Nyheter
Genombrottsavtal för svenska mineralinformationsföretaget Orexplore
Det västaustraliensiska företaget Swick Mining Services Limited, en ledande leverantör av högkvalitativa mineralborrningstjänster på ytan och under jord, har fattat beslut om att köpa ett betydande aktieinnehav och göra ytterligare investeringar i det svenska mineralinformationsföretaget Orexplore.
Swick Mining Services (ASX: SWK) är en av Australiens största mineralborrningsleverantörer och tillhandahåller högkvalitativa mineralborrningstjänster på ytan och under jord till en bred grupp gruvbolag och på en mängd råmaterial. Bolaget har ett gott rykte för innovation inom riggdesign och borrningspraxis som ger förbättringar inom produktivitet, säkerhet, mångsidighet och värde. Swick har en global närvaro med operativa intäkter från Australien, Kanada, USA och Europa.
Orexplore är ett mineralanalys- och mätteknikföretag som har skapat en unik, patenterad, portabel mineralröntgenscanner som för närvarande är i utvecklingsstadiet men som i slutändan kommer att tillåta noggrann och strukturell analys i realtid ute på fältet. Produkten har potential att utföra snabba, exakta analyser av grundämnessammansättningen i malm, vilket kraftigt reducerar ledtiden för provtagning och ger både miljömässiga och ekonomiska fördelar vid prospektering och gruvbrytning. Orexplore inledde sin verksamhet 2010, och har sedan dess gjort betydande framsteg i sin forskning och utveckling.
Swicks pågående investering i Orexplore kommer att vara över en femårsperiod, under förutsättning att överenskomna milstolpar inom forskning och utveckling uppnås. Swicks initiala investering är ett köp av 23 procent av aktierna i bolaget från en seed-investerare för 6,6 miljoner kronor. En ytterligare investering på 16,6 miljoner över 2,5 år kommer att öka Swicks ägarande i Orexplore till 52 procent.
Swick åtagande att tillhandahålla en ytterligare investering på 16,6 miljoner över 2,5 år skulle ske genom ett konvertibellån om så skulle krävas för att slutföra utvecklingen och kommersialiseringen av produkterna. Den totala investeringen under denna femårsperiod, inklusive det initiala förvärvet av 23 procent av aktierna, kommer därför att vara upp till 39,8 miljoner kronor. Den nya investeringen i Orexplore kommer att användas för fortsatt utveckling och kommersialisering av en rad olika produkter.
Swick har också ingått andra avtal med Orexplore som ger Swick vissa marknadsrättigheter för Orexplores produkter, och även forsknings-och utvecklingstjänster för att utveckla ytterligare produkter för applicering inom Swicks huvudmarknader.
I en kommentar på transaktionen sa Kent Swick, ”Investeringen i Orexplore är förenlig med Swicks åtagande att vara en ledande innovatör inom mineralborrningsindustrin, genom forsknings-och utvecklingsverksamhet som driver förbättrad produktivitet och effektivitet. Investeringen kommer också att vara ett utmärkt tillfälle för Swick att utnyttja sin redan starka ställning och rykte på marknaden för att kunna ge ett mer varierat utbud av värdefulla produkter och tjänster till våra kunder i framtiden”.
I en kommentera på tekniken tillade Mr Swick, ”Jag är väldigt förväntansfull på utvecklingen av denna teknik och när den är tillgänglig kommersiellt skulle detta kunna vara den mest betydelsefulla utvecklingen inom borrning sedan uppfinningen av den hydrauliska borrningsriggen. Förmågan att ge detaljerad information om ett prov till kundens tekniska team när proverna faktiskt extraheras, kommer att bidra med enorm effektivitet till gruvindustrin och kraftigt öka chanserna för framgångsrikt prospekteringsarbete.”
Orexplores VD Kevin Rebenius sa, ”Med Swick som en långsiktig industriell partner, kommer vi att kunna vidareutveckla och industrialisera Orexplores produkter snabbare och nå världsmarknaden för våra unika lösningar inom mineralanalys.”
Nyheter
Bill Gates kärnkraftsstartup TerraPower skriver avtal med datacenterföretag för storskalig etablering
Bill Gates var en av de första att satsa på en ny generation av kärnkraft. Länge mötte hans TerraPower lågt intresse, men eftersom han inte var beroende av investerare kunde utvecklingen fortgå. TerraPower är nyskapande på flera sätt. För det första är det en natrium-snabbreaktor (sodium fast reactor). För det andra så har kärnkraftverket en storskalig termisk energilagring, vilket gör att reaktorn kan producera på konstanta 345 MW, men vad som levereras ut kan skruvas upp till 500 MW vid behov och på samma sätt skruvas ner till 100 MW under drygt 5,5 timmar. Kärnkraftverket kan således matcha sol- och vindkraftens flyktighet och människors olika behov över dygnet. Den första anläggningen började byggas för ett halvår sedan i Wyoming och är planerad att vara i drift 2030.
Storskalig etablering med Sabey Data Centers
I tisdags meddelade TerraPower och Sabey Data Centers (SDC) att de har ingått ett omfattande samförståndsavtal i syfte att använda TerraPowers kärnkraftverk på både nuvarande och kommande datacenter som SDC driver. Företagen ska utforska flera olika samarbetsstrukturer på projekten.
”TerraPower är i grunden ett innovationsdrivet företag och vi är mycket glada över att samarbeta med Sabey för att möta datacenters ökande energibehov med rena, tillförlitliga och anpassningsbara lösningar som Natrium-tekniken”, säger Chris Levesque, TerraPowers VD och koncernchef. ”Energisektorn förändras i en aldrig tidigare skådad takt efter decennier av ”business as usual”, och meningsfulla framsteg kommer att kräva strategiskt samarbete mellan olika branscher. Tillsammans kan vi se till att avancerad kärnteknik spelar en viktig roll för att säkra ett rent och motståndskraftigt energinät.”
”Sabey Data Centers är dedikerade till att vara banbrytande inom hållbara energilösningar för att stödja våra kunders tillväxt”, säger Tim Mirick, President för Sabey Data Centers. ”Vårt strategiska samarbete med TerraPower innebär ett stort steg mot att integrera ren, innovativ energiteknik i hjärtat av vår verksamhet.”
”Den här strategiska relationen är ett exempel på det framåtblickande samarbete som är nödvändigt för att möta de förändrade energikraven i vår digitala framtid”, säger Jeffrey Kanne, vice ordförande för Sabey Data Centers och VD och koncernchef för National Real Estate Advisors.
Nyheter
Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas
Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.
– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Nyheter
Elbolaget Santee Cooper ska återstarta byggandet av 2,2 GW kärnkraft
Elbolaget Santee Cooper som ägs av delstaten South Carolina vill återstarta byggandet av två kärnkraftsreaktorer, närmare bestämt två stycken AP1000 på vardera 1100 MW. Byggandet inleddes 2008, men lades ner 2017. Kostnaderna hade då stigit rejält, samtidigt som fossilgas blivit extremt billig. Det var detta projekt som starkt bidrog till att Westinghouse gick i konkurs.
Tiderna har dock förändrats, AI kräver stora mängder stabil elektricitet. Teknikföretagen är därför villiga att betala.
Santee Cooper har därför anlitat Centerview Partners för att hitta partners som är intresserade av att hjälpa till att finansiera byggandet. Man vill sätta samman ett konsortium som bland annat skulle inkludera ett stort teknikbolag som är intresserat av att säkra tillgång på elektricitet. Intresserade aktörer ska inkomma med förslag senast den 5 maj till Centerview.
”Vi ser ett förnyat intresse för kärnkraft, som drivs av investeringar i avancerad tillverkning, efterfrågan på AI-drivna datacenter och teknikindustrins nollkoldioxidmål”, säger Jimmy Staton, vd och koncernchef. ”Med tanke på de långa tidsramar som krävs för att ta nya kärnkraftsenheter i drift har Santee Cooper en unik möjlighet att utforska alternativ för Summer-reaktor 2 och 3 och deras relaterade tillgångar som skulle kunna göra det möjligt för någon att generera tillförlitlig, koldioxidfri el på en meningsfullt förkortad tidsram.”
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Analys2 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter4 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
-
Nyheter1 vecka sedan
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland