Följ oss

Nyheter

Härifrån styrs priset på kaffe

Publicerat

den

Gröna kaffebönor

Choklad på kaffeEn av de allra viktigaste platserna för priset på både kaffe och kakao är graderingsrummet på Intercontinental Exchange (ICE) där kvalitén på dessa råvarors skördar klassificeras. När kaffe och kakao kommer till detta rum tas stickprover som avgör om skörden är sådan kvalité att det kan erhålla Exchange Grad-status eller om det inte klarar av att möta dessa krav. I det senare fallet kommer kaffebönorna inte att ingå i det börshandlade utbudet.

Kaffe av Exchange Grade tillåts ha upp till tjugotre (23) fel och defekter per prov, men så länge det bedömda kaffet är huvudsakligen friskt med tillräcklig färg och är luktfritt så tillåts det att erhålla en gradering som gör att det kan användas för att levereras mot terminerna som handlas på börsen.

Varje år passerar miljontals kilo kaffe genom graderingsrummet för att klassificeras. Det stora dilemmat är att trots att det varje år är mer kaffe som passerar så räcker inte detta, den globala kaffekonsumtionen växer årligen och klimatet gör det svårt för jordbrukarna att möta den ökade efterfrågan. Det gör också att det blir svårt att upprätthålla tillräckliga lager av kaffe. Den begränsade tillgången på milda kaffesorter kan orsaka betydande prisfluktuationer i terminshandeln på kaffe. Det har gjort att styrelsen för ICE Futures US har nödgats vidta aldrig tidigare skådade åtgärder i syfte att kunna möta den ökade efterfrågan. Bland annat har ICE Futures US numera tvingats tillåta att förtvättat och semi-tvättat brasilianskt kaffe godkänns för leverans mot terminskontrakt.

Detta är emellertid ändå inte tillräckligt med tanke på den globala situationen på kaffemarknaden. Den 30 juni 2010 hade Brasilien inte en enda säck kaffe kvar i lager från tidigare års skördar, och den 1 juli 2011 var överskottet endast en miljon säckar. Per halvårsskiftet 2012 bedöms Brasilien ha haft ett underskott på 8 miljoner säckar kaffe, något som bland annat kan förklaras av den årliga fyra- till fem-procentiga ökningen av kaffekonsumtionen i Brasilien, men också av ett underskott i 2012 års kaffeskörd.

ICE Futures US - Coffee and cocoa grading room

Bedömningsrummet på Intercontinental Exchange, ICE Futures US i New York, där kvalitén på kaffe och kakao avgörs av experter.

På grund av låga skördar, minskade planteringar och en försämrad skördeproduktivitet kombinerat med dåliga väderförhållanden har den colombianska kaffeskörden minskat markant under de senaste två åren. Det spekuleras i att Colombia inte kommer att kunna klara av att producera de tio till tolv miljoner säckar som behövs för att förse världsmarknaden med det kaffe som den efterfrågar. Colombian Coffee Federation har tidigare gått ut och sagt att landets kaffeodlare kommer att klara av att förse världsmarknaden med detta kaffe.

Kaffeprisets utveckling styrs av kostnaderna för att producera kaffe i allmänhet, men också av utbud, dollarns styrka och vilka aktörer som deltar i handeln. I den dagliga handeln med kaffeterminer sker omkring hälften av alla köp och försäljningar av spekulanter som aldrig kommer att ta emot fysiska leveranser av de råvaror som de handlar. I stället lever dessa på volatiliteten på marknaden och tar risk i syfte att kunna tjäna pengar.

Kaffe från plantage till caféKaffets väg från plantagen till det café där det sedan säljs till stressade konsumenter.

Hur är det då med utbudet? Som tidigare visats så förefaller det inte som om utbudet kommer att öka i någon större omfattning, även om den colombianska produktionen och de tidiga vårskördarna från Mellanamerika brukar pressa ned priserna något. Guatemala producerar cirka 4 miljoner säckar, men tropiska stormar och vulkanutbrott har tenderat att skapa problem med infrastrukturen. De tidiga regnen som följer med stormarna leder ofta till bra skördar i grannlandet El Salvador. De ständigt ökade skördarna från Honduras har lett till att landets skörd numera överträffar fyra miljoner säckar per år.

Världen tittar då på Brasilien för att kunna stilla sin efterfrågan. 90 procent av allt det kaffe som kommer från Brasilien är naturligt bearbetat kaffe, och de börshandlade kontrakten på ICE Futures avser lätt tvättat kaffe vilket gör att det brasilianska kaffet inte svarar mot dessa krav. Styrelsen för ICE Futures har möjliggjort att låta tvättat och semi-tvättat kaffe bli leveransbart mot terminskontrakten som handlas på denna råvarubörs.

Kaffelager för ICE Futures USKaffe i ett av de lager som hör till ICE Futures US

SCAA Coffee Beans Classification

Specialty Coffee Association of America (SCAA) har utvecklat en standard för att jämföra och klassificera gröna kaffebönor, vilket har vunnit stort genomslag då denna anses som överlägsen andra system eftersom denna på ett bättre sätt tar hänsyn till relationen mellan defekta kaffebönor och kvalitén på provet. Metoden förbiser emellertid några av de viktiga defekter som kan förekomma bland kaffebönor vilka andra metoder, till exempel den brasilianska klassificeringsmetoden, tar hänsyn till.

Gröna kaffebönorInnan kaffebönorna rostas är de gröna.

Trehundra gram slumpvist utvalda korrekt skalade kaffebönor sorteras med måtten 14, 15, 16, 17 och 18 millimeter. De bönor som finns i varje urval vägs och den procentuella andelen registreras. Att klassificera 300 gram kaffebönor är således en ganska tidskrävande process och ofta används en mindre mängd, till exempel 100 gram istället. De som handlar med högkvalitativt kaffe, alltså ett par nivåer över kaffe av den kvalité som handlas på börsen, brukar alltid använda sig av urval på minst 300 gram. Den som däremot arbetar med kaffe av börskvalité klarar sig ofta med den mindre mängden och kommer att klara av att göra en korrekt klassificering och se om det är Below Standard Grade eller Off Grade. Kaffet rostas därefter och ”koppas” för att utvärdera dess ”koppegenskaper”. Hela processen beskrivs i denna video.

Specialty Grade Green Coffee (1): För att erhålla denna gradering får kaffeprovet inte omfatta mer än fem (5) felaktigheter eller defekter per 300 gram. Inga primära defekter tillåts. Endast fem (5) procent av de testade kaffebönorna får ligga över eller under måtten om 14 till 18 millimeter.

Premium Coffee Grade (2): För att erhålla denna gradering får kaffeprovet inte omfatta mer än åtta (8) felaktigheter eller defekter per 300 gram. Inga primära defekter tillåts. Endast fem (5) procent av de testade kaffebönorna får ligga över eller under måtten om 14 till 18 millimeter.

Exchange Coffee Grade (3): För att svara mot de krav som ställs på börshandlat kaffe får det ha mellan 9 och 23 felaktigheter eller defekter per 300 gram. Minst 50 procent av vikten måste vara över 15 millimeter och endast 5 procent får ligga under 14 millimeter. Kaffet måste hålla en fuktighetshalt mellan 9 och 13 procent.

Below Standard Coffee Grade (4): 24-86 felaktigheter eller defekter per 300 gram.

Off Grade Coffee (5): Mer än 86 felaktigheter eller defekter per 300 gram.

Kaffebönor, fel och defekter

Classification of Green Coffee Beans: Brazil / New York Method

Den brasilianska metoden för att gradera kaffe kräver att 300 gram kaffe klassificeras. Antalet kaffebönor som motsvarar en defekt ges i tabellen nedan. Så räknas till exempel en uppsättning om tre skal som en defekt medan en stor sten motsvarar fem (5) defekter. I de fall en kaffeböna har mer än en defekt så är det den som har det högsta värdet som räknas vilket betyder att om en böna både är svart och är angripen av insekter så betygssätts den efter sin svarta färg vilken räknas som en hel defekt. I allmänhet så klassificeras kaffebönor utan defekter men med samma ursprung, likvärdiga i fråga om form, färg och storlek som specialty green coffee beans med ett högre värde.

Enligt denna metod delas tabellen för klassificeringen av kaffebönor upp i två delar eftersom den brasilianska lagstiftningen tillåter högst en (1) procent främmande föremål. Efter att antalet defekter har räknats samman används det tredje diagrammet för att klassificera typen och dess punkt klassificering.

Gradering av kaffebönor enligt the New York MethodTabell över kaffegradering

Kaffeodling

Det här kaffet odlas på 2.700 meters höjd i Colombia innan det skördas, sorteras och skickas vidare för bedömning hos experterna på IC Futures US, innan det går till leverans till den som köpt kaffet på termin.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära