Palladium handlas på rekordnivåer efter strejkhot i Sydafrika

Palladium till ETF-fond

Palladium handlas på rekordnivåer efter strejkhot i Sydafrika. Strejker i Sydafrikas gruvor leder till att utbudet för denna ädelmetall kommer att minska.

Uppgången i palladiumpriset skedde i måndags när minst 15 gruvföretag i Sydafrika fått meddelande om att det kommer att bli strejker i nästa vecka. Sydafrika är världens största producent av platinametaller, och svarar för över 90 procent av den globala produktionen.

Varje strejk kommer att driva upp priserna

Varje strejk kommer att påverka palladiumpriset märkbart, eftersom det finns en brist redan vid normal produktion. Gruvbranschen i Sydafrika oroas nu för att strejken kan komma att utvidgas till de gruvor som utvinner platina.

Utbudsstörningar från utbredda strejker i Sydafrika plågar redan de åtstramande utbudsutsikterna för 2019. Palladiumpriserna har stigit med cirka 80 procent sedan augusti i fjol. Detta eftersom en ökande efterfrågan från strängare utsläppsnormer bidragit till att stödja rallyt. Palladium är en nyckelkomponent som används av bilindustrin i katalysatorer monterade i bensindrivna fordon för att minska skadliga utsläpp.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top