Sambandet mellan guldpriset och valutor

Fiat-pengar och ädelmetaller

För några veckor sedan skrev vi en artikel om råvaruvalutor som rönte stor uppskattning där flera av våra läsare har efterlyst mer information om de olika sambanden mellan till exempel guldpriset och valutorna.

Om guldet går upp

Om guldpriset går upp går dollarn i allmänhet ned. I tider med ekonomisk instabilitet tenderar investerare att sälja dollarn till förmån för guld. I motsats till andra tillgångar behåller guldets värde sitt inneboende värde.

Den australiensiska dollarn

Om guldpriset stiger stärks i allmänhet den australiensiska dollarn mot dollarn. Australien är världens tredje största guldproducent. Varje år bryts det guld till ett värde om cirka 5 000 MUSD.

Den nya zeeländska dollarn

Nya Zeeland är också en stor producent av guld. Landet rankas som en av de 25 största guldproducenterna i världen. Därav följer att om guldpriset stiger stärks i allmänhet den nya zeeländska dollarn mot dollarn.

Schweizerfrancen

Cirka 25 procent av den schweziska valutan är uppbackad av guld. Det betyder att när guldpriset stiger så faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCHF. Detta eftersom det innebär att den schweiziska valutan köps.

Den kanadensiska dollarn

Kanada är världens femte största guldproducent. Det betyder att när guldpriset stiger så faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCAD. Detta eftersom det innebär att den kanadensiska valutan köps.

Kanada är också en av världens största oljeproducenter. Landet exporterar dagligen mer än två miljoner fat olja till USA. Det betyder att när oljepriset stiger faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCAD. Detta eftersom det innebär att den kanadensiska valutan köps.

Euron

Såväl guldpriset som euron anses ofta vara ”anti-dollar”. Det betyder att i allmänhet så stiger euron i värde när guldpriset stiger.

Obligationsräntorna

En ekonomi som erbjuder höga obligationsräntor attraherar mer investeringar. Detta gör att den lokala valutan blir mer attraktiv än andra ekonomiers valuta som erbjuder en lägre ränta på sina obligationer. Detta gäller kanske inte länder som Venezuela som har en ytterst hög inflation och av den orsaken också erbjuder väldigt höga räntor.

Nikkei 225

Den japanska ekonomin är ytterst starkt sammankopplad med USAs. Det betyder vanligen att om USA hamnar i en lågkonjunktur så kommer Japan att följa efter.

Den japanska yenen

Många investerare betraktar den japanska yenen som en safe haven. De tenderar således att söka sig till denna valuta i ekonomiskt oroliga tider. Därav följer att om den japanska börsen faller stärks i allmänhet den japanska yenen mot dollarn.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top