Connect with us

Nyheter

Naturgas – Drottningen av råvaror

Published

on

Naturgas - RåvarorNaturgas, som genom tiderna också benämnts jordgas eller fossilgas, utgörs av en blandning av olika sorters gaser, främst kolväten som till exempel metan. Naturgas förekommer ofta i jordskorpan, men utvinns också i anslutning till oljeproduktion då de kolvätefällor som innehåller olja även kan innehålla eller angränsa till fyndigheter med naturgas. Detta är vanligt förekommande bland annat i Nordsjön.

I och med att oljan är en ändlig tillgång har alltmer fokus lagts på alternativa energikällor, bland annat naturgas. I dag är de kända reserverna av naturgas de facto större än motsvarande reserver för olja vilket gör denna råvara betydligt intressantare än tidigare. Teknikens framsteg har också bidragit till att det går att utvinna denna, varför företagen inte längre bränner upp denna, något som faktiskt förekom till relativt nyligen.

I vårt grannland Norge förväntas faktiskt naturgasen ta över oljans dominerande roll under de närmaste decennierna. I Sverige används naturgas i huvudsak från den danska delen av Nordsjön. Gasen levereras via det danska naturgasnätet. De största fyndigheterna av naturgas finns i Ryssland, Iran, Algeriet och Nordsjön. Den ryska naturgasen svarar för drygt 40 procent av världens samlade naturgasreserver och är anledningen till att Gazprom kunnat växa till ett av världens största företag.

Råolja brukar ofta benämnas som Kungen av råvarorna, vilket gör att naturgasen på samma sätt kan kallas för Drottningen. I Sverige är inte gas så vanligt förekommande, men internationellt sett är naturgas en mycket eftertraktad råvara. Hela 25 procent av konsumtionen av energi på den amerikanska marknaden kommer från naturgas, att jämföra med 40 procent för råolja. Motsvarande siffra för naturgas i Europa är 20 procent. Norden använder en betydligt mindre mängd, 7 procent, medan energiförbrukningen i Sverige endast utgörs av naturgas till två procent.

Naturgas är, precis som kol och olja, ett fossilt, icke förnyelsebart bränsle. Skillnaden ligger i huvudsak i den form de förekommer som. Olja är, för det mesta, flytande medan kol i naturen förekommer i fast form. Naturgas är just gas, och av denna anledning måste denna kylas ned för att kunna hanteras i samband med produktionen.

Det allra största användningsområdet för naturgas är uppvärmning, det förekommer uppgifter om att så pass stor andel som 50 procent av de amerikanska hushållen valt naturgas som källa till uppvärmning. Naturgas är också vanligt förekommande i kök internationellt sett. I Sverige är det inte längre lika vanligt förekommande, även om efterfrågas allt mer. Enligt de uppgifter som Råvarumarknaden.se förfogar över förekommer det gasspisar i så pass mycket som 70 procent av de amerikanska hushållen. Även kylanläggningar är något som oftast drivs med hjälp av naturgas. En starkt bidragande orsak till den höga förekomsten i boendemiljö är att naturgas är renare än olja då denna förbränns samt att den på ett betydligt enklare sätt kan transporteras. Så till vida är naturgas betydligt mer miljövänlig än råolja. Förvisso bidrar även naturgas till koldioxidutsläpp, men dessa är endast hälften så stora som motsvarande mängd olja och kol ger upphov till.

Naturgas är en betydligt mer kostnadseffektiv lösning för industrin än exempelvis olja. På lång sikt förväntas därför industrin successivt växla över från olja till naturgas som primär energikälla.

Naturgas transporteras liksom olja genom så kallade pipelines eller i flytande form via tankfartyg och lastbilar. För att omvandla gasen till flytande form krävs en avancerad och kostsam teknik. På grund av detta används metoden främst till transport av större kvantiteter över längre avstånd, oftast i samband med export. I Europa finns flera hamnar specialiserade att hantera naturgas, och från dessa distribueras gasen vidare till konsumenterna genom ett nätverk av pipelines.

Naturgas har varit en av de mer debatterade råvarorna under senare år, bland annat för att priset tangerat 2002 års nivåer. Vid detta tillfälle handlades oljan kring 26 USD/fat att jämföra med dagens mycket högre nivåer. Under mitten av 2011 ser vi att oljan handlas till en ratio om 20:1 till 30:1 jämfört med priset på naturgas, trots att det endast krävs sex till åtta enheter ytterligare naturgas för att skapa samma energi som ett fat olja. Det finns därför gott om bedömare som anser att naturgasen, baserat på dessa siffror, är fundamentalt undervärderad. Andra faktorer som talar för en kommande prisuppgång på naturgasen är dess ökade popularitet och prognoser om kalla amerikanska vintrar. Även stormar i Mexikanska Golfen styr utvecklingen av priset på naturgas då det finns många raffinaderier i denna region. Stormarna gör att fartygen inte kan leverera vare sig oja eller naturgas vilket medför att produktionen minskar varvid priserna stiger.

Fakta som talar för naturgas

  • Naturgas står för runt en fjärdedel av världens energiförsörjning, men förväntas att ta över oljans betydelse i framtiden.
  • Stor säsongsvariation, produktion som sker under sommaren lagras för användning under vintern.
  • Priset på naturgas som fallit med 80 procent sedan toppen under sommaren 2008, har till skillnad från oljan, inte återhämtat sig.
  • Priset på naturgasen är 1/20 – 1/30 av det på olja, trots att den historiska relationen mellan dessa två råvaror varit 8:1.
  • 60 procent av alla amerikanska bostäder värms av naturgas, vilket får till effekt att en kall vinter leder till en ökad efterfrågan vilket bör ge högre priser.

Nyheter

Egypten planerar att dra sig ur FNs spannmålsavtal

Published

on

Pyramiderna i Egypten

Egyptiska myndigheter har meddelat att landet planerar att dra sig ur ett FNs spannmålsavtal i slutet av juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Egypten, en av världens största veteimportörer, undertecknade den multinationella spannmålshandelskonventionen Grains Trade Convention (GTC) vid starten 1995. Egypten har varit medlem i rådet som styr spannmålshandelskonventionen sedan starten 1945 då det hette International Wheat Agreement. 

Egyptens begäran i februari att dra sig tillbaka följer en period av turbulens på spannmålsmarknaderna på grund av kriget i Ukraina och oro för livsmedelssäkerhet.

International Grains Council (IGC), som administrerar fördraget, sade att flera delegationer inom IGC är ”förvånade och ledsna över beslutet.” Flera medlemmar kommer sannolikt att be Egypten att ompröva sitt beslut, sade Arnaud Petits verkställande direktör för regeringskonferensen.

Egyptens utrikesdepartement bekräftade att beslutet togs efter att en bedömning av försörjnings- och handelsdepartementen fann de inte att deras medlemskap gav något mervärde.

Flera internationella spannmålshandlare säger att de inte förväntade sig någon inverkan på spannmålsmarknaden, men att symboliskt sett kan Egyptens avgång ses som oroande.

Kriget i Ukraina störde Egyptens veteinköp förra året. Krigets ekonomiska effekter förvärrade också en brist på utländsk valuta i Egypten, vilket ledde till en avmattning av importen, en eftersläpning av varor i hamnar och ett finansiellt stödpaket på 3 miljarder dollar från IMF.

Continue Reading

Nyheter

Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa

Published

on

Jomafjellet

Bluelake Mineral är ett bolag fokuserat på prospektering och gruvutveckling i Norden inom basmetaller, främst koppar, zink och nickel. Bolagets huvudprojekt utgörs av koppar-zink-projekten Stekenjokk-Levi och Joma, samt nickelprojektet Rönnbäcken. Bolagets målsättning på medellång sikt är att sätta minst en gruva i drift eller sälja motsvarande tillgång till en industriell köpare före gruvstart till ett värde som innebär en substantiell värdeökning för aktieägarna. Utöver detta strävar bolaget att bygga en bred portfölj med förstklassiga projekt inom basmetaller varav flera har potential att leda till igångsättning av gruvverksamhet.

Bluelake Mineral har den största kända oexploaterade nickelfyndigheten i Europa och är positionerat för att dra nytta av den gröna omställningen och regulatoriska medvindar.

Nedan är en video där VD Peter Hjorth presenterar verksamheten i samband med att bolaget just nu gör en företrädesemission på 26,5 miljoner kronor.

Continue Reading

Nyheter

Fortum och Outokumpu inleder samarbete kring SMR för att titta på möjligheterna att minska stålindustrins koldioxidutsläpp

Published

on

Fortum, som är ett ledande nordiskt företag inom fossilfri energi, och Outokumpu, som är en global aktör inom hållbart tillverkat rostfritt stål, har signerat ett samarbetsavtal om ny småskalig kärnkraft, SMR, i syfte att minska utsläppen av CO2 från Outokumpus ståltillverkning.

För en framgångsrik omställning är det nödvändigt att storskaligt fasa ur de fossila bränslena ur industri- och transportsektorn. Det är en central del av Fortums strategi. Det gör vi genom bland annat i samarbete med våra partners kring fossilfria lösningar. Syftet med samarbetsavtalet är att bedöma möjligheterna att bygga ny småskalig kärnkraft i Finland. En möjlig placering för SMR är nära Outokumpus största stålverk i Torneåregionen. I det första skedet är målsättningen att identifiera möjliga affärsmodeller och tekniska lösningar för den fortsatta utvecklingen. Eventuella investeringsbeslut fattas i ett senare skede.       

– Ska Europa klara utsläppsmålen måste industrins utsläpp reduceras kraftigt ned mot netto-noll, något som förutsätter stora mängder fossilfri el. Norden har goda förutsättningar med sin tillgång till fossilfri el och konkurrenskraftiga priser. Fortum är idag ett av få europeiska energiföretag som redan nu tillförlitligt kan leverera stora mängder fossilfri el till sina kunder. Behovet de kommande decennierna växa mycket och jag är glad för att vi tillsammans med Outokumpu, som är en föregångare inom stålindustrin, kan kartlägga möjligheterna för små modulär kärnkraft i Norden, säger Fortums VD och koncernchef Markus Rauramo.

– Vi ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Att titta på framväxande teknologier, såsom SMR, i vår energiförsörjning, är ett naturligt steg i vår ambition att minska CO2-utsläppen. Förutom vind-, sol- och vattenkraft behöver energiintensiva industrier och hela samhället en stabil och koldioxidfri elproduktion. Idag är kärnkraft det enda alternativet för detta. Därför är vi glada över att utforska möjligheterna som små modulära reaktorer erbjuder tillsammans med Fortum, som en del av vår hållbarhetsresa, säger Heikki Malinen, VD och koncernchef, Outokumpu.

Samarbetsavtalet är en del av Fortums förstudie gällande möjligheterna för ny kärnkraft i Norden. Förstudien inleddes i november 2022. Inom ramen för den tvååriga studien gör Fortum en omfattande undersökning av de ekonomiska, teknologiska, samhälleliga, politiska och lagstiftningsmässiga kriterierna för byggande av både småskaliga och större kärnanläggningar i Finland och Sverige. Fortum tittar även på olika former av nya partnerskap och affärsmodeller för att realisera ny kärnkraft. Som en del av förstudien har Fortum, utöver överenskommelsen med Outokumpu, även träffat samarbetsavtal med brittiska Rolls-Royce SMR, franska EDF, svenska Kärnfull Next och finländska kraft- och fjärrvärmebolaget Helen.

Continue Reading

Populära