’s downward trend can be attributed to three main factors:

1. Upcoming OPEC+ Meeting:

OPEC+ is scheduled to meet on June 1st for the Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC). Initially planned as a physical meeting in Vienna, it will now be fully digital, suggesting no major discussions or changes. We anticipate that the meeting will result in the extension of current production cuts into Q3 2024. OPEC+ aims to signal a tight yet well-supplied market, maintaining the status quo and minimizing significant market reactions.

2. U.S. Inventory Report:

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Wednesday’s U.S. inventory report had a bearish impact on the market, showing a build in commercial crude inventories (excl. SPR) by 1.8 million barrels, contrary to the expected 1.9-million-barrel draw. This was slightly more bullish than the American Petroleum Institute (API) forecast of a 2.5-million-barrel increase released on Tuesday.

Commercial crude inventories now stand at 458.8 million barrels, about 3% below the five-year average for this time of year. This build is counter-seasonal, as we usually see a draw at this time of the year. Gasoline inventories decreased by 0.9 million barrels, less than the anticipated draw of 1.2 million barrels. Distillate (diesel) inventories increased by 0.4 million barrels, against a consensus expectation of a 0.3-million-barrel draw, further defying typical seasonal trends and adding a bearish tone to the market, even though they remain about 7% below the five-year average. Overall, total inventories (crude + gasoline + distillate) rose by 1.3 million barrels.

Additionally, U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day last week, an increase of 227 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 91.7% of their operable capacity, the highest since mid-January, as they ramp up following maintenance. Gasoline production averaged 10 million barrels per day, while distillate fuel production averaged 5.1 million barrels per day. A marginal improvement in refinery margins indicates healthier demand prospects leading into the driving season.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

3. FOMC Minutes and Economic Concerns:

The continued decline in oil prices can also be attributed to bearish pressure from hawkish Federal Open Market Committee (FOMC) minutes, which raised concerns about persistent inflation. This could result in prolonged higher U.S. interest rates, potentially limiting future oil demand growth.

In summary, the combined effect of the upcoming OPEC+ meeting, the U.S. inventory report, and economic concerns highlighted in the FOMC minutes has contributed to the weakening of Brent crude prices this week.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Analys

German solar power prices are collapsing as market hits solar saturation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

German solar power producers got a price haircut of 87% over the past 10 days. German solar power producers have over the past 10 days received a volume weighted power price of only EUR 9.1/MWh. The average power price during non-solar-power-hours was in comparison EUR 70.6/MWh. Solar power producers thus got an 87% cut in the power price they get when they produce vs. the power price during non-solar-power-hours. This is what happens to power prices when the volume of unregulated power becomes equally big or bigger than demand: Prices collapse when unregulated power produces the most.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Massive growth in solar power installations in Germany in 2023 is leading to destruction of solar hour prices and solar profitability. Germany installed a record 14,280 MW of solar power capacity According to ’PV Magazine International’. That is close to twice as much as in 2022. Total installed solar capacity reached 81.7 GW at the end of 2023 according to ’Renewables Now’. Average German demand load was in comparison 52.2 GW. So total solar capacity reached almost 30 GW above average demand. Solar power produces the most during summer when demand is lower. The overshoot is thus much larger than the 30 GW mentioned when it matters.

The collapse in solar-hour-power-prices implies a collapse in solar power producer earnings unless the earnings of the installations are secured with subsidies or by PPAs. It also means that there is a sharp reduction in the earnings potential for new solar power projects. The exponential growth in new installations of solar capacity we have seen to date is likely to come to an abrupt halt. There is however most likely still a large range of solar power projects under construction in Germany which will be finalized before growth in new capacity comes to a halt. The problem of solar power production curbs (you are not allowed to produce at all) and solar power price destruction is likely to escalate yet higher before new growth in supply comes to a halt. 

Focus will now shift from solar production capacity growth to grid improvements, batteries and adaptive demand. All consumers are of course happy for cheap power as long as they are able to consume it when it is cheap. At the moment they can’t. But the incentive to be inventive is now super high. The focus will now likely shift from solar power production growth to grids, batteries, adaptive demand and all possible ways to utilize ”free power”. This will over time exhaust the availability of ”free power” and drive solar-hour-power-prices back up. This again will then eventually open for renewed growth in solar power capacity growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

It is probably much worse down in the grid. What is worth noting is that these numbers are for all of Germany average. Solar power congestion is much worse in the local grids all around Germany along with local grid capacity constraints ect.

The problem of solar power is high concentration of production: 80% of German solar production was produced during 22.3% of the hours in the year in 2023. What is also worth mentioning is that solar power production is extremely concentrated in relatively few hours per year. It produces in the middle of the day and during summer. In 2023 German solar power produced 80% of its production in only 22.3% of the hours of the year. This basically implies that once solar power production reaches 22.3% of total power supply (without batteries), then solar-hour-power-prices will likely collapse. Solar power production reached 55 TWh in 2023. That’s a lot but it is still only 12% of total demand of 458 TWh in 2023. What it means is that the acute problem of solar-hour-power-price-destruction sets in much before the ”theoretical 22.3%” mentioned above.

On the 21 Feb 2024 we wrote the following note on this issue: ”The self-destructive force of unregulated solar power” where we highlighted these issues and warned that this will likely be a process of ”First gradually. Then suddenly”.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

German solar power capacity makes a big leap upwards in 2023 as the energy crisis hurt everybody. Demand went down. Now there is a large overcapacity in installed solar effect vs. demand load.

German solar power capacity makes a big leap upwards in 2023 as the energy crisis hurt everybody. Demand went down. Now there is a large overcapacity in installed solar effect vs. demand load.
Source: SEB calculations and graph, PV Magazine, Wikipedia, Blberg data on German power demand

German solar power producers got an 87% price haircut on average during last 10 days vs. those who produced during non-solar-power hours.

German solar power producers got an 87% price haircut on average during last 10 days vs. those who produced during non-solar-power hours.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.
Source:  SEB calculations and graph, data by Blbrg

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Solar power production and German power prices over the past 10 days.

Solar power production and German power prices over the past 10 days.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Solar power production and German power prices on 27 April 2024.

Solar power production and German power prices on 27 April 2024.
Source:  SEB calculations and graph, data by Blbrg
Fortsätt läsa

Analys

Firm at $85

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.2 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, market reactions have been subdued, with price fluctuations primarily driven by fundamental factors. Currently, the oil price stands at its weekly high of USD 84.4 per barrel, with Wednesday’s low recorded at USD 81.7 per barrel, indicating relatively normal price movements throughout the week.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The upward trajectory since Wednesday afternoon can be attributed to two main factors:

Firstly, Wednesday’s US inventory report, though mixed, conveyed a bullish sentiment to the market due to an overall decline in commercial inventories. The report from the US Department of Energy (DOE) revealed a draw in US crude inventories of 1.4 million barrels last week, surpassing consensus estimates of a 2.0-million-barrel draw –  the American Petroleum Institute’s (API) forecast of a 0.5-million-barrel build on Tuesday.

Additionally, a marginal improvement in refinery margins hints at healthier demand prospects leading up to the driving season. While commercial crude oil inventories (excluding Strategic Petroleum Reserve) decreased, standing approximately 3% below the five-year average for this period, total gasoline inventories saw a notable increase of 0.9 million barrels compared to the consensus forecast of a decrease of 1.1 million barrels. Distillate fuel inventories experienced a more moderate increase in line with expectations, rising by 0.6 million barrels but remaining approximately 7% below the five-year average. Overall, total inventories (crude + gasoline + distillate) showed a marginal increase of 0.1 million barrels, coupled with a 1% improvement in refinery utilization to 88.5% last week (see pages 11 and 18 attached).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The substantial draw in commercial crude inventories, particularly compared to the typical seasonal build, has emerged as a key price driver (see page 12 attached).

Secondly, the third consecutive day of oil price gains can be attributed to renewed optimism regarding US rate cuts, supported by positive US jobs data suggesting potential Federal Reserve rate cuts this year. This optimism has boosted risk assets and weakened the dollar, rendering commodities more appealing to buyers.

In a broader context, crude oil prices have been moderating since early last month amidst easing tensions in the Middle East. Attention is also focused on OPEC+, with Russia, a key member, exceeding production targets ahead of the cartel’s upcoming meeting. Expectations are widespread for an extension of output cuts during the next meeting.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Conversely, providing support to global crude prices is the Biden administration’s intention to increase the price ceiling for refilling US strategic petroleum reserves to as much as USD 79.99 per barrel.

With geopolitical tensions relatively subdued, but lingering, the market remains vigilant in analyzing data and fundamentals. Our outlook for oil prices at USD 85 per barrel for 2024 remains firm and attainable for the foreseeable future.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära