Följ oss

Nyheter

Härifrån styrs priset på kaffe

Publicerat

den

Gröna kaffebönor

Choklad på kaffeEn av de allra viktigaste platserna för priset på både kaffe och kakao är graderingsrummet på Intercontinental Exchange (ICE) där kvalitén på dessa råvarors skördar klassificeras. När kaffe och kakao kommer till detta rum tas stickprover som avgör om skörden är sådan kvalité att det kan erhålla Exchange Grad-status eller om det inte klarar av att möta dessa krav. I det senare fallet kommer kaffebönorna inte att ingå i det börshandlade utbudet.

Kaffe av Exchange Grade tillåts ha upp till tjugotre (23) fel och defekter per prov, men så länge det bedömda kaffet är huvudsakligen friskt med tillräcklig färg och är luktfritt så tillåts det att erhålla en gradering som gör att det kan användas för att levereras mot terminerna som handlas på börsen.

Varje år passerar miljontals kilo kaffe genom graderingsrummet för att klassificeras. Det stora dilemmat är att trots att det varje år är mer kaffe som passerar så räcker inte detta, den globala kaffekonsumtionen växer årligen och klimatet gör det svårt för jordbrukarna att möta den ökade efterfrågan. Det gör också att det blir svårt att upprätthålla tillräckliga lager av kaffe. Den begränsade tillgången på milda kaffesorter kan orsaka betydande prisfluktuationer i terminshandeln på kaffe. Det har gjort att styrelsen för ICE Futures US har nödgats vidta aldrig tidigare skådade åtgärder i syfte att kunna möta den ökade efterfrågan. Bland annat har ICE Futures US numera tvingats tillåta att förtvättat och semi-tvättat brasilianskt kaffe godkänns för leverans mot terminskontrakt.

Detta är emellertid ändå inte tillräckligt med tanke på den globala situationen på kaffemarknaden. Den 30 juni 2010 hade Brasilien inte en enda säck kaffe kvar i lager från tidigare års skördar, och den 1 juli 2011 var överskottet endast en miljon säckar. Per halvårsskiftet 2012 bedöms Brasilien ha haft ett underskott på 8 miljoner säckar kaffe, något som bland annat kan förklaras av den årliga fyra- till fem-procentiga ökningen av kaffekonsumtionen i Brasilien, men också av ett underskott i 2012 års kaffeskörd.

ICE Futures US - Coffee and cocoa grading room

Bedömningsrummet på Intercontinental Exchange, ICE Futures US i New York, där kvalitén på kaffe och kakao avgörs av experter.

På grund av låga skördar, minskade planteringar och en försämrad skördeproduktivitet kombinerat med dåliga väderförhållanden har den colombianska kaffeskörden minskat markant under de senaste två åren. Det spekuleras i att Colombia inte kommer att kunna klara av att producera de tio till tolv miljoner säckar som behövs för att förse världsmarknaden med det kaffe som den efterfrågar. Colombian Coffee Federation har tidigare gått ut och sagt att landets kaffeodlare kommer att klara av att förse världsmarknaden med detta kaffe.

Kaffeprisets utveckling styrs av kostnaderna för att producera kaffe i allmänhet, men också av utbud, dollarns styrka och vilka aktörer som deltar i handeln. I den dagliga handeln med kaffeterminer sker omkring hälften av alla köp och försäljningar av spekulanter som aldrig kommer att ta emot fysiska leveranser av de råvaror som de handlar. I stället lever dessa på volatiliteten på marknaden och tar risk i syfte att kunna tjäna pengar.

Kaffe från plantage till caféKaffets väg från plantagen till det café där det sedan säljs till stressade konsumenter.

Hur är det då med utbudet? Som tidigare visats så förefaller det inte som om utbudet kommer att öka i någon större omfattning, även om den colombianska produktionen och de tidiga vårskördarna från Mellanamerika brukar pressa ned priserna något. Guatemala producerar cirka 4 miljoner säckar, men tropiska stormar och vulkanutbrott har tenderat att skapa problem med infrastrukturen. De tidiga regnen som följer med stormarna leder ofta till bra skördar i grannlandet El Salvador. De ständigt ökade skördarna från Honduras har lett till att landets skörd numera överträffar fyra miljoner säckar per år.

Världen tittar då på Brasilien för att kunna stilla sin efterfrågan. 90 procent av allt det kaffe som kommer från Brasilien är naturligt bearbetat kaffe, och de börshandlade kontrakten på ICE Futures avser lätt tvättat kaffe vilket gör att det brasilianska kaffet inte svarar mot dessa krav. Styrelsen för ICE Futures har möjliggjort att låta tvättat och semi-tvättat kaffe bli leveransbart mot terminskontrakten som handlas på denna råvarubörs.

Kaffelager för ICE Futures USKaffe i ett av de lager som hör till ICE Futures US

SCAA Coffee Beans Classification

Specialty Coffee Association of America (SCAA) har utvecklat en standard för att jämföra och klassificera gröna kaffebönor, vilket har vunnit stort genomslag då denna anses som överlägsen andra system eftersom denna på ett bättre sätt tar hänsyn till relationen mellan defekta kaffebönor och kvalitén på provet. Metoden förbiser emellertid några av de viktiga defekter som kan förekomma bland kaffebönor vilka andra metoder, till exempel den brasilianska klassificeringsmetoden, tar hänsyn till.

Gröna kaffebönorInnan kaffebönorna rostas är de gröna.

Trehundra gram slumpvist utvalda korrekt skalade kaffebönor sorteras med måtten 14, 15, 16, 17 och 18 millimeter. De bönor som finns i varje urval vägs och den procentuella andelen registreras. Att klassificera 300 gram kaffebönor är således en ganska tidskrävande process och ofta används en mindre mängd, till exempel 100 gram istället. De som handlar med högkvalitativt kaffe, alltså ett par nivåer över kaffe av den kvalité som handlas på börsen, brukar alltid använda sig av urval på minst 300 gram. Den som däremot arbetar med kaffe av börskvalité klarar sig ofta med den mindre mängden och kommer att klara av att göra en korrekt klassificering och se om det är Below Standard Grade eller Off Grade. Kaffet rostas därefter och ”koppas” för att utvärdera dess ”koppegenskaper”. Hela processen beskrivs i denna video.

Specialty Grade Green Coffee (1): För att erhålla denna gradering får kaffeprovet inte omfatta mer än fem (5) felaktigheter eller defekter per 300 gram. Inga primära defekter tillåts. Endast fem (5) procent av de testade kaffebönorna får ligga över eller under måtten om 14 till 18 millimeter.

Premium Coffee Grade (2): För att erhålla denna gradering får kaffeprovet inte omfatta mer än åtta (8) felaktigheter eller defekter per 300 gram. Inga primära defekter tillåts. Endast fem (5) procent av de testade kaffebönorna får ligga över eller under måtten om 14 till 18 millimeter.

Exchange Coffee Grade (3): För att svara mot de krav som ställs på börshandlat kaffe får det ha mellan 9 och 23 felaktigheter eller defekter per 300 gram. Minst 50 procent av vikten måste vara över 15 millimeter och endast 5 procent får ligga under 14 millimeter. Kaffet måste hålla en fuktighetshalt mellan 9 och 13 procent.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Below Standard Coffee Grade (4): 24-86 felaktigheter eller defekter per 300 gram.

Off Grade Coffee (5): Mer än 86 felaktigheter eller defekter per 300 gram.

Kaffebönor, fel och defekter

Classification of Green Coffee Beans: Brazil / New York Method

Den brasilianska metoden för att gradera kaffe kräver att 300 gram kaffe klassificeras. Antalet kaffebönor som motsvarar en defekt ges i tabellen nedan. Så räknas till exempel en uppsättning om tre skal som en defekt medan en stor sten motsvarar fem (5) defekter. I de fall en kaffeböna har mer än en defekt så är det den som har det högsta värdet som räknas vilket betyder att om en böna både är svart och är angripen av insekter så betygssätts den efter sin svarta färg vilken räknas som en hel defekt. I allmänhet så klassificeras kaffebönor utan defekter men med samma ursprung, likvärdiga i fråga om form, färg och storlek som specialty green coffee beans med ett högre värde.

Enligt denna metod delas tabellen för klassificeringen av kaffebönor upp i två delar eftersom den brasilianska lagstiftningen tillåter högst en (1) procent främmande föremål. Efter att antalet defekter har räknats samman används det tredje diagrammet för att klassificera typen och dess punkt klassificering.

Gradering av kaffebönor enligt the New York MethodTabell över kaffegradering

Kaffeodling

Det här kaffet odlas på 2.700 meters höjd i Colombia innan det skördas, sorteras och skickas vidare för bedömning hos experterna på IC Futures US, innan det går till leverans till den som köpt kaffet på termin.

Nyheter

Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier

Publicerat

den

Litium och prisgraf

Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, gästar EFN för ett samtal om råvarorna som behövs för den gröna omställningen. Han tar bland annat upp koppar, kobolt och volfram.

Samtalet kommer sedan även in på att imorgon tisdag är en mycket spännande dag då EU ska presentera rekommendationer inom Critical Raw Materials Act (CRMA) vilket ska göra att det kommer att gå snabbare och bli enklare att öppna gruvor inom EU för att få igång produktionen av kritiska råvaror.

Fortsätt läsa

Nyheter

700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft

Publicerat

den

Jämtkrafts huvudkontor

Ett år med mycket låga elpriser har gjort att Jämtkrafts resultat bara blev 212 miljoner kronor efter skatt för 2024. Bolaget har vidtagit åtgärder för att hålla lönsamheten uppe för att klara de investeringar som är planerade de kommande åren.

– Under 2024 har vi inte bara haft låga elpriser i vårt elprisområde utan också perioder med negativa elpriser. Vi arbetar hårt med att anpassa vår produktion efter dessa förhållanden, men det är ändå oundvikligt att det påverkar våra intäkter kraftigt, säger Jämtkrafts vd Ylva Andersson.

Högre kostnader för fjärrvärme på grund av dyrare biobränsle

Jämtkraft har även sett fortsatt ökade priser på det biobränsle som bolaget använder i sin fjärrvärmeverksamhet, vilket sätter en mycket stor press på den affären. Även material och utrustning som behövs till Jämtkrafts verksamheter har ökat kraftigt i pris på grund av inflation och global efterfrågan. Lönsamhet är därför företagets fokus framåt säger Ylva Andersson.

– Vi fortsätter att fokusera på att utveckla det energisystem som vi ansvarar för i syfte att skapa värde och tillväxt för våra ägarkommuner. Det kräver en fortsatt hög investeringstakt där vi behöver vara noga med att fatta bra beslut och arbeta för att minimera påverkbara kostnader.

700 timmar med negativa elpriser skapar problem

Åren 2022 och 2023 visade en ny trend på elmarknaden med kraftigt varierande priser och fler timmar med negativa elpriser. För den som producerar el betyder ett negativt elpris att man får betala för att mata ut el på elnätet.

År 2022 hade elprisområde 2, där Jämtlands län ingår, 30 timmar med negativa elpriser. 2023 steg antalet till cirka 400 timmar och 2024 blev det cirka 700 timmar. Orsaken till negativa elpriser är att utbudet av el stundtals överskrider efterfrågan samt att det finns en begränsad möjlighet att exportera el söderut.

Jämtkraft konstaterar att det är trevligt för konsumenter av elektricitet att priserna är låga, men att det skapar långsiktiga problem när producenter inte får avkastning på sina investeringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

SGU vill att uranförbudet upphävs

Publicerat

den

Uran

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.

Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.

Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.

– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.

SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.

– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.

SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära