Följ oss

Nyheter

Sambandet mellan guldpriset och valutor

Publicerat

den

Fiat-pengar och ädelmetaller
Fiat-pengar och ädelmetaller

För några veckor sedan skrev vi en artikel om råvaruvalutor som rönte stor uppskattning där flera av våra läsare har efterlyst mer information om de olika sambanden mellan till exempel guldpriset och valutorna.

Om guldet går upp

Om guldpriset går upp går dollarn i allmänhet ned. I tider med ekonomisk instabilitet tenderar investerare att sälja dollarn till förmån för guld. I motsats till andra tillgångar behåller guldets värde sitt inneboende värde.

Den australiensiska dollarn

Om guldpriset stiger stärks i allmänhet den australiensiska dollarn mot dollarn. Australien är världens tredje största guldproducent. Varje år bryts det guld till ett värde om cirka 5 000 MUSD.

Den nya zeeländska dollarn

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nya Zeeland är också en stor producent av guld. Landet rankas som en av de 25 största guldproducenterna i världen. Därav följer att om guldpriset stiger stärks i allmänhet den nya zeeländska dollarn mot dollarn.

Schweizerfrancen

Cirka 25 procent av den schweziska valutan är uppbackad av guld. Det betyder att när guldpriset stiger så faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCHF. Detta eftersom det innebär att den schweiziska valutan köps.

Den kanadensiska dollarn

Kanada är världens femte största guldproducent. Det betyder att när guldpriset stiger så faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCAD. Detta eftersom det innebär att den kanadensiska valutan köps.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kanada är också en av världens största oljeproducenter. Landet exporterar dagligen mer än två miljoner fat olja till USA. Det betyder att när oljepriset stiger faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCAD. Detta eftersom det innebär att den kanadensiska valutan köps.

Euron

Såväl guldpriset som euron anses ofta vara ”anti-dollar”. Det betyder att i allmänhet så stiger euron i värde när guldpriset stiger.

Obligationsräntorna

En ekonomi som erbjuder höga obligationsräntor attraherar mer investeringar. Detta gör att den lokala valutan blir mer attraktiv än andra ekonomiers valuta som erbjuder en lägre ränta på sina obligationer. Detta gäller kanske inte länder som Venezuela som har en ytterst hög inflation och av den orsaken också erbjuder väldigt höga räntor.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nikkei 225

Den japanska ekonomin är ytterst starkt sammankopplad med USAs. Det betyder vanligen att om USA hamnar i en lågkonjunktur så kommer Japan att följa efter.

Den japanska yenen

Många investerare betraktar den japanska yenen som en safe haven. De tenderar således att söka sig till denna valuta i ekonomiskt oroliga tider. Därav följer att om den japanska börsen faller stärks i allmänhet den japanska yenen mot dollarn.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära