Nyheter
McKinsey tror inte att råvarornas supercykel är över ännu

Tidigare uttalanden om att råvarornas supercykel gått en förtida död till mötes verkar vara förhastade säger den amerikanska konsultfirman McKinsey i en nyligen publicerad rapport och pekar på ett begränsat utbud av råvaror och en ökad efterfrågan från världen tillväxtekonomier.
Priserna på energi, metaller och basmetaller har mer än fördubblats sedan år 2000 och ligger fortfarande nära de toppnoteringar till vilka dessa handlades till före finanskrisen, även om råvaror som vete och guld har fallit tillbaka kraftigt säger McKinsey i sin rapport. Det framgår även att råvaror har stigit kraftigare än den globala ekonomiska produktionen sedan 2009.
Ett uppsving i råvaruproduktion under de senaste två åren och tecken på att den ekonomiska tillväxten håller på att kylas av i Kina, världens största konsument av allt från bomull till zink, har fått banker som Goldman Sachs och Citigroup att förutspå att supercykeln inom råvarusektorn är över och att vi sett hur den långa perioden av stigande priser på råvarumarknaden nått sitt slut. Producenterna behöver gå längre bort och använda mer komplexa metoder för att få tillgång till nya leveranser för att expandera konsumtion, fortsätter McKinsey.
Produktionskostnaderna på lång sikt fortsätter att eskalera för många råvaror, enligt rapporten. Även om det inte finns någon överhängande brist på råvaror så verkar de högre marginalkostnaderna sätta ett golv för priserna. Volatiliteten på priserna på råvarumarknaderna är ett bevis för den strukturella leveransfrågan säger McKinsey i sin rapport. I Kina byggs det bostäder på åkermark i takt med nationens urbanisering, och i Brasilien ser vi hur priserna på jordbruksmark under det senaste årtiondet har stigit med upp till 700 procent i vissa regioner som en följd av en ökad global efterfrågan på livsmedel, strängare miljölagar och utvidgningen av skyddade områden.
Ändå varnade Nicholas Johnson och Greg Sharenow, portföljförvaltare hos Pimco, i förra veckan för att råvarumarknaden sannolikt aldrig mer kommer att få se lika spektakulära årliga uppgångar under senare år. Johnson och Sharenow sa att de tror att de framtida prisutvecklingen för råvaror inte kommer att spegla supercykelns tvåsiffrig årliga tillväxt från slutet av 1990 fram till finanskrisen 2008, men att det inte innebär att de har en negativ syn på avkastningen för råvaror i framtiden.
McKinsey ger inga prognoser, men kan sammanfattas med att författarna anser att det är för tidigt att säga att råvarornas supercykel är över.
Nyheter
Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.
Nyheter
Med vintern kom de högre elpriserna

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).
– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion.

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Nyheter
Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.
Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Venezuela gör militära förflyttningar
Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på apelsinjuice såg sin största nedgång på sex veckor
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på levande svin i Kina störtar
-
Nyheter3 veckor sedan
Diamantjättarnas insatser för att begränsa utbudet har fått stopp på prisfallen
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer förklarar läget på oljemarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Flera orsaker till att oljepriset faller kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina överraskar med jätteköp av sojabönor från USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Liquid Wind ska bygga 80 anläggningar som vardera producerar 100 000 ton e-metanol per år
-
Nyheter1 vecka sedan
Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk