Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 17 januari 2014

Publicerat

den

SHB Handelsbanken - Tradingcase råvaror - Analys

Handelsbankens rekommendationerRåvaror allmänt:
Fokus på inflation i väntan på Kinas BNP siffra

All fokus på deflationstendenser i Europa och USA under veckan. USA data oroar inte även om förra fredagens arbetsmarknadsrapport var oväntat svag. Ärkekylan i Nordamerika har nog gett sitt bidrag till den siffran.

Istället fokuserar marknaden på den låga inflationen. Om den förblir låg trots att makrodata förbättras kommer sannolikt FED låta räntan ligga kvar på nuvarande låga nivåer vilket kan ge konjunkturen ytterligare skjuts. Även i Europa är inflationen låg. Inte minst fallande priser på livsmedelsråvaror har bidragit till det låga inflationstrycket som eventuellt kommer tvinga ECB till ytterligare aktioner. Nästa vecka, på måndag, kommer Kinas helårs BNP siffra, ingen stor sak enligt oss då det är tillrättalagd data. Kina kommer snart somna in i nyårsfirande under sista veckan i januari och som vanligt blir tiden därefter viktig för att ta ut riktningen för vårens utveckling på råvarumarknaden. Förra året kom aldrig Kina igång efter nyårsledigheten och vi minns ju alla hur råvarupriserna föll under fjolårets första halvår.

Handelsbankens råvaruindex

Basmetaller: Är verkligen metallmarknaden så väl försörjd?

En viktig kopparfråga inför 2014 är om gruvorna ska fortsätta klara sig med mindre driftstörningar än normalt? Så var fallet under 2013 och det var en av förklaringarna till att produktionen ökade med 9 % mot historiska snittet på 2,5 %. Speciellt under andra halvåret ökade gruvproduktionen och fick priset på fall. I början av detta år ser det mer positivt ut med en stark import av koppar till Kina.

Annars är nickel metallen med stort M just nu. Vi har hetsat upp oss över nickel sedan i december, baserat på låga prisnivåer, det nu lanserade exportstoppet av oförädlad nickelmalm från Indonesien och det faktum att 40 % av gruvorna går med förlust på dagens prisnivå (vår så kallade cocktail där exportstoppet är den starka ingrediensen). Situationen är inte hållbar och priset har nu stigit 5 dagar i rad. Världens metallanalytiker har snabbt delat upp sig i två läger; de som tror att historien snabbt passerar och de som tror att det blir långvarig påverkan på nickelmarknaden. Vi sällar oss som bekant till de senare. Ett tungt vägande skäl är sommarens val i Indonesien som riskerar att skapa en ordentlig soppa av en redan rörig situation kring exportförbudet och dess effekter som nu gör ca 1 miljon människor arbetslösa i Indonesien. Vi lär återkomma i ämnet.

Zink är en annan rallande basmetall. Fjolåret visar nu på ett oväntat underskott i marknaden där LME:s lager föll med 300 000 ton. Begränsningar i Kinas produktion, lägre produktion utanför Kina och en starkare efterfrågan under andra halvåret har bättrat på marknadsbalansen. Efter att en av de riktigt stora indexdrakarna nu slutat sälja zink efter ombalanseringen kring årsskiftet så har nu zink klättrat uppåt.

Vi tror sammantaget att basmetallerna kommer stiga några veckor till innan de åter vänder ned. Vi tror på: LONG BASMETALLER H

Ädelmetaller: Produktionsstörningar pressar upp platina

Vi lägger en ganska händelselös vecka för guldet till handlingarna, en marginell prisnedgång och tight range utan nya signaler eller nyheter. Vår negativa vy ligger kvar intakt, även om vi – som vi beskrev förra veckan – kan se möjligheter för den riskvillige och opportunistiske köparen. En av våra favorittrades från förra året kan vara smart i detta läge – lång platina mot guld. Denna beskrev vi helt kort i Börsrummet 17 juni, och denna spread har sedan början av 2013 stigit med nära 26 % (varav 12 % sedan den 17 juni…). Det betyder att platina blivit 26 % mer värt RELATIVT guldet, fast att även platina föll under 2013. Fördelen med en ”marknadsneutral” position i två olika ädelmetaller mot varandra är att man inte behöver riskera att sitta fel i en rekyl uppåt i guldpriset, även om man – som vi – är negativ till guldet.

Vårt resonemang kring guldet är numera bekant – man köper det bara för att sälja dyrare – medan platina är en ädelmetall som faktiskt behövs till något (främst katalysatorer till bilindustrin). Platina har dessutom brottats med produktionsstörningar i Sydafrika under året som gått.

Sättet att skapa sig en ”spreadposition” i dessa är att köpa – för lika mycket pengar – LONG PLAT H och SHRT GULD H. Genom att göra detta tar man en vy enbart på dessa ädelmetallers värdering relativt varandra, och man blir mindre exponerad mot en underliggande marknadsrörelse i ädelmetallsektorn.

Spread mellan platina och guld (spotpris)

Vi tror på mindre exponering mot en underliggande marknadsrörelse i ädelmetallsektorn. Vi tror på: Spreaden mellan LONG PLAT H och SHRT GULD H

Energi: Väderomslag stärker elpriset

Som vi skrev förra veckan har väderskiftet till kallare och torrare väder har drivit upp både spotpriset och terminspriser. Q2-14 (underliggande till SHB Power) har stigit med nästan 7 % under veckan. Det hydrologiska läget för norden har försämrats marginellt och ligger nu runt –2.8 TWh. Vi bedömer att energiunderskottet kommer att fortsätta öka på grund av betydligt högre lastnivå och en prognostiserad nederbörd under normalt.

Väderprognoser för Sverige och Norge för 10 dygn framåt visar på temperaturer på 2-3 grader under de normala. Nederbördsprognoserna visar på drygt 2.5 TWh under normalen för de kommande 10 dygnen. Det finns en god körvilja hos vattenkraftverken och vi har ett läge som inte stimulerar till allt för mycket sparande sett till spotpriset, vilket gör att vi tycker att närmaste kvartalskontrakten känns rätt värderade. Dock vill vi reservera oss för att om det kalla och torra vädret håller i sig under en längre period kan både spotpriset och terminskurvan justeras upp.

Oljepriset (brent) har pendlat runt 105-106 USD/fat under veckan och handlas i skrivande stund på USD 105,9.

Priset på Brent steg 1,5 % efter lagernivåer i USA föll mer än väntat, 7,66 miljoner fat mot väntade 0,67 miljoner. Vi har nu har de lägsta lagernivåerna på totalt 350,2 miljoner fat på 22 månader. USA:s stigande produktion fortsätter, driven av utvinning av skifferolja, och ligger nu på 8,16 miljoner fat per dag- detta att jämföra med Saudi Arabien (OPEC största producent) 9,68 mfpd. Ett avtal gällande Irans kärnprogram träder i kraft den 20 januari efter överenskommelse i förra veckan som bland annat innebär att Iran stoppar utvecklingen av kärnenergiprogram och anläggningar öppnas för inspektioner.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Diagram över elpris (Nordpool) och olja (brent)

Vi tror att det kommer ges möjligheter till god avkastning i denna range-baserade handel där oljan är köpvärd var gång den kommer ned på dessa lite lägre nivåer. Vi tror på: LONG OLJA H

Livsmedel: Gynnsamt väder i Sydamerika

Priserna på majs i Chicago har gått ned under den gångna veckan, delvis påverkat av fallande priser på vete. En del regn har fallit i Argentina under veckan men klart mer behövs, främst i söder. Nästa vecka ser något bättre ut med mer regnperioder än torrperioder. Omkring 80 procent av sådden i Argentina uppges nu vara avklarad. Situationen har nu förbättrats något i Argentina och annars inga större problem att rapportera om varför det känns svårt att se varför majspriserna skulle vända uppåt.

Priserna i Chicago på sojabönor har stigit under veckan med stöd från fortsatt stark efterfrågan från Kina. Vädret i Sydamerika är generellt sett väldigt fördelaktigt och hoppet om en kommande rekordskörd stärks samtidigt som risken för bakslag blir allt mindre efter hand som skörden kommer närmare. 96 procent av den argentinska sådden uppges nu vara avklarad. Vad som ytterligare spär på tron om lägre priser på soja framöver är en förväntad stor areal i USA till våren – relationen mellan majspriser och sojapriser talar helt klart för en ökad areal soja på bekostnad av majs.

Sojabönor (Cbot)

Stor skörd på ingång i Brasilien för sojabönor. Vi tror på: BEAR SOJA H

Handelsbankens råvaruindex

SHB Index

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Brent testing the 200dma at USD 78.6/b with API indicating rising US oil inventories

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent touching down to the 200dma. Brent crude traded down for a fifth day yesterday with a decline of 0.4% to USD 70/b.  This morning it has traded as low as USD 78.6/b and touched down and tested the 200dma at USD 78.6/b before jumping back up and is currently trading up 0.2% on the day at USD 79.1/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The Dubai 1-3mth time-spread is holding up close to recent highs. The 1-3mth time spreads for WTI and Brent crude have eased significantly. The Dubai 1-3mth spread is however holding up close to latest high. Indian refiner Bharat is reported to struggle to get Russian crude for March delivery (Blbrg). The Biden-sanctions are clearly having physical market effects. So, the Dubai 1-3mth time-spread holding on to recent high makes a lot of sense. I.e. it was not just a spike on fears.

US oil inventories may have risen 6 mb last week (API). Actual data later today. The US DOE will release US oil data for last week later today. The US API last night indicated that US crude and product stocks may have risen close to 6 mb last week. This may be weighing on the oil price today.

Brent and WTI 1-3mths time-spreads have fallen back while Dubai is holding up

Brent and WTI 1-3mths time-spreads have fallen back while Dubai is holding up
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

Brent crude is no longer overbought. Down touching the 200dma before bouncing back up a lilttle.

Brent crude is no longer overbought. Down touching the 200dma before bouncing back up a lilttle.
Source: Bloomberg graph
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Deferred contracts still at very favorable levels as latest rally concentrated at front-end

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Bouncing up again after hitting the 200dma. Bitter cold winter storm in Texas adding to it. Brent crude continued its pullback yesterday with a decline of 1.1% to USD 79.29/b trading as low as USD 78.45/b during the day dipping below the 200dma line while closing above. This morning it has been testing the downside but is now a little higher at USD 79.6/b. A bitter cold winter storm is hitting Texas to Floriday. It is going to disrupt US nat gas exports and possibly also US oil production and exports. This may be part of the drive higher for oil today. But maybe also just a bounce up after it tested the 200dma yesterday.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Some of the oomph from the Biden-sanctions on Russia has started to defuse with arguments running that these sanctions will only delay exports of Russian crude and products rather than disrupt them. The effects of sanctions historically tend to dissipate over time as the affected party finds ways around them.

Donald criticizing Putin. Biden-sanctions may not be removed so easily. In a surprising comment, Donald Trump has criticized Putin saying that he is ”destroying Russia” and that ”this is no way to run a country”. Thus, Donald Trump coming Putin to the rescue, removing the recent Biden-sanctions and handing him a favorable peace deal with Ukraine, no longer seems so obvious.

Deeper and wider oil sanctions from Trump may lift deferred contracts. Trump may see that he has the stronger position while Putin is caught in a quagmire of a war in Ukraine. Putin in response seems to seek closer relationship with Iran. That may not be the smart move as the US administration is working on a new set of sanctions towards Iranian oil industry. We expect Donald Trump to initiate new sanctions towards Iran and Venezuela in order to make room for higher US oil production and exports. That however will also require a higher oil price to be realized. On the back of the latest comments from Donald Trump one might wonder whether also Russia will end up with harder sanctions from the US and lower Russian exports as a result and not just Iran and Venezuela. Such sanctions could lift deferred prices.

Deferred crude oil prices are close to the 70-line and are still good buys for oil consumers as uplift in prices have mostly taken place at the front-end of the curves. Same for oil products including middle distillates like ICE Gas oil. But deeper and lasting sanctions towards Iran, Venezuela and potentially also Russia could lift deferred prices higher.

The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little. But it has not collapsed and is still very, very strong in response to previous buyers of Russian crude turning to the Middle East.

The recent rally in the Dubai 1-3 mth time-spread has pulled back a little.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

The backwardation in crude is very sharp and front-loaded. The deferred contracts can still be bought at close to the 70-line for Brent crude. The rolling Brent 24mth contract didn’t get all that much lower over the past years except for some brief dips just below USD 70/b

The backwardation in crude is very sharp and front-loaded.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024. Current price is not much higher at USD 662/ton and the year 2027 can be bought at USD 658/ton. Even after the latest rally in the front end of crude and mid-dist curves. Deeper sanctions towards Iran, Russia and Venezuela could potentially lift these higher.

ICE Gasoil rolling forward 12mths and 24mths came as low as USD 640/ton in 2024.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data

Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.

Forward curves for Brent crude swaps and ICE gasoil swaps.
Source: SEB graph and highlights, Bloomberg data

Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil. Likely shifting some demand away from nat gas to instead oil substitutes.

Nat gas front-month getting costlier than Brent crude and fuel oil.
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Big money and USD 80/b

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude was already ripe for a correction lower. Brent closed down 0.8% yesterday at USD 80.15/b and traded as low as USD 79.42/b intraday. Brent is trading down another 0.4% this morning to USD 79.9/b. It is hard to track and assign exactly what from Donald Trump’s announcements yesterday which was impacting crude oil prices in different ways. But crude oil was already ripe for a correction lower as it recently went into strongly overbought territory. So, Brent would probably have sold off a bit anyhow, even without any announcements from Trump.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Extending the life of US oil and gas. The Brent 5-year contract rose yesterday. For sure he wants to promote and extend the life of US oil and gas.  Longer dated Brent prices (5-yr) rose 0.5% yesterday to USD 68.77/b. Maybe in a reflection of that.

Lifting the freeze on LNG exports will be good for US gas producers and global consumers in five years. Trumps lifting of Bidens freeze on LNG exports will is positive for global nat gas consumers which may get lower prices, but negative for US consumers which likely will get higher prices. Best of all is it for US nat gas producers which will get an outlet for their nat gas into the international market. They will produce more and get higher prices both domestically and internationally. But it takes time to build LNG export terminals. So immediate effect on markets and prices. But one thing that is clear is that Donald Trump by this takes the side of rich US nat gas producers and not the average man in the street in the US which will have to pay higher nat gas prices down the road.

Removing restrictions on federal land and see will likely not boost US production. But maybe extend it. Donald Trump will likely remove restrictions on leasing of federal land and waters for the purpose of oil and gas exploration and production. But this process will likely take time and then yet more time before new production appears. It will likely extend the life of the US fossil industry rather than to boost production to higher levels. If that is, if the president coming after Trump doesn’t reverse it again.

Donald to fill US Strategic Reserves to the brim. But they are already filled at maximum rate. Donald Trump wants to refill the US Strategic Petroleum Reserves (SPR) to the brim. Currently standing at 394 mb. With a capacity of around 700 mb it means that another 300 mb can be stored there. But Donald Trump’s order will likely not change anything. Biden was already refilling US SPR at its maximum rate of 3 mb per month. The discharge rate from SPR is probably around 1 mb/d, but the refilling capacity rate is much, much lower. One probably never imagined that refilling quickly would be important. The solution would be to rework the pumping stations going to the SPR facilities. 

New sanctions towards Iran and Venezuela in the cards but will likely be part of a total strategic puzzle involving Russia/Ukraine war, Biden-sanctions on Russia and new sanctions on Iran and Venezuela. All balanced to end the Russia/Ukraine war, improve the relationship between Putin and Trump, keep the oil price from rallying while making room for more oil exports of US crude oil into the global market. Though Donald Trump looks set to also want to stay close to Muhammed Bin Salman of Saudi Arabia. So, allowing more oil to flow from both Russia, Saudi Arabia and the US while also keeping the oil price above USD 80/b should make everyone happy including the US oil and gas sector. Though Iran and Venezuela may not be so happy. Trumps key advisers are looking at a big sanctions package to hit Iran’s oil industry which could possibly curb Iranian oil exports by up to 1 mb/d. Donald Trump is also out saying that the US probably will stop buying oil from Venezuela. Though US refineries really do want that type of oil to run their refineries. 

Big money and USD 80/b or higher. Donald Trump holding hands with US oil industry, Putin and Muhammed Bin Salman. They all want to produce more if possible. But more importantly they all want an oil price of USD 80/b or higher. Big money and politics will probably talk louder than the average man in the street who want a lower oil price. And when it comes to it, a price of USD 80/b isn’t much to complain about given that the 20-year average nominal Brent crude oil price is USD 77/b, and the inflation adjusted price is USD 102/b.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära