Följ oss

Nyheter

Manipulationsförsök på råvarumarknaden

Publicerat

den

Lök på råvarumarknaden

Ett av de tidiga försöken att manipulera en råvara skedde i Chicago på slutet av 50-talet, då en grupp spekulanter köpte upp stora mängder lök, en jordbruksprodukt som då handlades standardiserat på råvarumarknaderna.

Bönderna protesterade och det ledde till ett förbud mot terminskontrakt på lök som fortfarande gäller. Det har också gett ekonomerna en möjlighet att se vad som sker med en råvara som inte längre handlas på termin. En slutsats som dragits är att börshandeln minskar prisskillnaderna över säsongerna.

Statistik är värdefullt

Den som får tillgång till officiell statistik innan den släpps kan tjäna pengar på att förutspå hur marknaden kommer att reagera. Bland de viktigaste siffrorna är hur stora arealer amerikanska bönder planterat av olika grödor.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

1905 mutade Louis Van Riper en tjänsteman på det amerikanska jordbruksdepartementet och fick denna att dra upp eller ned persiennerna på sitt kontor beroende på hur mycket bomull som planterats. Sedan dess har det varit strängt förbjudet för offentligt anställda att sälja insiderinformation. Paradoxalt förbjöds inte spekulanter att utnyttja sådan information förrän 2010.

Skådespelaren Eddie Murphy hade sitt genombrott i filmen Trading Places, där en hemlig offentlig rapport om apelsinjuice hade en nyckelroll. Lagen som förbjuder den sortens spekulation har därför uppkallats efter honom, The Eddie Murphy Rule.

Kraven för att döma någon var tidigare så höga att nästan ingen straffades för det. Åklagarmyndigheten var tvungen att bevisa inte bara att en handlare manipulerat priset till en artificiell hög nivå, men att det också fanns ett uppsåt att göra det. Kraven har nyligen sänkts vilket medfört att beviskraven är lägre. Sannolikheten att fler domar kommer i framtiden får således anses som stor.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära