Följ oss

Nyheter

London Metal Exchange, världens främsta börs för handel i basmetaller

Publicerat

den

London Metal Exchange - Råvarubörs för basmetaller

London Metal Exchange - Råvarubörs för basmetallerLondon Metal Exchange, LME, som etablerades redan 1877 är i dag baserat på 56 Leadenhall Street i hjärtat av City of London och är världens främsta börs för handel i basmetaller. I dag erbjuder denna marknadsplats en lång rad options- och terminskontrakt på basmetaller, minor metals och stål. Sedan juli 2012 ägs London Metal Exchange av Hong Kong Exchanges and Clearing som köpte LME för 1,4 miljarder GBP i en budstrid med Intercontinental Exchange, ICE.

London Metal Exchange utgör ett transparent forum för all typ av handel med oädla metaller, och bidrar till att hjälpa företag världen över med att sammanställa jämnviktspriser så långt som flera år in i framtiden. Detta hjälper den fysiska industrin att planera i en värld som omfattas av en ofta svår och snabb prisutvecklingen. Genomslaget på prissättningen på LME är så stark att den åberopas av industriföretag världen över.

LME är en mycket likvid marknad och 2011 uppnåddes rekordvolymer om 146,6 miljoner avslut, motsvarande 15,4 biljoner pund, motsvarande 61 miljarder pund per handelsdag. Trots att denna börs är baserad i Storbritannien härrör mer än 95 procent av all handel som sker där från utlandet.

De enda som tillåts handla på denna marknad är de företag som är medlemmar av LME och det är genom dessa som industrin handlar på marknaden och har access till alla de typer av riskhanteringsverktyg och leveransfunktioner som erbjuds. Handeln sker på tre olika sätt,

  • Genom så kallat ”open out cry” i LMEs karakteristiska ”ringar”
  • Genom den interbankmarknad som sker på telefon samt
  • Genom LMEselect, London Metal Exchanges elektroniska handelsplattform

På London Metal Exchange är det möjligt att handla terminskontrakt på basmetaller med dagliga förfallodagar upp till tre månader framåt. Löptiden på tre månader är en kvarleva från grundandet 1877, då det tog handelsfartygen tre månader att leverera sin last med koppar från Chile. Det finns också kontrakt som sträcker sig upp till 123 månader, drygt tio år framåt. Det finns även en väl fungerande avistamarknad. Genom ett så pass omfattande system erbjuder LME sina kunder möjligheter till hedging, en världsomfattande referensprissättning och möjligheten att reglera fysiska leveranser av de underliggande råvarorna.

En kort introduktion till London Metal Exchange

Historik

London Metal Market and Exchange Company grundades 1877 men börsens ursprung kan spåras så pass långt tillbaka som 1571 och öppnandet av Royal Exchange i London.

Innan börsen grundades bedrevs verksamheten av handlare på Londons kaffehus där affärerna gjordes upp i provisoriska ringar som ritats upp med krita på golvet.

Från början handlades endast koppar, men både bly och zink tillkom ganska snart, även om det var först 1920 som dessa metaller fick sin officiella status. Under andra världskriget stängde börsen och öppnade inte igen förrän 1952. Utbudet av metaller utvidgades och 1978 tillkom handeln i aluminium som året efter följdes av nickel. 1989 lades tenn till listan på metaller som handlas på London Metal Exchange, 1992 tillkom aluminiumlegeringar, 2008 stål och 2010 lades två minor metals, kobolt och molybden till. 2011 upphörde handeln i plast, en råvara som börsen tagit upp till handel på prov.

Historien om LME

Handel

För att kunna handla terminskontrakt i koppar, tenn eller någon annan metall noterad på LME, krävs det att affärerna går genom en av LMEs medlemsföretag. Köparna av kontrakten, som ofta håller sina terminer till förfall, vilket gör att handeln på LME skiljer sig en hel del från den på övriga råvarubörser, erhåller sedan en option, en så kallad ”warrant” på ett utsett LME-godkänt lager, för att kunna ta emot metallen om så krävs. LME publicerar dagligen detaljerade uppgifter om hur många ton metall som finns i de olika lagren vilket bidrar till att både producenter och konsumenter kan fatta korrekta affärsbeslut.

Ring trading

Mellan 11:40 och 17:00, London Time, sker handeln i de så kallade ringarna. Handeln sker genom så kallat Open Outcry, som är det äldsta och mest populära sättet att bedriva handel på denna börs.

Det finns en morgon- och en eftermiddags-session, där vart och ett av de nio metallkontrakten handlas i två block med en fem-minuters-session för varje kontrakt. Dessa sessioner äger rum från 11:40 till 13:10 och från 14:55 till 16:15 och varje session innehåller en 10-minuters-paus. Priserna från den andra sessionen under morgonhandeln är de som blir de officiella priserna.

Det signifikanta för denna typ av handel är att den spelar en högst central roll för den officiella prissättningen på London Metal Exchange. De officiella priserna sätts under handelns mest likvida period, som sker via open outcry-handel, och anses vara representativ för industrins utbud och efterfrågan. Den officiella betalkursen enligt vilka terminsavtal avvecklas, bestäms av det sista anbudspriset innan klockan ljuder för att markera slutet på den officiella ringhandeln. LME är den sista börsen i Europa där Open Outcry handel fortfarande sker.

Utöver detta förekommer en betydande Interbankhandel.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ring dealing members

Ring dealing members är de företag som har rätten att handla i ”ringarna” på LMEs handelssessioner. Dessa deltar även i den dygnet runt-öppna interbankmarknaden.

Alla Ring dealing members, som medlemmar av London Clearing House, är godkända enligt Financial Services and Markets Act 2000, och regleras av Financial Services Authority. I augusti 2012 innehas den exklusiva rätten att handla i ringen av följande företag

  • Amalgamated Metal Trading Limited
  • Barclays Bank Plc
  • E D & F Man Capital Markets Limited
  • J.P. Morgan Securities Ltd
  • MAREX Financial Ltd
  • Metdist Trading Ltd
  • INTL FCStone Europe Ltd
  • Natixis Commodity Markets Ltd
  • Newedge Group (UK Branch)
  • Société Générale
  • Sucden Financial Ltd
  • Triland Metals Ltd

Utöver de tolv medlemsföretagen som har rätt att delta i ringhandeln finns omkring ett hundratal övriga företag som deltar i handeln, till exempel som introducing brokers.

Ringhandel på råvarubörsen London Metal Exchange

Ringhandeln på LME har sitt namn av att handeln på börsen sker i en ”ring” i vilken deltagarna sitter på fasta platser. LMEs system med fasta platser hjälper till med identifieringen av de företag som handlar, men det är bara möjligt eftersom börsen har ett så pass litet antal medlemmar, för närvarande endast tolv företag, som tillåts att delta i ringhandeln.

Hedging, referenspriser och fysisk leverans på London Metal Exchange

Ädelmetaller

I motsats till vad många tror så handlas ädelmetaller som guld och silver inte på London Metal Exchange, utan på den over-the-counter-marknad, OTC-marknad, som vanligen kallas för London Bullion Market. Platina och palladium handlas på London Platinum and Palladium Market. Spotmarknaden för ädelmetaller sker på EBS, Electronic Broking Systems, som förvärvades av ICAP i juni 2006. LME erbjuder matchning och clearingtjänster för medlemmarna på London Bullion Market och distribuerar kurser på guld, silver och ränteswappar på guld på uppdrag av London Bullion Market Association.

Elektronisk handel

I februari 2005 lanserade LME en elektronisk plattform som kallas LMEselect, utvecklat av det svenska programvaruföretaget Cinnober. Plattformen är en FIX-baserad handelsplattform, och har en betydande och ökande andel av den totala handeln på LME.

Market of last resort

Industrin kan använda LME som en möjlighet att sälja sina överskottslager i tider av överutbud och som en källa för att köpa material i tider av extrem brist.

I verkligheten förekommer fysisk leverans i en mycket liten omfattning på LME då de flesta aktörerna på denna marknad använder sig av LME för hedging. Den delen som leder till leverans spelar en viktig roll för att skapa priskonvergens.

Lager

För att stödja denna mekanism, godkänner LME och licensierar ett nätverk av lager- och lagringsmöjligheter runt om i världen. Lagerföretagen måste uppfylla en rad strikta kriterier innan de godkänns för hantering av metaller. Lagerhållare runt om i världen innefattar bland andra

  • Henry Bath
  • Steinweg
  • Metro International Trade Services
  • Pacorini Metals

Nyheter

USA inför 93,5 % tull på kinesisk grafit

Publicerat

den

Grafit

USA:s handelsdepartement har beslutat att införa en preliminär antidumpningstull på 93,5 procent på importerad grafit från Kina – ett viktigt material i elbilsbatterier. Beslutet grundas på att kinesisk grafit enligt utredningen sålts till underpris på den amerikanska marknaden, vilket anses snedvrida konkurrensen. När tullarna kombineras med tidigare avgifter landar den totala effektiva tullen på omkring 160 procent.

Bakom anmälan står en branschorganisation för amerikanska tillverkare av anodmaterial. Organisationen menar att det kinesiska subventionssystemet skadar den inhemska produktionen. ”Det här beslutet visar tydligt att Kina säljer aktivt anodmaterial (AAM) till priser långt under marknadsvärdet”, säger talespersonen Erik Olson i ett uttalande.

Kraftiga marknadsreaktioner

Beskedet slog ner som en bomb i batteribranschen. Amerikanska batterileverantörer föll på börsen, medan producenter av grafit i Nordamerika och Asien ökade kraftigt. Australiensiska Syrah Resources och sydkoreanska Posco Future M steg kraftigt, vilket även kanadensiska grafitbolag som Nouveau Monde och Northern Graphite gjorde.

För batteritillverkare innebär tullen en rejäl kostnadsökning. Enligt CRU Groups expert Sam Adham motsvarar den nya tullen cirka 7 dollar per kilowattimme i ökade kostnader för ett elbilsbatteri – vilket motsvarar ungefär en femtedel av skattesubventionerna i Inflation Reduction Act. ”Det kan i praktiken radera ut vinsterna för sydkoreanska batteritillverkare under en till två kvartal”, säger Adham.

Tesla och dess batteripartner Panasonic har försökt stoppa tullbeslutet, med hänvisning till att USA ännu inte har kapacitet eller kvalitet för att ersätta kinesisk grafit.

Grafit – en kritisk råvara

Grafit används i anodmaterialet i litiumjonbatterier – oavsett batterikemi – och utgör därmed en central komponent i elbilars energilagring. USA importerade nästan 180 000 ton grafitprodukter under 2024, varav cirka två tredjedelar kom från Kina. Enligt Internationella energimyndigheten (IEA) är grafit en av de mest sårbara metallerna ur ett försörjningsperspektiv och kräver därför snabbare diversifiering.

Trots utvecklingen av nya material förväntas grafit förbli det dominerande anodmaterialet under det kommande decenniet. Först efter 2030 tros kisel börja ta en betydande andel av marknaden.

Ny chans för amerikanska producenter

Tullbeskedet ses som ett avgörande tillfälle för att bygga upp inhemsk produktion. Westwater Resources, som bygger en grafitfabrik i Alabama med planerad driftstart nästa år, säger att beslutet ger både politisk tydlighet och marknadssignaler som krävs för att accelerera produktionen. Företaget har redan avtal med bland annat Stellantis och SK On, och planerar att öka sin kapacitet till 50 000 ton per år senast 2028.

Analytiker varnar dock för att de ökade kostnaderna kan bromsa utbyggnaden av energilagring i USA, trots att skatteincitiven i Trumps budgetförslag fortfarande gäller.

Det slutgiltiga beslutet om tullarna väntas komma den 5 december 2025.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nickelmarknaden under fortsatt press – överskott väntas bestå till 2026

Publicerat

den

Nickelpriserna har fallit kraftigt de senaste åren, och enligt investmentbanken UBS ser återhämtningen ut att dröja. Trots en viss dämpning i produktionstakten och fördröjda projekt, kvarstår ett globalt överskott som väntas hålla i sig åtminstone till 2026.

Efter en period av kraftig utbyggnad och stora förväntningar kopplade till batterimarknaden har efterfrågan inte levt upp till hypen. Visserligen har nickel klarat sig bättre än många andra basmetaller, men efterfrågan räcker inte till för att absorbera det fortsatta utbudet.

Indonesien, världens största producent, förändrar också spelplanen. Tillväxten av låggradigt nickel (NPI) bromsar in, medan nya projekt för höggradigt nickel med HPAL-teknik nu tas i drift – mer lämpade för batteritillverkning, men som ändå ökar utbudet.

Stålindustrin, som är nicklets största kund, minskar sina inköp i både USA och Europa. Samtidigt växer batterisegmentet långsammare än väntat, utan att bidra med någon betydande uppsida.

Indonesiens regering har börjat strama åt exportkvoterna, vilket driver upp råvarukostnaderna och sätter press på producenter med lägre marginaler. Trots att cirka 250 000 ton i produktionsneddragningar har annonserats, räcker det inte för att återställa balansen.

UBS räknar med en global efterfrågetillväxt på 4-5 % per år fram till 2028, men med fortsatt stigande lager och priser nära produktionskostnaden, förblir marknaden överutbudspräglad.

För investerare innebär detta att nickelpriserna sannolikt kommer att förbli pressade under överskådlig tid. De dagar då batteriboomen drev priserna uppåt ser ut att vara över – nu väntar en långsam och kostnadsdriven väg tillbaka mot balans.

Fortsätt läsa

Nyheter

Westinghouse planerar tio nya stora kärnreaktorer i USA – byggstart senast 2030

Publicerat

den

Rendering på kärnkraftverk AP1000 från Westinghouse

Det amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse meddelar planer på att bygga tio nya stora kärnreaktorer i USA, med byggstart planerad till senast 2030. Beskedet kom under en energikonferens med fokus på AI vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, där tillförordnade vd:n Dan Sumner presenterade satsningen direkt för president Donald Trump.

De nya reaktorerna som planeras är av modellen AP1000 – en avancerad tryckvattenreaktor som enligt Westinghouse kan leverera el till över 750 000 hushåll vardera.

Satsningen på kärnkraften sker i skenet av president Trumps nyligen utfärdade fyra exekutiva order från maj månad, som syftar till att fyrdubbla USA:s kärnkraftsproduktion till år 2050. Bland annat vill han se minst tio kärnkraftverk under uppförande inom 25 år och har beordrat en omfattande översyn av regelverket för kärnkraftsindustrin.

Samtidigt som Westinghouse presenterade sina planer tillkännagavs även investeringar på över 90 miljarder dollar i datacenter och energiinfrastruktur från ett brett spektrum av teknik-, energi- och finansföretag. Konferensen anordnades av senator Dave McCormick.

Westinghouse har tidigare haft en turbulent resa inom ny kärnkraft. De senaste reaktorerna som byggts i USA – två AP1000-enheter vid Vogtle-anläggningen i Georgia – blev kraftigt försenade och budgeten överskreds med hela 18 miljarder dollar. Projektet bidrog starkt till att Westinghouse tvingades begära konkurs 2017. Bolaget återhämtade sig dock och ägs idag av det kanadensiska uranbolaget Cameco och investeringsjätten Brookfield Asset Management.

För att minska risken för framtida förseningar och kostnadsöverdrag inleder Westinghouse nu ett samarbete med Google. Med hjälp av AI-teknik ska man effektivisera och standardisera byggprocessen för AP1000-reaktorerna, enligt bolaget.

Med de nya planerna tar USA ett stort steg mot att åter bygga ut sin kärnkraftskapacitet – något som både energipolitiker och industrin ser som nödvändigt för att möta framtidens elbehov och klimatmål.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära