Följ oss

Analys

Råvaruplanket – Turbulent första halvår

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenFör sent att sälja till midsommar

Mellan nyår och midsommar föll Brentoljan nästan 25%. De flesta basmetaller ligger fortfarande på plus även om uppgången kommit av sig. Samtidigt har riskförsäkringen guld stigit 10% under årets första halvår. Vad har hänt? Jo den globala, självuppfyllande återhämtningen har kommit av sig.

Kinas makrodataKortvarig Trumpyra

Optimismen efter det amerikanska valet i november förra året har allmänt betraktats som en ”Trump trade”. Initialt visade USA bättre ekonomisk statistik men det var i hög grad en effekt av stigande oljepris, uppgång i Kina och QE, snarare än Trump. De här tre drivkrafterna har tillsammans haft kraft att lyfta ekonomin och tillväxtförväntningarna, men effekten har nu avtagit och Trump ser ut att få svårt att kompensera för det. USA:s konjunktur har ett ganska starkt samband med förändringen i oljepriset sedan skifferboomen 2010. Årets nedgång i oljepriset kommer därmed tynga USA-data under andra halvåret.

Oljeprisnedgången är dåligt för konjunkturenFörtroendet för OPEC är svagt

Det halvårsvisa OPEC-mötet i Wien gav ett styrkebesked från den växande kartellen som aldrig har haft en bredare uppgörelse – 24 länder deltar. Det hjälper dock föga när den växande producenten, USA, står utanför kartellen. Lagren faller inte som OPEC önskar och vi behåller USD 40 som riktmärke för oljepriset vid årets slut.

Basmetallerna följer Kinas minicykel

Kinas återhämtning verkade solid under första kvartalet men april och maj månads makrodata visar att tillväxttoppen för den här cykeln ligger bakom oss.

Vår syn för Q3-Q4 2017:

Vår syn för Q3-Q4 2017

Basmetaller

KinaKinas tillväxt har toppat för den här gången

Handelsbankens Kina-makroindex är vårt alternativa sätt att mäta Kinas utveckling. Förra veckan kom sista pusselbitarna av Kinas makrodata för maj månad och det blev tydligt att nedgången från april fortsätter. Det är främst svagare konsumtionsrelaterade segment som tynger. Bilförsäljning och transporter med bil, flyg och färja har fallit mer än vad säsongsmönstret medger. Investeringar i fastigheter ökade något långsammare under maj, som indikerat av inbromsningen i omsättningen på fastighetsmarknaden.

Kopparnedgång under andra halvåret

Järnmalm har varit en välfungerande ledande indikator på utvecklingen i Kina under de två senaste minicyklerna. Årets nedgång på 30% ser vi som tydlig vägvisare för koppar som är mer sencykliskt exponerad mot Kinas fastighets- och byggcykel. Vi behåller USD 5.000 som prognos vid årets slut.

Produktionsreformer i Kina

Aluminium har oväntat stigit och blivit bästa basmetall så här långt i år efter en uppgång på 10% sedan marknaden handlat in en omstrukturering i Kinas aluminiumproduktion likt den i stålindustrin. Det skulle innebära mindre produktion från de olönsamma verken under den kommande vintern. Vi tror förhoppningarna är lite för stora men har en relativt hög prognos givet vår tro på lägre energipriser, USD 1.800 vid slutet på året.

Zinkrallyt har planat ut

Sista året med hög nickelexport från Filippinerna

Efter en makalös prisuppgång på nära 100% på ett år har zinkrallyt tappat kraft. Även om vi trott på högre priser hela vägen har kraften i uppgången överraskat oss. Från dagens nivåer är det svårt att motivera risk för ytterligare uppgång och vid slutet av året borde ökad småskalig produktion göra avtryck i prispress, USD 2.500.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nickelstoryn gick i kras

Våra högt ställda förväntningar på lägre export från Filippinerna gick i kras sedan gruvägarna vann striden och lyckades avsätta miljöministern. Samtidigt luckrar Indonesien upp exportförbudet lagom till marknadsbalansen skulle stramas åt. Vi tror inte längre på högre nickelpriser utan ökad export i Sydostasien kommer lägga en våt filt över priset på USD 9.000.

Energi

OPEC och skifferoljaOPEC förlängde enligt förväntningar

OPEC:s möte i maj i Wien slutade med en förlängning av befintligt avtal med ytterligare nio månader. I uppgörelsen om en produktionsminskning ingår flera länder som inte är medlemmar i OPEC. Sammanlagt är det den bredaste koalition någonsin, 24 länder, som deltar. Sex månader in i avtalet kan vi också konstatera att genomförandet av produktionssänkningarna är bättre än historiskt. OPEC ligger nära 100% implementering och de övriga omkring 50%.

Marknaden saknar förtroende

Trots den lyckade OPEC-aktionen biter inte uppoffringarna på oljepriset. Den viktigaste produktionskällan just nu, USA, står utanför kartellen och OPEC har historiskt sett aldrig varit framgångsrika i att bekämpa oljeprisnedgångar orsakade av växande produktion utanför kartellen.

Marknaden fokuserar på att lager inte minskar så som OPEC utlovat och att OPEC inte har någon strategi för att lämna avtalet. När oljeprisnedgången orsakas av lägre efterfrågan kan OPEC successivt öka produktionen i takt med att ekonomin återhämtar sig. Den här gången är utsikterna för tillväxten i efterfrågan lägre av strukturella skäl. Därmed blir det svårt för OPEC att hitta en lösning för att återgå till en fri marknad.

Skifferoljan är vinnare

Skifferproduktion vänder uppSkifferoljan är tillbaka i samma tillväxttakt som uppvisades omkring USD 100/fat. Den snabba tillväxten på dagens priser gör OPEC:s strategi omöjlig i längden. OPEC kommer tvingas återgå till jakten på marknadsandelar och priset kommer komma under press. Vi behåller USD 40/fat som prognos vid slutet av 2017.

 

 

 

 

 

Ädelmetaller

Guldpriset och Trump

Guldet får revansch

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sedan Trump tiltade fokus mot USA:s finanspolitik har guld visat en allt tydligare hävstång på Trumps fortskridande. I andra vågskålen ligger Feds höjningar. Sedan policynormaliseringen började i slutet av 2013 och fram till 2016 har Fed inte höjt styrräntan i enlighet med sina egna prognoser. Anledningen är enligt oss att de finansiella förhållandena inte utvecklades som centralbanken förväntade sig. För 2017 ser det dock ut som om styrräntan kommer att höjas i enlighet med Feds prognos om tre höjningar á 0.25 procentenheter. Två räntehöjningar är redan gjorda och en till är allmänt väntad innan slutet av året.

Trots Feds optimistiska syn på konjunkturen räknar vi med att de finansiella förhållandena försämras kraftigt framöver. Vår prognos är att Fed slutar höja styrräntan 2018 och att USA drabbas av lågkonjunktur 2019. I det scenariot står guld kvar som en fast tillgång som investerare gillar.

Jordbruk

Riskpremien är som störst nu

Efter vårens ökade rapporter om sämre förutsättningar för god skörd i USA, Australien och Frankrike tillsammans med sämre majsskörd i Ukraina har vetepriset stigit omkring 7% under juni. Maj månads data från USDA gav tydliga tecken på att normaliseringen av USA:s lager fortsätter genom att vetearealen minskas med ytterligare 8%. Vi tror dock att det är för tidigt att säga att den långvariga trenden med lägre vetepriser är bruten. Vi står sannolikt nära botten men den senaste uppgången är snart i stort utraderad.

Ryssland och veteRiskpremien inför skörd är som störst just nu när skörden i de stora länderna ligger i startgroparna och rapporter om sämre avkastning börjat komma. Osäkerheten driver ofta riskpremien för högt och när skörden väl landat i lagerhusen pyser riskpremien ut igen. Vi tror därför att temat från de senaste åren där decemberterminen falller ned mot 160-165 EUR/ton kommer upprepas. Att det rör sig om en riskpremie syns även tydligt i faktumet att december 18 inte stigit lika mycket som december 17.

Risk för hög rysk export

Förra året blev Rysslands höga veteexport ett sänke för MATIF-priserna. Vi ser risk för en repris i år. Vi har en tro på lägre oljepris och Putin har parerat lägre oljepriser med svagare rubel under de senaste åren. Amerikanska centralbanken fortsätter höja räntan och det ger USD stöd. Således tror vi att Ryssland kommer fortsätta ta marknadsandelar på exportmarknaden från USA vilket pressar även europeiskt vete.

Rapspremien snart borta

För tre månader sedan skrev vi om den ovanligt höga premien i raps jämfört med vete. Högre oljepris och vissa väderproblem i Europa och Ukraina fick rapspriset att stiga oväntat under förra odlingsåret. VI hade tre argument för varför premien skulle falla:. främsta skälet var lägre oljepris, andra skälet att USA och Sydamerika sannolikt kommer leverera en rekordskörd av soja och tredje skälet att en normal skörd i Europa kommer sänka rapspriset. Så här långt har första argumentet besannats och haft en relativt stor inverkan på priset. Viss nedsida för raps finns dock kvar när sojaskörden och rapsskörden kommer.

Rapspremien har raderats

Analys

Tightening fundamentals – bullish inventories from DOE

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

The latest weekly report from the US DOE showed a substantial drawdown across key petroleum categories, adding more upside potential to the fundamental picture.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Commercial crude inventories (excl. SPR) fell by 5.8 million barrels, bringing total inventories down to 415.1 million barrels. Now sitting 11% below the five-year seasonal norm and placed in the lowest 2015-2022 range (see picture below).

Product inventories also tightened further last week. Gasoline inventories declined by 2.1 million barrels, with reductions seen in both finished gasoline and blending components. Current gasoline levels are about 3% below the five-year average for this time of year.

Among products, the most notable move came in diesel, where inventories dropped by almost 4.1 million barrels, deepening the deficit to around 20% below seasonal norms – continuing to underscore the persistent supply tightness in diesel markets.

The only area of inventory growth was in propane/propylene, which posted a significant 5.1-million-barrel build and now stands 9% above the five-year average.

Total commercial petroleum inventories (crude plus refined products) declined by 4.2 million barrels on the week, reinforcing the overall tightening of US crude and products.

US DOE, inventories, change in million barrels per week
US crude inventories excl. SPR in million barrels
Fortsätt läsa

Analys

Bombs to ”ceasefire” in hours – Brent below $70

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

A classic case of “buy the rumor, sell the news” played out in oil markets, as Brent crude has dropped sharply – down nearly USD 10 per barrel since yesterday evening – following Iran’s retaliatory strike on a U.S. air base in Qatar. The immediate reaction was: “That was it?” The strike followed a carefully calibrated, non-escalatory playbook, avoiding direct threats to energy infrastructure or disruption of shipping through the Strait of Hormuz – thus calming worst-case fears.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

After Monday morning’s sharp spike to USD 81.4 per barrel, triggered by the U.S. bombing of Iranian nuclear facilities, oil prices drifted sideways in anticipation of a potential Iranian response. That response came with advance warning and caused limited physical damage. Early this morning, both the U.S. President and Iranian state media announced a ceasefire, effectively placing a lid on the immediate conflict risk – at least for now.

As a result, Brent crude has now fallen by a total of USD 12 from Monday’s peak, currently trading around USD 69 per barrel.

Looking beyond geopolitics, the market will now shift its focus to the upcoming OPEC+ meeting in early July. Saudi Arabia’s decision to increase output earlier this year – despite falling prices – has drawn renewed attention considering recent developments. Some suggest this was a response to U.S. pressure to offset potential Iranian supply losses.

However, consensus is that the move was driven more by internal OPEC+ dynamics. After years of curbing production to support prices, Riyadh had grown frustrated with quota-busting by several members (notably Kazakhstan). With Saudi Arabia cutting up to 2 million barrels per day – roughly 2% of global supply – returns were diminishing, and the risk of losing market share was rising. The production increase is widely seen as an effort to reassert leadership and restore discipline within the group.

That said, the FT recently stated that, the Saudis remain wary of past missteps. In 2018, Riyadh ramped up output at Trump’s request ahead of Iran sanctions, only to see prices collapse when the U.S. granted broad waivers – triggering oversupply. Officials have reportedly made it clear they don’t intend to repeat that mistake.

The recent visit by President Trump to Saudi Arabia, which included agreements on AI, defense, and nuclear cooperation, suggests a broader strategic alignment. This has fueled speculation about a quiet “pump-for-politics” deal behind recent production moves.

Looking ahead, oil prices have now retraced the entire rally sparked by the June 13 Israel–Iran escalation. This retreat provides more political and policy space for both the U.S. and Saudi Arabia. Specifically, it makes it easier for Riyadh to scale back its three recent production hikes of 411,000 barrels each, potentially returning to more moderate increases of 137,000 barrels for August and September.

In short: with no major loss of Iranian supply to the market, OPEC+ – led by Saudi Arabia – no longer needs to compensate for a disruption that hasn’t materialized, especially not to please the U.S. at the cost of its own market strategy. As the Saudis themselves have signaled, they are unlikely to repeat previous mistakes.

Conclusion: With Brent now in the high USD 60s, buying oil looks fundamentally justified. The geopolitical premium has deflated, but tensions between Israel and Iran remain unresolved – and the risk of missteps and renewed escalation still lingers. In fact, even this morning, reports have emerged of renewed missile fire despite the declared “truce.” The path forward may be calmer – but it is far from stable.

Fortsätt läsa

Analys

A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crossed the 80-line this morning but quickly fell back assigning limited probability for Iran choosing to close the Strait of Hormuz. Brent traded in a range of USD 70.56 – 79.04/b last week as the market fluctuated between ”Iran wants a deal” and ”US is about to attack Iran”. At the end of the week though, Donald Trump managed to convince markets (and probably also Iran) that he would make a decision within two weeks. I.e. no imminent attack. Previously when when he has talked about ”making a decision within two weeks” he has often ended up doing nothing in the end. The oil market relaxed as a result and the week ended at USD 77.01/b which is just USD 6/b above the year to date average of USD 71/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent jumped to USD 81.4/b this morning, the highest since mid-January, but then quickly fell back to a current price of USD 78.2/b which is only up 1.5% versus the close on Friday. As such the market is pricing a fairly low probability that Iran will actually close the Strait of Hormuz. Probably because it will hurt Iranian oil exports as well as the global oil market.

It was however all smoke and mirrors. Deception. The US attacked Iran on Saturday. The attack involved 125 warplanes, submarines and surface warships and 14 bunker buster bombs were dropped on Iranian nuclear sites including Fordow, Natanz and Isfahan. In response the Iranian Parliament voted in support of closing the Strait of Hormuz where some 17 mb of crude and products is transported to the global market every day plus significant volumes of LNG. This is however merely an advise to the Supreme leader Ayatollah Ali Khamenei and the Supreme National Security Council which sits with the final and actual decision.

No supply of oil is lost yet. It is about the risk of Iran closing the Strait of Hormuz or not. So far not a single drop of oil supply has been lost to the global market. The price at the moment is all about the assessed risk of loss of supply. Will Iran choose to choke of the Strait of Hormuz or not? That is the big question. It would be painful for US consumers, for Donald Trump’s voter base, for the global economy but also for Iran and its population which relies on oil exports and income from selling oil out of that Strait as well. As such it is not a no-brainer choice for Iran to close the Strait for oil exports. And looking at the il price this morning it is clear that the oil market doesn’t assign a very high probability of it happening. It is however probably well within the capability of Iran to close the Strait off with rockets, mines, air-drones and possibly sea-drones. Just look at how Ukraine has been able to control and damage the Russian Black Sea fleet.

What to do about the highly enriched uranium which has gone missing? While the US and Israel can celebrate their destruction of Iranian nuclear facilities they are also scratching their heads over what to do with the lost Iranian nuclear material. Iran had 408 kg of highly enriched uranium (IAEA). Almost weapons grade. Enough for some 10 nuclear warheads. It seems to have been transported out of Fordow before the attack this weekend. 

The market is still on edge. USD 80-something/b seems sensible while we wait. The oil market reaction to this weekend’s events is very muted so far. The market is still on edge awaiting what Iran will do. Because Iran will do something. But what and when? An oil price of 80-something seems like a sensible level until something do happen.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära