Nyheter
Sambandet mellan guldpriset och valutor


För några veckor sedan skrev vi en artikel om råvaruvalutor som rönte stor uppskattning där flera av våra läsare har efterlyst mer information om de olika sambanden mellan till exempel guldpriset och valutorna.
Om guldet går upp
Om guldpriset går upp går dollarn i allmänhet ned. I tider med ekonomisk instabilitet tenderar investerare att sälja dollarn till förmån för guld. I motsats till andra tillgångar behåller guldets värde sitt inneboende värde.
Den australiensiska dollarn
Om guldpriset stiger stärks i allmänhet den australiensiska dollarn mot dollarn. Australien är världens tredje största guldproducent. Varje år bryts det guld till ett värde om cirka 5 000 MUSD.
Den nya zeeländska dollarn
Nya Zeeland är också en stor producent av guld. Landet rankas som en av de 25 största guldproducenterna i världen. Därav följer att om guldpriset stiger stärks i allmänhet den nya zeeländska dollarn mot dollarn.
Schweizerfrancen
Cirka 25 procent av den schweziska valutan är uppbackad av guld. Det betyder att när guldpriset stiger så faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCHF. Detta eftersom det innebär att den schweiziska valutan köps.
Den kanadensiska dollarn
Kanada är världens femte största guldproducent. Det betyder att när guldpriset stiger så faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCAD. Detta eftersom det innebär att den kanadensiska valutan köps.
Kanada är också en av världens största oljeproducenter. Landet exporterar dagligen mer än två miljoner fat olja till USA. Det betyder att när oljepriset stiger faller i allmänhet värdet på valutaparet USDCAD. Detta eftersom det innebär att den kanadensiska valutan köps.
Euron
Såväl guldpriset som euron anses ofta vara ”anti-dollar”. Det betyder att i allmänhet så stiger euron i värde när guldpriset stiger.
Obligationsräntorna
En ekonomi som erbjuder höga obligationsräntor attraherar mer investeringar. Detta gör att den lokala valutan blir mer attraktiv än andra ekonomiers valuta som erbjuder en lägre ränta på sina obligationer. Detta gäller kanske inte länder som Venezuela som har en ytterst hög inflation och av den orsaken också erbjuder väldigt höga räntor.
Nikkei 225
Den japanska ekonomin är ytterst starkt sammankopplad med USAs. Det betyder vanligen att om USA hamnar i en lågkonjunktur så kommer Japan att följa efter.
Den japanska yenen
Många investerare betraktar den japanska yenen som en safe haven. De tenderar således att söka sig till denna valuta i ekonomiskt oroliga tider. Därav följer att om den japanska börsen faller stärks i allmänhet den japanska yenen mot dollarn.
Nyheter
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.
Nyheter
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.
Nyheter
USA är världens största importör av aluminium

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.
Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.
Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Nyheter3 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april