Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 22 augusti 2014

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Råvaror allmänt: Datatung vecka ligger bakom oss

Handelsbanken analysbrev råvarorVeckan bjöd på både protokollet från Fed:s senaste möte, preliminära inköpschefsindex och fastighetspriser från Kina. Överlag var dataskörden negativ för konjunkturhandlade råvarupriser.

Augusti månads fall i Eurozonens PMI var den fjärde på sex månader och ökar risken att regionens sköra återhämning redan är över. Det kinesiska PMI föll till 50,3 från 51,7 i juli och är sannolikt en effekt av att ledarnas ministimulanser under våren har slutat verka och att nedgången i fastighetspriserna nu börjar få spridningseffekter i ekonomin. Måndagens fastighetspriser från Kina visade just att prisnedgången fortsätter och har dessutom accelererat under våren och sommaren. Initialt påverkades enbart företag som producerade direkt mot fastighetssektorn men nu börjar effekterna alltså sprida sig. Nya stimulanser kan vara på gång efter att både investeringar och krediter minskat i juli. Basmetallerna är särskilt känsliga för en sådan datamix. Lite hjälp fick dock basmetallerna från bra husdata i USA och ett, i princip oförändrat, bra inköpschefsindex från dragloket väster om Atlanten under torsdagen.

Protokollet från Feds senaste möte var överlag mer hökigt (ökad risk för ränta upp) men visade också på stor splittring i direktionen. En tydligare guide för räntehöjningar kommer att publiceras senare i år. Guld och silver föll på det hökiga protokollet. Vi har tidigare påtalat risken för Fed:s kommande vändning i guldpriset.

PMI och rekommenderade certifikat

Basmetaller: USA stärker metallerna

Samtliga basmetaller, med undantag av tenn, har stigit under veckan med stöd av positiv data från USA samt en något tightare utbudsbalans. Aluminium har gått starkt under sommaren, upp 13% sedan juni, och har under veckan passerat 2080 USD/ton, vilket är 18-månaders högsta. Efterfrågan på metallen är stark då ökade miljökrav leder till efterfrågan på lättare metaller.

Vi är nu uppe på nivåer där kapacitet som tidigare tagit ur bruk på grund av dålig lönsamhet normalt tas i bruk igen men vi räknar med att detta dröjer något varför aluminium kan komma att stiga något till, kanske uppemot 2100 dollar, innan den faller tillbaka till det intervall om 1800-2000 USD/ton som är mer rimlig för det längre perspektivet.

Kopparpriset har visserligen stigit under veckan, till följd av positiv husdata från USA, men i övrigt är det inte mycket som talar för vidare prisuppgångar. Gruvproduktion väntas öka under andra halvåret och ser inte ut att mötas upp av ökad efterfrågan. I Kina faller antalet nybyggnationer vilket kommer slå hårt på kopparpriset. Koppar används i slutskedet av byggandet (tex i kylskåp etc) så resultatet dröjer något. Positiva vindar från USA kan dock komma att ge stöd då koppar är konjunkturkänslig.

Vi ser positivt på basmetaller i sin helhet, där aluminium, zink och nickel sticker ut som lite favoriter.

Aluminium och koppar

Ädelmetaller: Håll ett öga på Fed

Den gångna veckan har präglats av små rörelser på ädelmetallmarknaderna. Vi har fått se marginella prisfall på guld, platina och palladium medan silvret står kvar på samma nivå som förra fredagen. Små ränterörelser, något stigande aktiemarknader och en stärkt dollar har dominerat övriga finansmarknader och tillsammans har detta satt en lätt press på ädelmetallerna, och prisfallen ligger i paritet med dollarförstärkningen.

Vi är fortsatt positiva till sektorn men påminner om att Federal Reserve kommer att kunna påverka detta om den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter stärkas i den takt vi sett på sistone, och Fed därför börjar signalera en tidigare åtstramning. De geopolitiska spänningarna ligger alltjämt som ett orosmoln över alla marknader, men vi är tillbaks i en miljö som liknar den vi såg under våren, där avsaknad av ”ännu värre” nyheter – än vad som redan kablas ut dagligen – leder till att investerare söker sig till riskfyllda tillgångar. I denna miljö – där världens centralbanker ”tvingar” investerare in i mer riskfyllda tillgångar för att få någon avkastning alls – ser vi en lång position i guld som en bra försäkring mot stigande finansiell oro. Även om vi inte vågar gissa vad som skulle kunna orsaka oro i nuläget.

Ädelmetallpriser

Energi: Oljan på fortsatt låga nivåer

Oljepriset har stabiliserat sig under veckan efter det kraftiga fallet under augusti, handlas i skrivande stund på 102,5 USD/fat. Situationen kring Irak har på inget vis förbättrats, snarare tvärtom, men marknaden verkar tolka krisen där utan större risk för oljeleveranser.

Generellt tror vi att det fallande oljepriset bäst förklaras av att marknaden tröttnat på riskpremietemat. Med den stigande produktionen i USA, som detta år slagit alla rekord, så förbättras hela tiden fundamenta. Någon gång ska det slå igenom i priset och det har nu börjat ske. Vi tror dock att oljan vänder upp på grund av oroligheterna i världen före den åter pressas av växande produktion på ett års sikt. Ett så här kraftigt ras brukar följas av en rekyl, så vi tycker oljan är köpvärd på denna nivå.

För elen inleddes veckan med ett fallande pris efter att väderprognoserna visat på extremt mycket nederbörd den kommande 10-dagars perioden samtidigt som bränslepriserna också kom under press då riskpremien kring Irak fortsatt pyser ut. Kol och gaspriserna återhämtade sig dock något mot slutet av veckan så inga större förändringar vad gäller brytpris, värt att notera att utsläppsrätterna fortsätter att trenda uppåt i kanalen. Fokus är ändå på vädret och vi ser stöd för en mer högtrycksbetonad utveckling från början av nästa vecka till nästa helg vilket skulle innebära nederbördsvolymer under det normala. En del osäkerhet i prognoserna men det skulle i så fall innebära att vi rör oss mot ett underskott om ca 6 TWh och att dessa prognoser, om de håller i sig över helgen, fortsatt talar för köp el även efter helgen.

Oljepris (brent) och elpris (Nasdaq)

Livsmedel: Fortsatt köpläge för kakao

Ökad konsumtion av chokladprodukter och stigande priser på kakaosmör har fått kakaopriset att stiga 18 procent sedan årsskiftet. Förra året drev torka vid Afrikas västkust och höga priser på kakaosmör upp kakaopriset till rekordnivåer. Vid stigande priser är producenterna de stora vinnarna, men det finns även företag som tillverkar ersättningsvaror till framställning av choklad som ökar sin försäljning på dyrare kakaopriser. Förlorarna blir då dessvärre konsumenten som får betala ett högre pris för sin chokladkaka.

Det produceras omkring 3 miljoner ton kakao per år, där Elfenbenskusten, Ghana, Indonesien är de främsta kakaoproducerande länderna. Väderstörningar eller politiska oroligheter i dessa länder har stor effekt på utbudet. Risken för stora produktionsbortfall är stor då dessa regioner står för 70 % av den globala kakao-produktionen.

Årets första skörd (main crop) och även prognoserna för årets andra skörd (mid crop) ser lovande ut. Starka produktionssiffror rapporteras framförallt från Västafrika och Sydamerika. Ser man till den globala världsproduktionen väntas den stiga med 5,9 procent för 2013/2014 jämfört med föregående år. Även chokladkonsumtionen stiger globalt och allt fler chokladfabriker väljer att expandera i Asien där efterfrågan på choklad-produkter ökar i takt med den ökande medelklassen. Konsumtionen ser även ut att öka i Västafrika, som idag står för 45 procent av världens kakaoproduktion. Tidigare har kakao varit en delikat lyxråvara i länder med goda ekonomier men i takt med ökad levnadsstandard i tillväxtländerna ökar även kakaokonsumtionen i dessa länder. En stark uppåtgående trend som verkar hålla i sig.

Utbud och efterfrågan mäts och uttrycks ibland genom förhållandet mellan utgående lager och årlig konsumtion. Denna kvot väntas minska från 40.2 till 37.3 procent, vilket kan tolkas som att konsumtionen överstiger produktionen. Vad som ytterligare talar för högre kakaopriser är de rekordhöga priserna på kakaosmör som fortsätter att stiga i takt med att efterfrågan på chokladprodukter stiger. Vi känner viss oro för att underskottet inte ska orka vända till ett överskott. Som vi skrev ovan är kakaoodlingar oerhört väderberoende, varför vi ser risk för att den stigande konsumtionen fortsätter att sluka årets kakaoskörd. Vi tycker därför kakao fortsatt är köpvärd trots redan höga nivåer.

Kakaopris

Handelsbankens råvaruindex (USD)

Råvaruindex

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära