Nickelrally efter exportstopp – Trading Case

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenIndonesien är en av världens fem stora nickelproducenter. Landets gruvindustri präglas av utländsk inflytande där en liten del av förädlingsvärdet stannar inom landet. För att råda bot har regeringen infört ett exportstopp på oförädlad nickelmalm i syfte att tvinga gruvbolagen att bygga smältverk och raffinaderi och förädla malmen inom landet.

Exportstoppet den 12:e januari i år var väntat och inför det hade Kina som är den huvudsakliga köparen av denna malm hamstrat malm som väntas vara till slutet av sommaren. I takt med att lagernivåerna faller i Kina tvingas Kina söka efter andra källor av nickel vilket fått fart på nickelpriset på Londons metallbörs, LME.

Utöver Indonesien är Ryssland en stor producent och exportör och när riskbilden för sanktioner från Europa och USA tornat upp värderas nickel högre även av detta skäl. Samtidigt väntas efterfrågan på nickel som används för att göra stål rostfritt vara stabil framöver.

Vi tror nickel kommer befinna sig i en stigande trend under hela året och bedömer den största risken som utgången av valet i Indonesien. Presidentval hålls i juli men vi tror att oavsett utgång av valet kommer Indonesien behålla export-förbudet fram till raffinaderierna är utbyggda under första halvåret 2015.

Nickelpris i stigande trend - Trading case

Nedan visas alternativ för att ta del av vår syn.

Investera i ett stigande nickelpris med Long och Bull

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top