Följ oss

Nyheter

McKinsey tror inte att råvarornas supercykel är över ännu

Publicerat

den

Fyra råvaror

Tidigare uttalanden om att råvarornas supercykel gått en förtida död till mötes verkar vara förhastade säger den amerikanska konsultfirman McKinsey i en nyligen publicerad rapport och pekar på ett begränsat utbud av råvaror och en ökad efterfrågan från världen tillväxtekonomier.

Priserna på energi, metaller och basmetaller har mer än fördubblats sedan år 2000 och ligger fortfarande nära de toppnoteringar till vilka dessa handlades till före finanskrisen, även om råvaror som vete och guld har fallit tillbaka kraftigt säger McKinsey i sin rapport. Det framgår även att råvaror har stigit kraftigare än den globala ekonomiska produktionen sedan 2009.

Ett uppsving i råvaruproduktion under de senaste två åren och tecken på att den ekonomiska tillväxten håller på att kylas av i Kina, världens största konsument av allt från bomull till zink, har fått banker som Goldman Sachs och Citigroup att förutspå att supercykeln inom råvarusektorn är över och att vi sett hur den långa perioden av stigande priser på råvarumarknaden nått sitt slut. Producenterna behöver gå längre bort och använda mer komplexa metoder för att få tillgång till nya leveranser för att expandera konsumtion, fortsätter McKinsey.

Produktionskostnaderna på lång sikt fortsätter att eskalera för många råvaror, enligt rapporten. Även om det inte finns någon överhängande brist på råvaror så verkar de högre marginalkostnaderna sätta ett golv för priserna. Volatiliteten på priserna på råvarumarknaderna är ett bevis för den strukturella leveransfrågan säger McKinsey i sin rapport. I Kina byggs det bostäder på åkermark i takt med nationens urbanisering, och i Brasilien ser vi hur priserna på jordbruksmark under det senaste årtiondet har stigit med upp till 700 procent i vissa regioner som en följd av en ökad global efterfrågan på livsmedel, strängare miljölagar och utvidgningen av skyddade områden.

Ändå varnade Nicholas Johnson och Greg Sharenow, portföljförvaltare hos Pimco, i förra veckan för att råvarumarknaden sannolikt aldrig mer kommer att få se lika spektakulära årliga uppgångar under senare år. Johnson och Sharenow sa att de tror att de framtida prisutvecklingen för råvaror inte kommer att spegla supercykelns tvåsiffrig årliga tillväxt från slutet av 1990 fram till finanskrisen 2008, men att det inte innebär att de har en negativ syn på avkastningen för råvaror i framtiden.

McKinsey ger inga prognoser, men kan sammanfattas med att författarna anser att det är för tidigt att säga att råvarornas supercykel är över.

Nyheter

SGU vill att uranförbudet upphävs

Publicerat

den

Uran

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.

Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.

Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.

– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.

SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.

– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.

SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Fortsätt läsa

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära